Οικονομική διακυβέρνηση

Οικονομική διακυβέρνηση | tovima.gr

Την ακούμε τώρα τελευταία, είναι ένα νέο απότοκο της κρίσης ίσως θα έλεγε κανείς ένα εργαλείο…… για την έξοδο από την κρίση. Μας λένε λοιπόν οι Ευρωπαίοι φίλοι μας ότι μέχρι το καλοκαίρι θα χει στηθεί ο μηχανισμός της οικονομικής διακυβέρνησης για να μπορέσει να διαχειριστεί αυστηρά τις χώρες που δεν προσαρμόζονται στα δημοσιονομικά μέτρα που λαμβάνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Όμως θα έλεγε κανείς ότι στην ουσία η πορεία της Ευρώπης εξαρτάται μόνο από τις οικονομικές αποφάσεις που λαμβάνονται και όχι πλέον από τις πολιτικές που έχουν έλθει σε δεύτερη μοίρα και εξαρτώνται από τις πρώτες αναγκαστικά, γιατί το παλιό ρητό που έλεγε ότι το χρήμα ….είναι ο βασιλιάς…. τώρα το βλέπουμε και στην πόρτα μας καθαρά χωρίς τον πολιτικό μανδύα, χωρίς την διπλωματία.

Μας κυβερνούν λοιπόν οι αγορές, το κεφάλαιο, τα χρηματιστήρια, τα συναλλάγματα, ο χρυσός! Έχουν επηρεασθεί πλέον οι ζωές μας μόνο από τη θέση και τη πορεία του χρήματος, και μας λένε οι δανειστές μας μεταξύ σοβαρού και αστείου να πουλήσουμε την Ακρόπολη, τα νησιά μας, τις παραλίες, όλη την κρατική περιουσία (αυτό σοβαρότατα) για να τους ξεχρεώσουμε και εμείς καθόμαστε και τους ακούμε λες και μας έχουν κάνει μεγάλες δόσεις ηρεμιστικών ενέσεων.

Ιδιαίτερα οι πολιτικοί μας που ελάχιστα αντιδρούν σ αυτές τις απίστευτες προκλήσεις των μετρίων οικονομολόγων της τρόικας. Μάλλον δεν καταλαβαίνει κανείς ότι λειτουργούν σαν ιδιοκτήτες κατασχεμένων και αυτή τη ψυχολογία μας επιβάλλουν, μας τα ψάλλουν κάθε τόσο για να μη ξεχνάμε πού βρισκόμαστε και πόσο τους χρωστάμε. Όμως υπάρχει ένας σοβαρός αντίλογος που οι πολιτικοί μας δεν τον έχουν καταλάβει και αφήνουν τους κυρίους αυτούς και αλωνίζουν παντού, ακόμα και στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Που ξανακούστηκε αυτό; Ούτε στην πιο υποτελή χώρα δεν έχει γίνει ποτέ.

Τι άλλο θα δούμε στο μέλλον μόνο ο θεός ξέρει. Ο αντίλογος λοιπόν στην εθνική μας υποτέλεια είναι ότι δε χρωστά μόνο η Ελλάδα στις χώρες της Ευρώπης και την Αμερική και στις αγορές, χρωστάνε και οι άλλες χώρες όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ιταλία, το Βέλγιο και γενικά όλη η Ευρώπη χρωστά σε όλη την Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο. Για παράδειγμα η Ιταλία έχει χρέος 1.850 δις ευρώ και το 2010 το κρατικό χρέος ανήλθε στο 120 % του ΑΕΠ. Το χρέος της Ισπανίας είναι 670 δις δολάρια. Το χρέος της Πορτογαλίας είναι 180 δις δολάρια.

