Με την πεποίθηση ότι «στις επόμενες εκλογές κρίνονται σχεδόν τα πάντα» τα κόμματα «Δημιουργία Ξανά» και «Δράση», αποφάσισαν κοινή εκλογική κάθοδο, προκειμένου να υπάρξει μια «καθαρή μεταρρυθμιστική φωνή» στη Βουλή, που «θα πιέσει αλλά και θα στηρίξει» την επόμενη κυβέρνηση προς αυτή την κατεύθυνση, όπως δήλωσαν οι επικεφαλής των δύο σχηματισμών Θάνος Τζήμερος και Στέφανος Μάνος, στη συνέντευξη Τύπου κατά την οποία ανήγγειλαν τη δημιουργία του συνασπισμού.

Τα δύο κόμματα θα διατηρήσουν την αυτοτέλειά τους και θα βαδίσουν στην κατάρτιση των ψηφοδελτίων με βάση τα εκλογικά αποτελέσματα της 6ης Μαΐου, σύμφωνα με τα οποία, η Δημιουργία Ξανά έλαβε 2,15% και η Δράση 1,8%. Τα αποτελέσματα αυτά δίνουν, στο κατώφλι του 3% για είσοδο στη Βουλή, πέντε βουλευτές στη Δημιουργία Ξανά και τέσσερις στη Δράση, ενώ δεν θα υπάρχουν υποψήφιοι της Φιλελεύθερης Συμμαχίας σε εκλόγιμη θέση, ακόμη και αν υπάρχουν υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας.

Ο κ. Μάνος ερωτηθείς σχετικά δήλωσε ότι η συμμαχία Δράσης- Φιλελεύθερης Συμμαχίας διατηρείται, αλλά η συμφωνία για τη δημιουργία συνασπισμού έγινε μεταξύ της Δράσης και της Δημιουργίας Ξανά και απέφυγε να διευκρινίσει περισσότερα, περιοριζόμενος να τονίσει τη δυναμική που προκύπτει από τη νέα συμμαχία.

Στην ομιλία του, ο κ. Τζήμερος είπε ότι «θα στηρίξουμε και θα πιέσουμε την επόμενη κυβέρνηση προς την κατεύθυνση των μεταρρυθμίσεων» προσθέτοντας ότι θα δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης, η οποία όμως θα εξαρτηθεί από το περιεχόμενο και χρονοδιάγραμμα της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων, ενώ δεν απέκλεισε και συμμετοχή του συνασπισμού στην κυβέρνηση.

«Θα ψηφίσουμε όποιο νομοσχέδιο έρχεται στη Βουλή και είναι μεταρρυθμιστικό, από όπου κι αν προέρχεται και θα καταψηφίσουμε ό,τι αντιτίθεται στις μεταρρυθμίσεις, απ’ όπου κι αν προέρχεται» είπε ο κ. Τζήμερος, τονίζοντας ότι «αυτό είναι πολιτικός πολιτισμός».

Την Τετάρτη, ο κ. Τζήμερος μεταβαίνει στις Βρυξέλλες όπου θα συναντηθεί με τους εκπροσώπους των Φιλελευθέρων, με στόχο να μεταφερθεί η εικόνα ότι υπάρχει στην Ελλάδα ένας μεταρρυθμιστικός πόλος που εννοεί αυτά που λέει.

«Ο ρόλος μας, αν μπούμε στη Βουλή» είπε με τη σειρά του ο κ. Μάνος, «θα είναι σταθεροποιητικός και έντονα μεταρρυθμιστικός».

Στην ερώτηση, αν ο συνασπισμός Δημιουργίας Ξανά και Δράσης αποστερήσει την πρώτη θέση από τη ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο ο κ. Τζήμερος λίγο πριν χαρακτήρισε «εκτός πραγματικότητας» απάντησε ότι ο συνασπισμός μπορεί να κάνει ουσιαστική δουλειά, δεδομένου ότι η ΝΔ και το ΠαΣοΚ έχουν μείνει με τον σκληρό πελατειακό τους πυρήνα, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα τολμήσει μεν να φορολογήσει τον τζίρο των επιχειρήσεων, όπως λέει, αλλά δεν θα προχωρήσει και σε μεταρρυθμίσεις.

Εξάλλου, πρόσθεσε, «η ΝΔ έχασε πολλούς ψήφους και χωρίς τη δική μας παρουσία».

Ο κ. Τζήμερος δεν απέκλεισε συμμετοχή του συνασπισμού στη νέα κυβέρνηση και υπογράμμισε ότι θέτει στην πρώτη σειρά των μεταρρυθμίσεων την αλλαγή της σχέσης πολίτη- πολιτείας και την ολοκλήρωση, από την επομένη, 18 Ιουνίου, της μηχανοργάνωσης, αλλαγές με μεγάλες πρακτικές εφαρμογές και απελευθέρωση δυνάμεων του δημοσίου τομέα.

Για εμένα το πιο σημαντικό είναι «η πολιτική βούληση» τόνισε ο κ. Μάνος, υπογραμμίζοντας ότι ούτε η κυβέρνηση του Κ.Καραμανλή, ούτε του Γ. Παπανδρέου ήθελαν τις μεταρρυθμίσεις.

Στην ερώτηση αν τάσσονται υπέρ των απολύσεων 150.000 δημοσίων υπαλλήλων, οι κ.κ. Μάνος και Τζήμερος απάντησαν στο ίδιο πνεύμα, ότι πρέπει να γίνουν τα σωστά βήματα και ότι αν απομονώσουμε ένα στοιχείο όπως αυτό, αυθαίρετα, χωρίς να αλλάξουν ταυτόχρονα οι αντιπαραγωγικοί νόμοι και η γραφειοκρατία, «το αποτέλεσμα θα είναι το απόλυτο μηδέν».

Πρέπει, είπε ο κ. Τζήμερος, τα πράγματα να γίνουν με τη σωστή σειρά: «απελευθέρωση της οικονομίας, τόνωση των επενδύσεων και σιγά-σιγά χτίσιμο του νέου Δημοσίου». Εξάλλου, πρόσθεσε ο κ. Μάνος, η απόλυση 150.000 δημοσίων υπαλλήλων ως το 2015 αποτελεί πρόβλεψη του μνημονίου, η οποία μπορεί να αντικατασταθεί «αν φτιάξουμε ένα δικό μας πρόγραμμα, λειτουργικό με βαθιές μεταρρυθμίσεις».

Οι δύο πλευρές αν και δέχθηκαν ότι «δεν ξέρουν πού θα πάει αυτή η συνεργασία» υπογράμμισαν ότι σπάει την κουλτούρα της μη συνεργασίας.