Εκτυπωτής που σβήνει τις…εκτυπώσεις

Μια ιδιαίτερα χρήσιμη αλλά και οικολογική τεχνολογία ανέπτυξαν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ. Η τεχνολογία μπορεί να σβήνει το μελάνι από τις εκτυπωμένες σελίδες ώστε αυτές να μπορούν να χρησιμοποιηθούν εκ νέου και μπορεί να ενσωματωθεί σε εκτυπωτές αλλά και σε συσκευές φωτοαντιγραφής.

Μια ιδιαίτερα χρήσιμη αλλά και οικολογική τεχνολογία ανέπτυξαν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ. Με τη βοήθειά της μπορεί να σβηστεί το μελάνι από τις εκτυπωμένες σελίδες ώστε αυτές να μπορούν να χρησιμοποιηθούν εκ νέου. Η τεχνολογία μπορεί να ενσωματωθεί σε εκτυπωτές αλλά και σε συσκευές φωτοαντιγραφής.

Σβήνει το μελάνι

Η νέα τεχνολογία βασίζεται στη χρήση βραχέων παλμών λέιζερ για να σβήσει το μελάνι (λέξεις και εικόνες) που έχουν τυπωθεί σε μια σελίδα χαρτιού. Οι ερευνητές πειραματίστηκαν με διάφορα είδη λέιζερ στο ορατό, υπεριώδες και υπέρυθρο φως και διαπίστωσαν ότι πιο αποτελεσματικό είναι το ορατό πράσινο λέιζερ. Το συγκεκριμένο λέιζερ χρειάζεται μόλις τέσσερα δισεκατομμυριοστά του δευτερολέπτου για να «εξατμίσει» το μελάνι χωρίς να καταστρέψει το χαρτί επιτρέποντας έτσι την επαναχρησιμοποίησή του.

Επιλογή «unprint»

Σύμφωνα με τους ερευνητές η τεχνολογία μπορεί να αποτρέψει τη δραστική μείωση των δέντρων του πλανήτη που κόβονται για να παραχθεί χαρτί. Οι ερευνητές αναζητούν χρηματοδότηση γύρω στα 20 χιλιάδες ευρώ τα οποία όπως εκτιμούν χρειάζονται για να κατασκευάσουν το πρωτότυπο, έναν εκτυπωτή που θα έχει και την επιλογή «unprint». Επισημαίνουν βέβαια ότι αν η τεχνολογία αποδειχθεί λειτουργική και εμπορικά αξιοποιήσιμη ώστε να υπάρξει μαζική παραγωγή τέτοιων συσκευών το κόστος θα μειωθεί σημαντικά.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
Σίβυλλα
Helios Kiosk