«Ελάτε να μιλήσουμε», είναι το μήνυμα που φέρνει ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξης Τσίπρας σε Παρίσι και Βερολίνο, όπου σήμερα και αύριο αναμένεται να συναντηθεί με στελέχη της Αριστεράς. Σε συνέντευξη που παραχώρησε πρακτορείο Thomson Reuters, και δημοσιεύτηκε στο πρακτορείο CNBC, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε να υιοθετεί ηπιότερους τόνους, από την πολεμική ρητορική που έχει προκαλέσει «ισχυρό σοκ» σε Βρυξέλλες και Βερολίνο, τάσσομενος ξεκάθαρα υπέρ της διεξαγωγής διαπραγματεύσεων «που θα κρατήσουν την Ελλάδα στο ευρώ».

Στόχος του κ. Τσίπρας, ο οποίος χαρακτηρίζεται από το Thomson Reuters ως «ο χαρισματικός αριστερός ηγέτης που μπορεί να καθορίσει την τύχη του ευρώ», είναι όπως δηλώνει ο ίδιος, να ενισχύσει τους δεσμούς του με προσωπικότητες της ευρωπαϊκής πολιτικής σκηνής όπως ο Φρανσουά Ολάντ, οι οποίες επιθυμούν την άμβλυνση της αυστηρής λιτότητας και την προώθηση πολιτικών που ευνοούν την ανάπτυξη.

«Αποφασίσαμε αυτό το ταξίδι γιατί θέλουμε οι κυβερνήσεις αυτών των δύο σημαντικών χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της Γαλλίας και τη Γερμανίας, να δουν αυτό που πραγματικά εκπροσωπούμε: αυτό που μεταδίδεται στην Ευρώπη για εμάς δεν είναι αυτό που εκπροσωπούμε και αυτό που θέλουμε», δήλωσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Είμαστε ίσως η πιο φιλοευρωπαϊκή δύναμη στην Ευρώπη»

«Δεν είμαστε αντιευρωπαϊκή δύναμη. Παλεύουμε για τη διάσωση της κοινωνικής συνοχής στην Ευρώπη», τόνισε ο κ. Τσίπρας υποστηρίζοντας χαρακτηριστικά ότι «ίσως να είμαστε η πιο φιλοευρωπαϊκή δύναμη στην Ευρώπη, γιατί οι δυνάμεις που κυριαρχούν σήμερα αν επιμείνουν στη λιτότητα, θα οδηγήσουν την Ενωση σε αστάθεια και την ευρωζώνη σε κατάρρευση».

Παρά το γεγονός ότι ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε στην γραμμή περί επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου, τόνισε ότι επιδίωξή του, αν εκλεγεί, θα είναι να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ.

«Ναι, θέλουμε τη στήριξη και την ενίσχυση της Ευρώπης, αλλά δεν θέλουμε να χαθούν τα χρήματα των ευρωπαίων φορολογουμένων. Και τα δύο πακέτα στήριξης πήγαν στο σκουπιδοντενεκέ, σε ένα βαρέλι χωρίς πάτο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας. «Αν συνεχιστεί αυτό θα χρειαστούμε σε έξι μήνες και τρίτο πακέτο. Οι Ευρωπαίοι και οι ηγέτες τους πρέπει να το συνειδητοποιήσουν αυτό», τόνισε.

