Διακομματική: Τα κόμματα θα αποφασίσουν για τα debate

Αναρμόδια δηλώνει η Διακομματική Επιτροπή, που συνεδρίασε το απόγευμα της Τρίτης, για τα debate μεταξύ των πολιτικών αρχηγών και παρέπεμψε το θέμα στις συνεννοήσεις μεταξύ των πολιτικών κομμάτων

Αναρμόδια δηλώνει η Διακομματική Επιτροπή, που συνεδρίασε το απόγευμα της Τρίτης, για τα debate μεταξύ των πολιτικών αρχηγών και παρέπεμψε το θέμα στις συνεννοήσεις μεταξύ των πολιτικών κομμάτων.

Από τη σχετική, ωστόσο, συζήτηση που έγινε, διεφάνη ότι τα πολιτικά κόμματα θα συμφωνούσαν στην πραγματοποίηση δύο debate, ένα μεταξύ των αρχηγών των δύο πρώτων κομμάτων, δηλαδή των κ.κ. Αντώνη Σαμαρά και Αλέξη Τσίπρα, και ένα μεταξύ των αρχηγών όλων των κομμάτων.

Η διακομματική επιτροπή, κατά τα άλλα, αποφάσισε να υπάρξει δραστική μείωση, κατά 30%, των εκλογικών δαπανών, συγκριτικά με τις δαπάνες για την εκλογική αναμέτρηση της 6ης Μαίου 2012 που ήταν περίπου 50 εκατ. ευρώ. Από 30% ως 50% θα είναι μειωμένη και η εκλογική επιχορήγηση των πολιτικών κομμάτων για τις επαναληπτικές εκλογές της 17ης Ιουνίου 2010 που ανέρχεται σε περίπου 6 εκατ. ευρώ.

Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Αντώνης Μανιτάκης, αμέσως μετά τη συνεδρίαση της διακοματικής, έκανε γνωστό ότι δεν μπορούν να εφαρμοστούν οι περιορισμοί στις εμφανίσεις των υποψηφίων βουλευτών λόγω της «λίστας» που θα ισχύσει στις εκλογές.

Ζήτησε ωστόσο «να τηρηθούν οι κανόνες δεοντολογίας και ίσης μεταχείρισης» από τα μέσα ενημέρωσης, κάτι για το οποίο θα φροντίσει και το ΕΣΡ.

Οσον αφορά την προβολή των πολιτικών κομμάτων, ο χρόνος που θα τους δοθεί αποφασίστηκε να είναι ισότιμος, ανάλογα με τα ποσοστά τα οποία έλαβαν στις εκλογές της 6ης Μαίου 2012 και να μην δοθεί η μερίδα του λέοντος στα δύο πρώτα κόμματα, όπως είχε γίνει στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση. Η σχετική απόφαση, πάντως, αναμένεται να εκδοθεί την Τετάρτη.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αφιερώματα
Σίβυλλα
Helios Kiosk