Απόσυρση από το Αφγανιστάν εξετάζει το NATO
Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν το απόγευμα της Κυριακής (τοπκή ώρα) στο Σικάγο ενώ ξεκινούσε η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ, για να διεκδικήσουν οι χώρες-μέλη να δαπανούν λιγότερα για την άμυνα και περισσότερα για την παιδεία. Περίπου 50 βετεράνοι του στρατού των ΗΠΑ συμμετείχαν στις διαδηλώσεις, ενώ στις συγκρούσεις με την αστυνομία υπήρξαν περίπου 60 τραυματισμοί. Στην έναρξη της συνόδου τέθηκε η προοπτική απεμπλοκής από τον πόλεμο του Αφγανιστάν, με τους Γάλλους να ανακοινώνουν την απόσυρσή τους φέτος
Η σύνοδος του Συμφώνου αναμένεται να εγκρίνει και τυπικά σήμερα την στρατηγική των ΗΠΑ για την κατά φάσεις έξοδο από το Αφγανιστάν, μετά την απόφαση της Γαλλίας να αποσύρει πρόωρα τα στρατεύματά της.
«Δεν θα τρέξουμε προς τις εξόδους», είπε ο γενικός γραμματέας του NATO, Άντερς Φο Ράσμουσεν, κατά την έναρξη της συνόδου. Προσπάθησε να δώσει ένα συμφιλιωτικό τόνο στις δηλώσεις του, καθώς ο νέος Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ανακοίνωσε ότι θα τηρήσει την προεκλογική του δέσμευση να αποσύρει τα στρατεύματα της χώρας του ως τα τέλη του 2012, δύο χρόνια πριν από το καθορισμένο χρονοδιάγραμμα.
Το σχέδιο του NATO είναι να μεταθέσει την πλήρη ευθύνη για την ασφάλεια στις αφγανικές δυνάμεις ως τα μέσα της επόμενης χρονιάς και κατόπιν να αποσύρει το μεγαλύτερο μέρος των 130.000 στρατιωτών υπό συμμαχική διοίκηση ως τα τέλη του 2014, κατά τον Ράσμουσεν. Αν και οι ξένες δυνάμεις θα συνεχίσουν να πολεμούν τους Ταλιμπάν και άλλους εάν είναι αναγκαίο -και μπορεί να είναι αναγκαίο- η νέα αποστολή θα επικεντρωθεί στην παροχή εκπαίδευσης και υποστήριξης.
Ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος κάποτε είχε αποκαλέσει τη σύγκρουση στο Αφγανιστάν «πόλεμο αναγκαιότητας», αλλά πλέον αναζητεί έναν συντεταγμένο τρόπο να αποσύρει τις αμερικανικές δυνάμεις, επεδίωξε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις ότι οι σύμμαχοι ετοιμάζονται να αφήσουν τη χώρα του μόνη της. Ο αμερικανός πρόεδρος έκανε σαφές ότι αναμένει από τα κράτη-μέλη του NATO να εγκρίνουν και τυπικά το σχέδιο μεταβίβασης της ευθύνης, που τους είχε στείλει το Πεντάγωνο νωρίτερα φέτος.
Αλλά οι συνομιλίες στο Σικάγο άφησαν να φανούν τα ρήγματα. Ο Ολάντ επέμεινε ότι δεν είχε καμιά πρόθεση να αναιρέσει την προεκλογική του δέσμευση να αποσύρει ταχύτερα τα γαλλικά στρατεύματα, που χαρακτήρισε «αδιαπραγμάτευτη» και είπε ότι κατέληξε σε «συμφωνία» με τους άλλους ηγέτες «επί της αρχής», οι λεπτομέρειες για την οποία θα δοθούν στην δημοσιότητα τις επόμενες ημέρες. Δημοσκόπηση που είχε δημοσιευθεί τον Ιανουάριο έδειξε ότι το 84% των Γάλλων τάσσονταν υπέρ της εσπευσμένης αποχώρησης των περίπου 3.400 στρατιωτικών που υπηρετούν στο Αφγανιστάν.
Οι μάχιμες δυνάμεις «θα αποσυρθούν από το Αφγανιστάν ως τα τέλη του χρόνου», είπε ο Ολάντ. «Το 2013 μόνο εκπαιδευτές για τους αστυνομικούς και τους αξιωματικούς του Αφγανικού στρατού θα παραμείνουν, στο πλαίσιο της ISAF».
Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ επανέλαβε τη θέση της, ότι «πήγαμε στο Αφγανιστάν μαζί, θέλουμε να φύγουμε από το Αφγανιστάν μαζί».