Αμβλύνοντας τους τόνους που είχε υιοθετήσει προεκλογικά, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι: «θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε την αλληλεγγύη και τη χρηματοδότηση της Ευρώπης ως βάση για τις μακροχρόνιες μεταρρυθμίσεις μας». «Εχουμε όμως ανάγκη να ξέρουμε ότι σε δύο-τρία χρόνια θα έχουμε βγει από αυτή τη δίνη, ότι θα έχουμε ανάπτυξη και ότι θα είμαστε σε θέση να επιστρέψουμε τα χρήματα που μας έδωσαν. Δεν θα μπορέσουμε σε καμία περίπτωση να τα ξοφλήσουμε αν συνεχίσουμε αυτό το πρόγραμμα», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Τσίπρας, ο ηγέτης που, σύμφωνα με το CNBC, «με την αγορίστικη ομορφιά του και τη ρητορική του δεινότητα έχει ιδιαίτερη απήχηση στη νέα γενιά, η οποία έχει πληγεί ιδιαιτέρως από την οικονομική κρίση», δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη γερμανίδα Καγκελάριο αλλά και τον αμερικανό πρόεδρο κ. Μπαράκ Ομπάμα.

«Για πρώτη φορά η κυρία Μέρκελ είναι εξαιρετικά απομονωμένη», δήλωσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ. «Η επιβολή πολιτικών λιτότητας, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ιταλία και την Ιρλανδία και σε άλλες χώρες όπου ακολουθούνται αντίστοιχες πολιτικές έχει αποτύχει», τόνισε χαρακτηριστικά.

Εφερε μάλιστα ως παράδειγμα την κυβέρνηση Ομπάμα, όπου το πρόγραμμα ενίσχυσης της οικονομίας «μεταφράστηκε» σε μικρότερη ύφεση σε σχέση με τις συνθήκες που επικρατούν στην Ευρώπη.

«Στη συνάντηση Ομπάμα-Ολάντ το κύριο θέμα είναι τι γίνεται στην Ελλάδα, κάτι που μέχρι χθες ήταν δεδομένο: ο λαός και οι εργαζόμενοι έπρεπε να συντριφθούν, τα εργασιακά δικαιώματα να κατεδαφιστούν», είπε ο κ. Τσίπρας.

«Η Ελλαδα ενεργειακό Ελντοράντο»

Ο επικεφαλής του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ υπογράμμισε εξάλλου ότι οι διαπραγματεύσεις για τη διάσωση της Ελλάδας πρέπει να γίνουν μεταξύ εκλεγμένων ηγετών και όχι σε επίπεδο τεχνοκρατών της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, κάτι που όπως είπε είναι «υποτιμητικό για έναν έλληνα πρωθυπουργό».

Ανάμεσα στα μέτρα που επιθυμεί να τεθούν προς συζήτηση συγκαταλέγονται η χρηματοδότηση κρατικών προϋπολογισμών από την ΕΚΤ («πρόταση-ανάθεμα για τη Γερμανία», κατά το CNBC), καθώς και η έκδοση κοινών ευρωπαϊκών ομολόγων τα οποία θα χρηματοδοτήσουν ένα «σχέδιο Μάρσαλ» για επενδύσεις σε τομείς όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. «Η Ελλάδα είναι μία ευλογημένη χώρα. Εχει πολύ ήλιο, μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα τα ύδατά της, έχει άνεμο. Μπορεί να μετατραπεί σε Ελντοράντο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Ο πραγματικός ασθενής δεν είναι μόνο η Ελλάδα»

Οι συγκεκριμένες προτάσεις ωστόσο προϋποθέτουν αλλαγή σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσον αφορά τα μέτρα λιτότητας που έχουν επιβληθεί. «Αν δώσουμε ένα φάρμακο που επιδεινώνει την υγεία ενός ασθενή, αντί να θεραπεύσει την ασθένεια, τότε η λύση δεν είναι να του δώσουμε και άλλη δόση όπως έγινε με το δεύτερο πακέτο στήριξης», είπε χαρακτηριστικά.

«Αν οι Ευρωπαίοι δεν το συνειδητοποιήσουν θα έχουμε κάνει ένα τεράστιο ιστορικό λάθος, επειδή ο πραγματικός ασθενής δεν είναι μόνο η Ελλάδα…Πρέπει να καταλάβουμε ότι πρέπει να αλλάξουμε θεραπεία πριν είναι πολύ αργά για την Ευρώπη», κατέληξε ο κ. Τσίπρας.