Και τώρα τι γίνεται;

Και τώρα τι γίνεται; | tovima.gr

Η κρίση είναι εδώ μαζί με τα προβλήματα που δημιουργεί και εμείς είμαστε εδώ και τα βιώνουμε. Όλοι λένε, όλοι συζητάνε, όλοι πια έχουν γίνει ειδήμονες για την αναδιάρθρωση του χρέους μας. Στα πάνελ όλοι για αυτό συζητούν, ακόμη και οι υποψήφιοι των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών . Επιτέλους όλοι μας καταλάβαμε τι μας συμβαίνει. Και το αποτέλεσμα ποιο είναι;

Θλίψη, κατάθλιψη, καρδιοπάθειες, εγκεφαλικά και αυτοκτονίες δυστυχώς! Η προσαρμογή στα νέα οικονομικά δεδομένα δύσκολη, η αλλαγή στην ζωή μας δυσκολότερη και αυτό μας κακοφαίνεται. Σε πολλές περιπτώσεις βλέπουμε παραίτηση από τη «μάχη», από τον καθημερινό αγώνα και καταστάσεις αφήνονται στο έλεος δεν ξέρω ποιού; Του Θεού; Των πιστωτών, των τραπεζών, των δικαστηρίων εντέλει; Θα μπορούσε κανείς να πει κι άλλα καταθλιπτικά για την κρίση, όμως ως εδώ. Όλοι μας, φτωχοί και πλούσιοι, επιφανείς και αφανείς … πρέπει να σταθούμε όρθιοι, τώρα που φαίνεται καθαρά πού πάει η κατάσταση να δούμε τι θα κάνουμε για να σώσουμε τους εαυτούς μας, τις οικογένειες τις περιουσίες μας.

Πρώτα απ’ όλα επειδή ο περισσότερος κόσμος έχει κάνει ανοίγματα και χρωστάει πολλά χρήματα στις τράπεζες (Μέσος Όρος χρέωσης ελληνικού νοικοκυριού 250.000€) πρέπει, να πάει να ρυθμίσει τις οφειλές του στις τράπεζες, σύμφωνα με τα νέα μειωμένα εισοδήματα του. Οι περισσότερες τράπεζες, στις περισσότερες περιπτώσεις θα έλεγα δείχνουν ανθρώπινο πρόσωπο και κατανόηση (υπάρχουν βέβαια και εξαιρέσεις) προσαρμόζοντας τις δόσεις σε μακροχρόνιες επιμηκύνσεις των χρεών των πελατών τους. Μπορεί να μην είναι αρκετό αυτό που κάνουν, αλλά είναι βέβαιο ότι θα πάρουν και άλλα μέτρα αυτά που χρειάζονται για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Να πάμε στην εφορία να ρυθμίσουμε τα χρέη μας σύμφωνα με τις υπάρχουσες ρυθμίσεις. Το ίδιο να κάνουμε στο ΙΚΑ και στο ΤΕΒΕ και όπου αλλού χρειάζεται.

Πρέπει να το καταλάβουμε ότι μπαίνοντας, στο βάθος του χρόνου ενήμεροι στις οφειλές μας, αυτό θα είναι σωτήριο για την πορεία μας. Κι αυτό, γιατί θα υπάρξουν νέοι νόμοι, θα υπάρξουν διευκρινίσεις των νόμων που ήδη υπάρχουν και θα γίνουν νέες ρυθμίσεις, καλύτερες. Και όλα αυτά γιατί; Το πρόβλημα δεν το έχει ένας, δεν το έχουν δύο ή τρείς, ούτε οι χίλιοι δεκατρείς .Το ‘χουν όλοι, το ‘χει στο σύνολο της η αγορά. Όμως υπάρχει και μια μερίδα ανθρώπων που δεν τους χτύπησε η κρίση και έχουν καταθέσεις.

(Οι καταθέσεις των Ελλήνων στις ελληνικές τράπεζες είναι 213 δις ευρώ). Και για αυτούς τους τυχερούς ανοίγονται μεγάλες ευκαιρίες για επενδύσεις μέσα στον τόπο τους, στην πατρίδα. Η κτηματαγορά και γενικά η αγορά ακινήτων σε χαμηλές τιμές, τους περιμένει ιδιαίτερα μετά τα Χριστούγεννα. Το χρήμα πρέπει να επενδυθεί, να αξιοποιηθεί, να κάνει πραγματικότητα τα όνειρα των αποταμιευτών του. Κι έχουμε και άλλα πολλά να κάνουμε, αρκεί να μην παραιτούμαστε, να μην δραπετεύουμε… από το κακό που μας βρήκε!

Μπορούμε να το παλέψουμε, έχουμε την δύναμη.

Οικονομικός Σύμβουλος – Αναλυτής

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
Σίβυλλα
Helios Kiosk