Τα «βιβλία» έκρυβαν μίζες στο ημερολόγιο

«Του είπα να φέρει πίσω τα βιβλία που είναι δικά μου αλλά τα κρατάει εκείνος». Φράσεις συνθηματικές, όπως αυτή, περιέχονται στο ημερολόγιο του πρώην υπουργού Ακη Τσοχατζόπουλου, το οποίο επιχειρούν να «διαβάσουν» ανακριτές και εισαγγελείς προκειμένου να «δέσουν» τις κατηγορίες όχι μόνο σε βάρος του πρώην υπουργού αλλά και άλλων κατηγορουμένων.

«Του είπα να φέρει πίσω τα βιβλία που είναι δικά μου αλλά τα κρατάει εκείνος». Φράσεις συνθηματικές, όπως αυτή, περιέχονται στο ημερολόγιο του πρώην υπουργού Ακη Τσοχατζόπουλου, το οποίο επιχειρούν να «διαβάσουν» ανακριτές και εισαγγελείς προκειμένου να «δέσουν» τις κατηγορίες όχι μόνο σε βάρος του πρώην υπουργού αλλά και άλλων κατηγορουμένων. Με τη λέξη «βιβλία» ο πρώην υπουργός, σύμφωνα με αρμόδιες δικαστικές πηγές, εννοούσε χρήματα που είχε εμπιστευθεί σε άλλοτε στενό του συνεργάτη και τα οποία εκείνος, κατά τον υπουργό, τα κρατούσε και δεν του τα επέστρεφε.
Το πρόβλημα είναι, όπως λένε αρμόδιες πηγές, ότι «είναι δύσκολο να αποκρυπτογραφήσεις και να θεμελιώσεις κατηγορίες σε βάρος προσώπων που αποκαλούνται «Βούδας», «βοσκός» κ.ά. στις σελίδες του ημερολογίου».
Το πρόσωπο πάντως που κυρίως στοχοποιείται από τις σημειώσεις – σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα στοιχεία – είναι κατηγορούμενος και σε άλλη μεγάλη υπόθεση. Η «φωτογράφισή» του ωστόσο ως κεντρικού προσώπου και στην υπόθεση των περιουσιακών στοιχείων του πρώην υπουργού είναι αμφίβολο αν μπορεί από μόνη της να τον εμπλέξει και σε άλλα σκάνδαλα. Ο συγκεκριμένος φαίνεται να είναι ο «βοσκός» του ημερολογίου.

Οικονομική στενότητα
Το επίμαχο ημερολόγιο, το περιεχόμενο του οποίου εισαγγελικές πηγές επιμένουν ότι θα προκαλέσει πολιτικό και δικαστικό σεισμό, κατασχέθηκε από εισαγγελέα την ημέρα της σύλληψης του πρώην υπουργού στο γραφείο του, στο κτίριο της οδού Κομνά Τράκα. Σύμφωνα με πληροφορίες η πλειονότητα των στοιχείων που περιέχει αναφέρεται στα τελευταία χρόνια, περίοδο κατά την οποία, με βάση τις σημειώσεις, ο Α. Τσοχατζόπουλος φαίνεται να αντιμετώπιζε μεγάλη οικονομική στενότητα.
Ο πρώην υπουργός φέρεται να καταγράφει συναντήσεις ή επικοινωνίες και με άλλους συγκατηγορουμένους του, και να τους δίνει μάλιστα οδηγίες για το πώς έπρεπε, καταθέτοντας ως ύποπτοι, να μη δώσουν στοιχεία για τη στενή τους οικονομική σχέση. Παρ’ όλα αυτά, δύο από αυτούς, οι οποίοι είναι και δικαιούχοι offshore εταιρειών που σχετίζονται με την υποδοχή μιζών, έχουν δηλώσει ενώπιον των δικαστών ότι τον πρώην υπουργό δεν τον γνωρίζουν παρά μόνο κοινωνικά. Υπό το φως αυτών των σημειώσεων οι δικαστές εκτιμούν πλέον ότι οι κατηγορίες δένονται, αφού καταγράφεται πλην της κοινωνικής και περαιτέρω οικονομική σχέση τους με τον πρώην υπουργού.

Καταγραφές υπάρχουν και για τις συναντήσεις του πρώην υπουργού με άλλα πολιτικά πρόσωπα. Αφορούν κυρίως είτε προσπάθειες να μην προχωρήσει η δικαστική έρευνα εις βάρος του είτε την οργάνωση των προσφυγών του σε δικαστήρια της Γερμανίας για τα δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου σε βάρος του. Τις περισσότερες από αυτές τις υποθέσεις, υπενθυμίζεται, τις είχε κερδίσει. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες επιμένουν ότι καταγράφονται και συναντήσεις του με δημοσιογράφους είτε για προγραμματισμό συνεντεύξεων είτε για άλλους λόγους, καθώς και άλλα στοιχεία για τη σχέση του πρώην υπουργού με κάποιους από αυτούς.
Οι δικαστές που έχουν φυλλομετρήσει το ημερολόγιο, όπως αναφέρουν εισαγγελικές πηγές, έχουν εντυπωσιαστεί από το γεγονός ότι ο Α. Τσοχατζόπουλος δεν σημείωνε σε αυτό μόνο ποιους συναντούσε ή με ποιους επικοινωνούσε τηλεφωνικά, αλλά και τα βασικά στοιχεία των συνομιλιών που είχε μαζί τους, ακόμη και εκτιμήσεις και προσωπικές αξιολογήσεις για τη στάση και τη συμπεριφορά τους σε σχέση με το επίμαχο κάθε φορά ζήτημα.
Η πλευρά του πρώην υπουργού πάντως με επίσημη ανακοίνωσή της έκανε λόγο για παραπλανητικές διαρροές. Το ημερολόγιο πρόκειται να παραδοθεί στους δικηγόρους του αύριο Δευτέρα, στις 12 το μεσημέρι.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
Σίβυλλα
Helios Kiosk