Ειδικά Δικαστήρια

Ειδικά Δικαστήρια | tovima.gr

Η Ισλανδία είναι η πρώτη χώρα που έπεσε στην αγκαλιά του Δ.Ν.Τ από το 2008. Ο τότε πρωθυπουργός της κατηγορείται ότι «επέτρεψε» στις μεγαλύτερες τράπεζες της να καταρρεύσουν και να γίνουν πολλά και διάφορα με τους καταθέτες με αποτέλεσμα να υπάρχει μέχρι και σήμερα διαμάχη για την αποζημίωση τους .

Η σημερινή κυβέρνηση τους κατηγορεί την προηγούμενη για ολιγωρία και ότι τέλος πάντων δεν έκανε ενέργειες για να μη γίνει η χρεοκοπία. Δηλαδή τα ρίχνει ο ένας στον άλλο, σενάριο που θυμίζει και Ελλάδα με τους πολιτικούς της. Στην Ελλάδα όμως υπάρχει μία διαφορά, πολύ μεγάλη, πολύ διαφορετική. Το οικονομικό πρόβλημα μας έχει δύο πυλώνες. Ο ένας πυλώνας είναι το δημόσιο χρέος, αυτό το τέρας, η λερναία Ύδρα, που όσα κεφάλια και αν κόψεις, βγαίνουν άλλα τόσα.

Το παλεύουν…… με διάφορους λάθος τρόπους από το 2008, με πολλά θύματα από τον κυρίαρχο λαό, αυτοκτονίες, μελαγχολίες, αρρώστιες, πείνα, εξαθλίωση και εντέλει πισωγυρίσματα στη δεκαετία του ΄70 , του ΄60 , του ΄50, ποιος ξέρει που θα σταματήσουμε. Ο άλλος πυλώνας του ελληνικού προβλήματος αρχίζει να φαίνεται τώρα με τις τράπεζες. Από πέρυσι συζητούν συγχωνεύσεις , συνεργασίες και τέλος πάντων συμμαχίες για να σωθούν. Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα τη χρυσή δεκαετία του πρόσφατου παρελθόντος διογκώθηκε δυσανάλογα με τις δυνατότητες της οικονομίας, γιατί θεώρησαν οι τράπεζες ότι θα ανταγωνιστούν την Ελβετία. Τώρα υπάρχει αγωνία για την επιβίωση των γιγάντων που δημιουργήθηκαν και καλώς προσπαθούν να συνενωθούν γιατί το ρητό λέει «η ισχύς εν τη ενώσει» .

Όμως τα βαρίδια που κουβαλούν από τις άστοχες ενέργειες του άκρατου ανταγωνισμού είναι ασήκωτα και είναι σίγουρο ότι το επιχειρηματικό κόστος σ’ αυτές θα ‘ναι μεγάλο και επικίνδυνο . Καλά κάνουν και μαζεύονται και πρέπει η πολιτεία να δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στο πρόβλημα τους γιατί αν πάει κάτι στραβά αλλοίμονο, δε θα μείνει τίποτα όρθιο σε αυτόν τον τόπο και τότε δε θα θέλουμε δέκα χρόνια για την έξοδο από την κρίση, αλλά εκατό δε θα φτάνουν. Όσοι κρατούν τα ηνία αυτού του τόπου, κυβερνώντες και όχι μόνο, πρέπει να κάνουν επιδέξιους χειρισμούς, υπεύθυνους, μακριά από μικροκομματικά συμφέροντα γιατί το παράδειγμα της Ισλανδίας με το ειδικό δικαστήριο πρέπει να τους προβληματίσει και να τους ξυπνήσει από τον λήθαργο που βρίσκονται όλοι τους.

Οικονομικός-Επιχειρηματικός Σύμβουλος

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
Σίβυλλα
Helios Kiosk