Μπορούμε να πούμε πολλά και για πολλές χώρες. Γιατί έβαλαν την Ελλάδα στο στόχαστρο και πειραματίζονται νέα οικονομικά μοντέλα διακυβέρνησης; Γιατί ταλαιπωρούν το λαό της με τη φτώχεια να φουντώνει κάθε μέρα γεωμετρικά; Εκτός από άδικο είναι και πολύ επικίνδυνο και τέλος πάντων αν δει κανείς το παγκόσμιο χρέος που σήμερα ανέρχεται στα 40 τρις δολάρια, επαναστατεί. Γιατί όλοι χρωστάνε σε όλους, όμως δεν είναι δυνατόν να καλούν την Ελλάδα να τακτοποιήσει αυτό το παγκόσμιο πρόβλημα, διασύροντας τους πολίτες της σαν τεμπέληδες, σπάταλους, ανίκανους και εντέλει να τους θεωρούν υποτελείς. Φαίνεται προφανώς ότι η υποτέλεια μας τους ενδιαφέρει.

Καλές αυτές οι διαπιστώσεις, έτσι για να ξέρουμε ότι δε φταίμε για ότι μας συμβαίνει. Για να μπορέσει όμως η Ελλάδα να βγει από αυτή τη παγίδα που την έχουν ρίξει υπάρχουν τρόποι, υπάρχουν δυνατότητες, γιατί έχει μυαλά που έχουν σώσει στο παρελθόν πολλές χώρες από καταστροφές οικονομικές, ανθρώπους επιστήμονες που διαπρέπουν παγκόσμια, που όμως έχουν ένα ελάττωμα: δεν είναι πολιτικοί….. Η οικονομική διακυβέρνηση της Ελλάδας πρέπει να γίνει από ανθρώπους που δεν έχουν σχέση με την πολιτική, που δεν τους ενδιαφέρει το πολιτικό κόστος, τα ρουσφέτια, οι διορισμοί, οι μίζες, οι λιμουζίνες, τα σκάνδαλα, τα σαλόνια, οι υποσχέσεις, τα ψέματα και άλλα πολλά θα έλεγα αλλά ας τους αφήσουμε προς το παρόν.

Προς Θεού δεν είναι όλοι οι πολιτικοί μας το ίδιο. Υπάρχουν και φωτεινά παραδείγματα που όμως είναι εξαιρέσεις. Με λίγα λόγια, απλά, σταράτα και αληθινά, οι πολιτικοί μας που εκλέγονται ¨ελέω λαού¨ να κάθονται στη βουλή και να νομοθετούν. Ο εκάστοτε εκλεγμένος πρωθυπουργός να ορίζει υπουργούς, υφυπουργούς, γενικούς γραμματείς και όσους παίρνουν αποφάσεις σε όλα τα υπουργεία εκτός από το υπουργείο εξωτερικών και άμυνας, ανθρώπους-μάνατζερς της αγοράς με πείρα τουλάχιστον 20-25 χρόνια, επιλεγμένους αυστηρά για το επιτυχημένο έργο τους. Μόνο έτσι θα μπορέσει τούτος ο τόπος να βγει από τον βάλτο και την παγίδα που μας έχουν οδηγήσει και αυτό για κάμποσα χρόνια, τουλάχιστον πέντε (5), ούτως ώστε το κράτος να λειτουργήσει με οικονομικούς μόνο μάνατζερς (επιτυχημένους) υπουργούς και σίγουρα θα βγει από την κρίση και θα μεγαλουργήσει.

Μετά πάλι οι πολιτικοί μας ας κάνουν τα δικά τους. Εξ άλλου κάτι τέτοιο προσπαθούν να στήσουν και οι Ευρωπαίοι σε κεντρικό επίπεδο. Αν καταφέρουμε με αυτό το μοντέλο να λειτουργήσουμε, δε θα έχει κανείς μέτριος ξένος οικονομολόγος λόγο να κάνει παραινέσεις και αυστηρές συστάσεις στα συνδικάτα που αγωνίζονται για το δίκιο του εργάτη. Γιατί δυστυχώς εκεί φτάσαμε, στη καταπάτηση της λαϊκής κυριαρχίας από τους ξένους δανειστές μας. Και για να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις για τους πολιτικούς μας, πρέπει και οι ίδιοι να ζητήσουν άξιους και έμπειρους μάνατζερς οικονομολόγους να βγάλουν τον τόπο από τα δύσκολα, γιατί σίγουρα οι ψηφοφόροι τους θα τους ευγνωμονούν και θα τους ψηφίζουν χωρίς να πεινούν………

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες