Δεκάλογος για τη σωτηρία των θαλασσών

Η 22η ημέρα του Μάη έχει θεσπιστεί, εδώ και μερικά χρόνια από τον ΟΗΕ, ως παγκόσμια ημέρα για τη Βιοποικιλότητα. Η φετινή, όμως, χρονιά είναι ιδιαίτερα αφιερωμένη στη θαλάσσια βιοποικιλότητα. Κατά συνέπεια η Ελλάδα φέτος πρέπει να δώσει ιδιαίτερη έμφαση στη βιοποικιλότητα των θαλασσών της. Και αυτό όχι γιατί απλά η ιστορία μας είναι άρρηκτα συνδεμένη με το θαλάσσιο περιβάλλον, αλλά γιατί στην Ελλάδα ανήκει το μεγαλύτερο τμήμα της ακτογραμμής της Μεσογείου (15.000 km / 45.000km). Μιας, ούτως ή άλλως, ημίκλειστης θαλάσσιας περιοχής του κόσμου

Δεκάλογος για τη σωτηρία των θαλασσών | tovima.gr

Η 22η ημέρα του Μάη έχει θεσπιστεί, εδώ και μερικά χρόνια από τον ΟΗΕ, ως παγκόσμια ημέρα για τη Βιοποικιλότητα. Η φετινή, όμως, χρονιά είναι ιδιαίτερα αφιερωμένη στη θαλάσσια βιοποικιλότητα. Κατά συνέπεια η Ελλάδα φέτος πρέπει να δώσει ιδιαίτερη έμφαση στη βιοποικιλότητα των θαλασσών της. Και αυτό όχι γιατί απλά η ιστορία μας είναι άρρηκτα συνδεμένη με το θαλάσσιο περιβάλλον, αλλά γιατί στην Ελλάδα ανήκει το μεγαλύτερο τμήμα της ακτογραμμής της Μεσογείου (15.000 km / 45.000km). Μιας, ούτως ή άλλως, ημίκλειστης θαλάσσιας περιοχής του κόσμου, με ιδιαίτερα βιολογικά και γεωλογικά χαρακτηριστικά, αλλά και με μια πολιτιστική και πολιτισμική ιστορία που σηματοδότησε όλες τις εξελίξεις του ανθρώπινου είδους.

Για τον εορτασμό της θαλάσσιας βιοποικιλότητας των θαλασσών μας, αυτού του υπέροχου φυσικού πλούτου που μας χάρισαν οι ιστορικοί χρόνοι στο διάβα τους, κρίνεται σήμερα αναγκαίο να αφιερώσουμε δέκα σημεία στα οποία αν σταθούμε και δράσουμε ενδέχεται να συμβάλλουμε καθοριστικά στη διάσωσή του.

Σύμφωνα λοιπόν με την ομάδα εργασία για τη διάσωση της Γης αλλά και τις διεθνείς οδηγίες της ΕΕ, δέκα είναι τα σημεία εκείνα που πρέπει να μας απασχολούν:

(1) Δραστικός περιορισμός πλαστικών υλικών. Η αποσύνθεση των πλαστικών υλικών απαιτεί τουλάχιστον την πάροδο 400 χρόνων. Για το λόγο αυτό πρέπει να ενεργούμε με το πνεύμα της ανακύκλωσης των υλικών αυτών.

(2) Σταδιακή κατάργηση της χρήσης παρασιτοκτόνων. Τα χημικά αυτά συστατικά αργά ή γρήγορα θα καταλήξουν στο τραπέζι μας ή στο γεύμα κάποιου άλλου οργανισμού με θανατηφόρες συνέπειες.

(3) Η ανακύκλωση υλικών τοξικών προς το περιβάλλον πρέπει να συνιστά μόνιμη απασχόληση του σύγχρονου πολίτη. Μπαταρίες, χρώματα, ανεξίτηλοι μαρκαδόροι, λάδια κ.ό.κ., αποτελούνται από τοξικές ουσίες και βαρέα μέταλλα τα οποία προκαλούν ανεπανόρθωτες βλάβες στο γενετικό υλικό και στις φυσιολογικές λειτουργίες των οργανισμών.

(4) Δεν αγοράζουμε υλικά φτιαγμένα από κινδυνεύοντα ή απειλούμενα προς εξαφάνιση ειδών. Για παράδειγμα η αγορά οστράκων, κοραλλιών, καβούκια από χελώνες κ.ά., δεν συνιστούν ορθή πρακτική εμπορίου. Η αφαίρεση των υλικών αυτών προκαλεί ανεπανόρθωτες ζημιές στη δομή και λειτουργία των οικοσυστημάτων. Οι οργανισμοί αυτοί ακόμα και νεκροί ανήκουν στο περιβάλλον τους.

(5) Η εξοικονόμηση ενέργειας αποτελεί κρίσιμο σημείο για κάθε είδους αναπτυξιακής πολιτικής. Περιορίζει την ελευθέρωση διοξειδίου του άνθρακα που συνιστά σημαντικό στοιχείο του φαινομένου του θερμοκηπίου.

(6) Η ανακύκλωση των λαδιών που χρησιμοποιούνται στις μηχανές των αλιευτικών σκαφών και σε κάθε τι άλλων μηχανοκίνητο σκάφος κρίνεται άμεσα αναγκαία δράση. Πρέπει να επιδιώκεται η ανακύκλωση με κάθε δυνατό τρόπο. Κάθε λιμενική αρχή πρέπει να εφαρμόσει πιστά τις οδηγίες ανακύκλωσης των υλικών αυτών.

(7) Δραστικός περιορισμός της χρήσης των σπρέυ που περιέχουν χλωροφθοράνθρακες, οι οποίοι καταστρέφουν τα επίπεδα του όζοντος που προστατεύουν τη Γη από την υπεριώδη ακτινοβολία.

(8) Δραστικός περιορισμός της άσκοπης ερασιτεχνικής αλιείας. Η ερασιτεχνική αλιεία μπορεί να αποτελέσει μια βιώσιμη ορθολογική αναπτυξιακή δραστηριότητα προς όφελος όλων των κοινωνικών ομάδων. Εάν, όμως, είναι ανεξέλεγκτη προκαλεί ανεπανόρθωτες ζημιές στη δομή και λειτουργία των οικοσυστημάτων.

(9) Βάλτε στη ζωή σας την ιδέα της ανακύκλωση των υλικών, και

(10) η ενημέρωση είναι η αρχή του παντός. Να συμμετέχετε σε δράσεις απορρύπανσης των ακτών. Ο ενημερωμένος πολίτης είναι ο καλύτερος σύμμαχος της θάλασσας. Μη διστάζετε να κουβεντιάζετε με συμπολίτες σας τα ζητήματα αυτά όταν κρίνεται πως η συμπεριφορά τους δεν είναι η ενδεδειγμένη. Πάντα με ευγένεια και σεβασμό, μπορούμε να δώσουμε ένα καλό στίγμα ορθής συμπεριφοράς προς το περιβάλλον. Εξάλλου, το δικαίωμα του λάθους το έχουν όλοι.

Με αυτά τα λίγα, σήμερα μπορεί ο κάθε αναγνώστη να έχει μια νέα αρχή για το μέλλον των θαλασσών μας και όχι μόνο.

Ο κ. Χαρίτων Σ. Χιντήρογλου είναι καθηγητής θαλάσσιας βιολογίας στο Τμήμα Βιολογίας του ΑΠΘ, Πρόεδρος Τμήματος Βιολογίας ΑΠΘ

chintigl@bio.auth.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk