Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, και τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό, Παναγιώτη Πικραμμένο, είχε ο Δημήτρης Χριστόφιας εκφράζοντας την αλληλεγγύη της Κύπρου προς την Ελλάδα.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, λίγο προτού αναχωρήσει για την επίσημη επίσκεψή του στην Αυστρία ευχήθηκε «να βγει η χώρα από την κρίση το συντομότερο δυνατό και με τον καλύτερο τρόπο», όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου.

«Τα ζητήματα της Ελλάδας είναι ζητήματα που έχουν να κάνουν με το κυριαρχικό δικαίωμα του λαού της να αποφασίζει για τα θέματα που αφορούν την ίδια τη χώρα», δήλωσε ο κ. Στεφάνου.

Κυπριακή ΑΟΖ και Τουρκία

Σε άλλες δηλώσεις του, ο κύπριος εκπρόσωπος ανέφερε ότι μεγάλος αριθμός σημαντικών εταιρειών έχει υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις για τον δεύτερο γύρο αδειοδότησης όσον αφορά τις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ, γεγονός «που δείχνει ότι η πολιτική της κυβέρνησης αποδίδει καρπούς».

Σχολιάζοντας τις τουρκικές απειλές κατά της Κύπρου, καθώς και κατά των εταιρειών που υπέδειξαν ενδιαφέρον σε σχέση με τις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ, είπε ότι «η Τουρκία συνεχίζει την πολιτική των κανονιοφόρων σε μια προσπάθεια να εμποδίσει την Κυπριακή Δημοκρατία να προχωρήσει σε περαιτέρω έρευνες και στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων που έχει ανακαλύψει μέσα στα όρια της κυπριακής ΑΟΖ. Αυτή η πολιτική είναι απαράδεκτη και παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και ειδικά το Δίκαιο της Θάλασσας».

»Εμείς, όπως πάντοτε, με πολιτικό και διπλωματικό τρόπο καταγγέλλουμε την Τουρκία και ταυτόχρονα με τις πολύ προσεκτικές και στοχευμένες ενέργειες οχυρώνουμε το κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας για συνέχιση των ερευνών και για εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου», σημείωσε.

Σε ερώτηση, αν είναι πιθανόν να επηρεαστούν κάποιες εταιρείες από τις τουρκικές απειλές, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «ο δεύτερος γύρος αδειοδότησης έχει δώσει πολύ καλά αποτελέσματα».

«Δεν «περνά» η πολιτική της Τουρκίας να εκφοβίσει, να εκβιάσει και να δημιουργήσει ένταση στην περιοχή» κατέληξε.