Για πολλοστή φορά η σειρά των τελικών μεταξύ Ολυμπιακού – Παναθηναϊκού για τον τίτλο στην Α1 μπάσκετ ανδρών βρίσκεται στο έλεος της οπαδικής αλητείας. Η αρχή έγινε με τις συγκρούσεις των χουλιγκάνων των «αιωνίων» στην Κωνσταντινούπολη τις ημέρες του Φάιναλ Φορ της Ευρωλίγκας και την περασμένη Πέμπτη, πριν από το πρώτο τζάμπολ στο ΣΕΦ άρχισαν τα όργανα. Το πούλμαν της αποστολής του ΠΑΟ δέχτηκε επίθεση με πέτρες (στη φωτογραφία τα θρυμματισμένα παράθυρα) με αποτέλεσμα να τραυματισθούν οι Περπέρογλου και Σμιθ και να αναβληθεί ο πρώτος τελικός. Ακολούθησε την Παρασκευή σύσκεψη στη ΓΓΑ με τη συμμετοχή εκπροσώπων των ομάδων, της Αστυνομίας, του διοργανωτή ΕΣΑΚΕ, της Ομοσπονδίας (ΕΟΚ) και του Συνδέσμου των παικτών (ΠΣΑΚ).
Ο κ. Θ. Γιαννακόπουλος (ΠΑΟ) δήλωσε: «Δεν θα αναλάβω καμία ευθύνη, αστική, ποινική, αντικειμενική, γιατί μπορεί να έχουμε και νεκρούς»! Ο κ. Γ. Σκινδήλιας (ΟΣΦΠ) εξέφρασε τη θέση να γίνουν τα ματς παρουσία οπαδών τονίζοντας όμως ότι «θα κάνουμε ό,τι μας πει η Αστυνομία». Τελικά ο ΓΓΑ κ. Π. Μπιτσαξής ανακοίνωσε την ακόλουθη απόφαση:
α) Οι αγώνες θα διεξαχθούν παρουσία οπαδών και με ώρα έναρξης 19.00 στο ΣΕΦ τη Δευτέρα (21/5), στο ΟΑΚΑ την Πέμπτη (24/5), Κυριακή (27/5) στο ΣΕΦ και εφόσον χρειαστεί Τετάρτη (30/5) στο ΟΑΚΑ και Σάββατο (2/6) στο ΣΕΦ.
β) Η Αστυνομία να εκπονήσει (ως χθες Σάββατο το μεσημέρι) σχέδιο για την ασφάλεια φιλάθλων και αθλητών που πρέπει να τηρηθεί από τις ομάδες, ειδάλλως δεν πρόκειται να ξεκινήσει κανένας αγώνας.
γ) Η ΕΟΚ δεσμεύτηκε ότι ο κανονισμός θα εφαρμοστεί στην ολότητά του, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων εκκένωσης γηπέδου, διακοπής αγώνα και ό,τι άλλο προβλέπεται. Η ΓΓΑ με τη σύμφωνη γνώμη της Αστυνομίας επιφυλλάσεται να πάρει αποφάσεις για κάθε πρόσθετο μέτρο ακόμη και για τη διακοπή διεξαγωγής της σειράς.
Τζάμπολ λοιπόν αύριο και… ο Θεός (αν και δεν παίζει μπάσκετ) να βάλει το χέρι του!

Διπλή ζημιά για τον ΠΑΟ
Ο 22χρονος Σωτήρης Νίνης και ο 24χρονος Σιμάο Μάτε Τζούνιορ είναι δύο από τους πιο ταλαντούχους, ανερχόμενους και όχι υψηλά αμειβόμενους ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού, πάνω στους οποίους θα μπορούσε να στηθεί η νέα (χαμηλού κόστους) ομάδα που φιλοδοξούν να χτίσουν στο Τριφύλλι. Παρ’ όλα αυτά, κατά τα φαινόμενα, αμφότεροι θα συνεχίσουν (ως ελεύθεροι) την καριέρα τους εκτός Ελλάδας, καθώς ο Νίνης έχει ήδη ανακοινωθεί από την ιταλική Πάρμα, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι και ο Σιμάο έχει συμφωνήσει με ομάδα του εξωτερικού. Μάλιστα το κακό είναι διπλό για τους Πράσινους, καθώς από την αποχώρηση των δύο νεαρών άσων η ΠΑΕ θα αποκομίσει ελάχιστα οικονομικά οφέλη (δικαιούται περίπου 500.000 ευρώ ως τροφεία για τον Νίνη). Και όλα αυτά συμβαίνουν διότι οι διοικούντες τον ποδοσφαιρικό ΠΑΟ δεν προνόησαν να «δέσουν» τους δύο παίκτες, αρκετό καιρό προτού μπουν στον τελευταίο χρόνο του συμβολαίου τους…
Η αναζήτηση συνεχίζεται…