Ο Ομπάμα, σε μια συνάντησή του με τον πρόεδρο του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι στο περιθώριο της συνόδου, είπε ότι στη σύνοδο θα υπάρξει συμφωνία για την περίοδο «μετά το 2014, όταν θα έχουμε τερματίσει την εμπλοκή μας σε μάχες, ο αφγανικός πόλεμος όπως τον αντιλαμβανόμαστε θα έχει τελειώσει, αλλά η δέσμευσή μας στη φιλία και τη συνεργασία με το Αφγανιστάν θα συνεχίζεται». Σε δηλώσεις που έκανε με τον Ομπάμα στο πλάι του, ο Καρζάι ευχαρίστησε τους Αμερικανούς, «για τα χρήματα των φορολογουμένων» και είπε ότι η χώρα του προσβλέπει στην ημέρα που δεν θα «επιβαρύνει πλέον» την διεθνή κοινότητα.
Η κυβέρνηση του Καρζάι έχει κατηγορηθεί για διαφθορά.
Από το Αφγανιστάν, επιχειρώντας να παρέμβουν, οι Ταλιμπάν κάλεσαν τις χώρες που διατηρούν δυνάμεις στη χώρα να μιμηθούν το παράδειγμα της Γαλλίας. Ο Ομπάμα είπε στην εναρκτήρια ομιλία του ότι «θα ολοκληρώσουμε την αποστολή».
Στο παρασκήνιο, η κυβέρνηση Ομπάμα, που είναι απρόθυμη να επωμιστεί όλο το κόστος της υποστήριξης των αφγανικών δυνάμεων που υπολογίζεται σε 4,1 δισ. δολάρια, ζητεί δεσμεύσεις από τους συμμάχους ότι θα εισφέρουν τουλάχιστον 1,3 δισ. δολάρια το χρόνο.
Αντιπολεμικές διαδηλώσεις
Την ώρα, πάντως που ξεκινούσε στο Σικάγω η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ, χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωναν το απόγευμα της Κυριακής (τοπκή ώρα), για να διεκδικήσουν οι χώρες-μέλη να δαπανούν λιγότερα για την άμυνα και περισσότερα για την παιδεία.
Κάτω από ένα λαμπρό ήλιο οι ακτιβιστές κατέκλυσαν τους σχεδόν άδειους δρόμους του ιστορικού κέντρου, πλαισιούμενοι από ισχυρές δυνάμεις της τάξης που ήταν είτε ήταν πεζοί είτε επέβαιναν σε ποδήλατα ή άλογα.
Στους διαδηλωτές, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα πολλών οργανώσεων μεταξύ των οποίων και το κίνημα Occupy, δεν επιτράπηκε να πλησιάσουν στο συνεδριακό κέντρο όπου συνεδριάζουν μέχρι τη Δευτέρα οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των 28 χωρών-μελών του ΝΑΤΟ και των χωρών που συμμετέχουν στην επιχείρηση στο Αφγανιστάν.
«Θέλουμε ειρήνη», εξήγησε η Ισαμπέλ Ολίβια, μια 18χρονη μαθήτρια που κρατούσε ένα κόκκινο πανό που έγραφε «Όχι στο ΝΑΤΟ». «Δαπανούν περιουσίες στους πολέμους αντί για την παιδεία… Κι εμείς δεν μπορούμε να πάμε στο πανεπιστήμιο γιατί είναι πολύ ακριβό».
Ο Κέβιν Κάνιγκαμ, ένας ξυλουργός από το Σικάγο, κρατούσε έναν χαρταετό που είχε πάρει από μια διαδήλωση που είχε οργανωθεί την προηγουμένη από το ΝΑΤΟ. Είχε γράψει «πετάτε χαρταετούς, όχι τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη». Σύμφωνα με αυτόν τον πατέρα δύο παιδιών, το ΝΑΤΟ θα πρέπει να διαλυθεί και τα χρήματα από τους φόρους να δαπανώνται στην υγεία και την παιδεία.
Προκειμένου να φιλοξενήσει τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, το Σικάγο έθεσε το κέντρο της πόλης υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και ορισμένοι δρόμοι έκλεισαν στην κυκλοφορία.
Στις συγκρούσεις που ξέσπασαν ανάμεσα σε πολίτες κι αστυνομικούς, που έκαναν χρήση ροπάλων, τουλάχιστον 12
διαδηλωτές τραυματίστηκαν, πολλοί στα κεφάλια τους από χτυπήματα αστυνομικών. Πάνω από 60 τραυματίστηκαν, ενώ τουλάχιστον 6 συνελήφθησαν.
Βετεράνοι κατά του πολέμου
Στους διαδηλωτές περιλαμβάνονταν και περίπου 50 βετεράνοι του στρατού των ΗΠΑ που πέταξαν τα μετάλλια που είχαν λάβει στον δρόμο, σε μια ενέργεια που είπαν ότι συμβολίζει το ότι απορρίπτουν τους πολέμους υπό αμερικανική ηγεσία στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν.

