Κατατίθεται στον Αρειο Πάγο το κείμενο – διακήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ

Ετοιμο προς κατάθεση στον Αρειο Πάγο είναι το κείμενο -διακήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο με το οποίο ο συνδυασμός δηλώνει ότι θα κατέλθει στις εκλογές ως ενιαίο κόμμα. Τα δικαιολογητικά και οι απαιτούμενες 200 και πλέον υπογραφές που απαιτούνται για την αναγνώρισή του ως ενιαίου πολιτικού σχηματισμού αναμένεται ότι θα κατατεθούν σήμερα (21.5.2012) στον Αρειο Πάγο

Ετοιμο προς κατάθεση στον Αρειο Πάγο είναι το κείμενο -διακήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο με το οποίο ο συνδυασμός δηλώνει ότι θα κατέλθει στις εκλογές ως ενιαίο κόμμα. Τα δικαιολογητικά και οι απαιτούμενες 200 και πλέον υπογραφές που απαιτούνται για την αναγνώρισή του ως ενιαίου πολιτικού σχηματισμού αναμένεται ότι θα κατατεθούν σήμερα (21.5.2012) στον Αρειο Πάγο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να προχωρήσει σε αυτή τη διαδικασία, ώστε να εξασφαλίσει το μπόνους των 50 εδρών σε περίπτωση που στις εκλογές έρθει πρώτο κόμμα. Καθώς ο εκλογικός νόμος απαγορεύει να δοθεί το μπόνους σε συνασπισμό κομμάτων, οι συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με τα σχήματα και τα στελέχη των Πασοκογενών που συναπαρτίζουν το συνδυασμό συνομολόγησαν στην ανάγκη να διεκδικήσουν την ψήφο των πολιτών ως ενιαίο κόμμα.

Ηδη έχει ορισθεί Διοικούσα Επιτροπή από στελέχη των πολιτικών δυνάμεων που συναποτελούν τον ΣΥΡΙΖΑ Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο ώστε να δηλωθεί στον Αρειο Πάγο ότι θα κατέλθουν στις εκλογές ως ενιαίος πολιτικός σχηματισμός.

Στο κείμενο-διακήρυξη των 200 στελεχών, πρώην και υποψηφίων βουλευτών, και εκπροσώπων των συνιστωσών περιλαμβάνεται, πέρα από δήλωση μετεξέλιξης σε ενιαίο κόμμα, και ένα πλαίσιο προγραμματικών αρχών.

Οπως έλεγαν ηγετικά στελέχη του χώρου, υπήρξε μακρά συζήτηση τόσο σε πολιτικό επίπεδο όσο και σε νομικό, προτού προβεί ο ΣΥΡΙΖΑ Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο στη νομική αυτή επιλογή. Σημείωναν ότι η πλειονότητα των συνταγματολόγων με τους οποίους μίλησαν για την ερμηνεία του εκλογικού νόμου στο ζήτημα του μπόνους διατύπωσαν την άποψη ότι και χωρίς δήλωση στον Αρειο Πάγο θα μπορούσαν να διεκδικήσουν το μπόνους των 50 εδρών, μια και η επαναλαμβανόμενη κοινή κάθοδο του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, εδώ και πολλά χρόνια, καταγράφει, ουσιαστικά το πολιτικό σχήμα ως ενιαίο. Ωστόσο, επικράτησε η επιλογή να κατατεθεί δήλωση στον Αρειο Πάγο για κάθοδο στις εκλογές ως ενιαίο κόμμα, ώστε να αποδομηθεί η ρητορική αντίπαλων κομμάτων περί μη δυνατότητας του ΣΥΡΙΖΑ Ενωτικού Κοινωνικού Μετώπου να λάβει το μπόνους των 50 εδρών, αν κατακτήσει την πρωτιά στις εκλογές. Επιπλέον, εκπέμπουν προς τον κόσμο μήνυμα αυτοπεποίθησης ενόψει της κάλπης του Ιουνίου.

Πάντως, σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, η κίνηση αυτή αποτελεί πρόκριμμα και για την επόμενη ημέρα. Δημιουργεί ένα …τετελεσμένο, που φέρνει πιο κοντά εξελίξεις οργανωτικής φύσεως σε ενιαία βάση για τον ΣΥΡΙΖΑ και τους συνεργαζόμενους, παρά το ότι ακόμα δεν έχουν καμφθεί ο προβληματισμός που εκφράζεται από κάποια στελέχη και οργανώσεις.

Είναι μια ανοιχτή συζήτηση που θα ξεδιπλωθεί μετεκλογικά. Οπως τονίζουν στελέχη από το ηγετικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ, σε ένα νέο τοπίο που αναδύεται από τη δυναμική η οποία έχει αναπτυχθεί στο χώρο της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, είναι ζητούμενο, πώς μπορεί να αποκτήσει δεσμούς δομημένης λειτουργίας όλος αυτός ο κόσμος που συσπειρώθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο. Διευκρινίζουν πάντως ότι μια τέτοια εξέλιξη δεν σημαίνει ότι καταργούνται τα κόμματα αλλά ότι «η συμμαχία μετεξελίσσεται σε ενιαίο μέτωπο».

Αλλωστε, πρόσφατα ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ της 5ης Μαΐου δεν υπάρχει πια. Σήμερα έχουμε έναν νέο ΣΥΡΙΖΑ» και μίλησε για τη συγκρότηση μιας μεγάλης αριστερής δημοκρατικής παράταξης…

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αφιερώματα
Σίβυλλα
Helios Kiosk