Τρία πράγματα είχε πει ο Βαγγέλης Μαρινάκης, σε συνάντηση με δημοσιογράφους, για τον νέο προπονητή του Ολυμπιακού. Πρώτον, ότι «ο Ερνέστο Βαλβέρδε έχει προτείνει αρκετούς αντικαταστάτες με τους οποίους είμαστε σε επικοινωνία». Δεύτερον, ότι «εκτός από την ισπανική αγορά, κοιτάμε επίσης την αγγλική και τη γαλλική». Τρίτον, ότι «στις αρχές Ιουνίου θα έχουμε προπονητή». Επίσης ο πρόεδρος της πειραϊκής ΠΑΕ είχε εκφραστεί θετικά για τον πορτογάλο τεχνικό Ντομίνγκος Πασιένσια, λέγοντας ότι «παίζει επιθετικό ποδόσφαιρο όπως ο Βαλβέρδε αλλά πιο σκληρό και αν μας έλεγε «ναι» θα τον κλείναμε». Πλέον οι συζητήσεις με τον Πασιένσια δεν ευοδώθηκαν, ο Ολυμπιακός συνεχίζει τις επαφές με προπονητές που υπέδειξε ο Βαλβέρδε (αλλά και με τον Αργεντινό άλλοτε τεχνικό του Αρη Εκτορ Ραούλ Κούπερ) και στις αρχές Ιουνίου αναμένεται να έχει νέο προπονητή. Από την ισπανική, την αγγλική ή τη γαλλική αγορά; Ιδωμεν.
Ο κρότος από τη φούσκα…
Η άρνηση του Ηρακλή (λόγω οικονομικής δυσπραγίας) και του Φοίνικα Σύρου (λόγω ακαταλληλότητας του γηπέδου του) να συμμετάσχουν στο Τσάμπιονς Λιγκ βόλεϊ ανδρών όχι μόνο στερεί από το ελληνικό βόλεϊ δύο ευρωπαϊκά εισιτήρια αλλά καταδεικνύει με τον πιο εμφατικό τρόπο τις συνέπειες από το σπάσιμο της φούσκας. Ο άλλοτε κραταιός Ηρακλής είναι βουτηγμένος στα χρέη, ενώ ο υγιής οικονομικά Φοίνικας δεν διαθέτει τις απαραίτητες υποδομές για να αγωνίζεται στα ευρωπαϊκά σαλόνια. Η ανάγκη για γρήγορες και ριζικές τομές στο ελληνικό βόλεϊ είναι επιτακτική και δεν πρέπει να υποτάσσεται σε σωματειακές σκοπιμότητες, ούτε στις φιλικές σχέσεις της ηγεσίας του αθλήματος (ΕΟΠΕ, ΕΣΑΠ) με παράγοντες σωματείων.
UEFA, κλέφτες και λωποδύτες
Από τη στιγμή που το Τσάμπιονς Λιγκ έγινε το κορυφαίο ποδοσφαιρικό προϊόν, είναι λογικό και επόμενο τα εισιτήρια του τελικού να αποτελούν λαμπρό πεδίο αντιπαραθέσεων σε ετήσια βάση. Το ίδιο συνέβη και εφέτος. Για τον χθεσινό τελικό που έγινε στην «Αλιάντς Αρένα» του Μονάχου ανάμεσα στην Μπάγερν και στην Τσέλσι δόθηκαν μόλις από 17.500 εισιτήρια στις δύο φιναλίστ, ενώ η UEFA κράτησε για τους χορηγούς και τις ομοσπονδίες 20.500. Επειδή η συγκεκριμένη αναλογία παραμένει σταθερή τα τελευταία χρόνια, πληθαίνουν εκείνοι που χαρακτηρίζουν τουλάχιστον υποκριτική την παρατήρηση του προέδρου της UEFA Μισέλ Πλατινί για την αύξηση των τιμών των ξενοδοχείων στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια της τελικής φάσης του Euro 2012 ότι «πρόκειται για κλέφτες και λωποδύτες που αποσκοπούν στο εύκολο και γρήγορο κέρδος»…
Ο Λίπι και η… ομαδάρα (του)
«Από την αρχή η διοίκηση μού έδειξε πόσο αποφασισμένη είναι να δημιουργήσει μια μεγάλη ομάδα και εγώ έχω τον ίδιο ενθουσιασμό» δήλωσε ο ιταλός προπονητής Μαρτσέλο Λίπι, παγκόσμιος πρωταθλητής με τη Σκουάντρα Ατζούρα το 2006. Για ποια ομάδα τα είπε όλα αυτά; Για τη… θρυλική Γκουαντζού της Κίνας. Με 10 εκατ. ευρώ τον χρόνο και λίγα είπε… Οταν «τα λεφτά είναι πολλά», ακόμη και ένας παγκόσμιος πρωταθλητής βλέπει μια ομάδα ανύπαρκτη στον παγκόσμιο χάρτη σαν… Μπαρτσελόνα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