Οι γυναίκες πίσω από τις 50.000 λέξεις των αρχηγών

Η απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια να δημοσιοποιήσει τα πρακτικά των συνομιλιών των πολιτικών αρχηγών, στη σκιά του μη σχηματισμού κυβέρνησης, ήταν η αρχή. Διάλογοι (ξανα)ζωντάνεψαν σε ερτζιανά, τηλεοπτικές οθόνες, γέμισαν σελίδες επί σελίδων στις εφημερίδες, τροφοδότησαν σχόλια, εκτιμήσεις, αναλύσεις. Λέξη προς λέξη, οι συνομιλίες τέθηκαν κάτω από μεγεθυντικό φακό, με το μωσαϊκό τους – 50.000 λέξεις – να μην μπορεί πια να κρύψει τις πρωταγωνίστριες της σύνθεσής του.

Η απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια να δημοσιοποιήσει τα πρακτικά των συνομιλιών των πολιτικών αρχηγών, στη σκιά του μη σχηματισμού κυβέρνησης, ήταν η αρχή. Διάλογοι (ξανα)ζωντάνεψαν σε ερτζιανά, τηλεοπτικές οθόνες, γέμισαν σελίδες επί σελίδων στις εφημερίδες, τροφοδότησαν σχόλια, εκτιμήσεις, αναλύσεις. Λέξη προς λέξη, οι συνομιλίες τέθηκαν κάτω από μεγεθυντικό φακό, με το μωσαϊκό τους – 50.000 λέξεις – να μην μπορεί πια να κρύψει τις πρωταγωνίστριες της σύνθεσής του. Επτά γυναίκες στο φόντο, όλες τους στενογράφοι της Βουλής, με κοινή την ιδιότυπη ικανότητα καταγραφής 95 – 100 λέξεων το λεπτό, έπαιξαν ρόλο βασικό: αυτόν της ακρίβειας και αξιοπιστίας στις – ίσως – πιο απαιτητικές διαβουλεύσεις της μεταπολιτευτικής περιόδου.

Οι κυρίες Κανέλλα Γεωργοπαπαδάκου, Ευαγγελία Παρασκευοπούλου, Χαρίκλεια Πρασσά, Χριστίνα Φλούδα, Ζωή Σταματά, Δέσποινα Ατζαράκη και Παρασκευή Κούρτη συνόδευσαν στο Μέγαρο της Ηρώδου Αττικού τους πολιτικούς αρχηγούς – μόνον επτά από τους συνολικά 25 στενογράφους που απασχολούνται στο Κοινοβούλιο. Ο αριθμός τους θεωρείται ανεπαρκής, οι ανάγκες απαιτούν άλλους 21 υπαλλήλους, με τους άνδρες να είναι μόνον τρεις (γενικότερα το ανδρικό φύλο είναι δυσεύρετο στην υπηρεσία).

«Στις συνομιλίες ο βαθμός δυσκολίας δεν ήταν μεγάλος» τονίζει η κυρία Φλούδα, επίσης παρούσα τόσο στις διαβουλεύσεις που συνόδευσαν το πρώτο μνημόνιο όσο και την ανάδειξη του κ. Λουκά Παπαδήμου. «Και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αλλά και οι πολιτικοί αρχηγοί δεν μιλούν γρήγορα, και σε γενικές γραμμές μιλούν καθαρά, με κορυφαίο τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Φώτη Κουβέλη – αγαπημένο ομιλητή όλων μας, με τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο να ακολουθεί. Το ύφος ήταν επίσης ελεγχόμενο, καθώς παρίστατο ο κ. Παπούλιας, δεν είχε καμία σχέση με τις εντάσεις που ζούμε στις συνεδριάσεις της Ολομέλειας ή τις εξεταστικές επιτροπές. Η δυσκολία της δικής μας δουλειάς αυξάνεται στους καβγάδες και τη διαλογική συζήτηση. Σε αυτές τις συνομιλίες, πάντως, συγκριτικά με άλλες στο παρελθόν, η ειδοποιός διαφορά (πέρα φυσικά από το περιεχόμενο), κρυβόταν στη γλώσσα του σώματος: αντανακλούσε πλήρως τα εκλογικά ποσοστά».
Κατά γενική ομολογία, ο λόγος των πολιτικών αρχηγών δεν υστερεί. «Τόσο ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς όσο και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξης Τσίπρας μιλούν απλά και κατανοητά. Η γραμματέας του ΚΚΕ κυρία Αλέκα Παπαρήγα διατηρεί τα χαρακτηριστικά του κομμουνιστικού λόγου, διακρίνεται από λαϊκή διάσταση και ιδιαιτερότητες σε ρήματα και καταλήξεις. Oλοι τους είναι καλοί χειριστές του λόγου, ακόμη και οι «νεότεροι» αρχηγοί όπως ο κ. Πάνος Καμμένος και ο κ. Νίκος Μιχαλολιάκος, ήλθαν καλά προετοιμασμένοι».
Οι δύσκολες στιγμές των στενογράφων συνδέονται ευθέως με τη ρητορική δεινότητα του ομιλητή: την άρθρωσή του, την καλή σύνταξη του λόγου, την ολοκλήρωση των προτάσεων, ενίοτε και την απουσία τοπικής προφοράς.
Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γιώργος Καρατζαφέρης τις ταλαιπωρεί καθώς «μασάει» συνήθως τις φράσεις στο τέλος τους. Ο κ. Κώστας Κιλτίδης έχει ασύντακτο λόγο, διαθέτει ωστόσο ένα προσόν που εκτιμάται ιδιαίτερα: όταν οι στενογράφοι κάνουν το σχετικό ρεκτιφιέ, για να έχει ροή και νόημα ο λόγος του, ουδέποτε παραπονείται.
Σε αντίθεση με τον δεινό ομιλητή, πρώην υπουργό Εσωτερικών κ. Χάρη Καστανίδη, που είχε σηκώσει την υπηρεσία στο πόδι όταν διαπίστωσε λάθος σε πρακτικά που τον αφορούσαν.
Πρόσωπα που έχουν καταγραφεί με θετικό πρόσημο στη συλλογική συνείδηση της υπηρεσίας, ο νυν πρόεδρος της Δημοκρατικής Αναγέννησης κ. Στέλιος Παπαθεμελής (μιλάει εξαιρετικά αργά και δομημένα) αλλά και η κυρία Μαρία Δαμανάκη, με βατό λόγο, νυν ευρωπαία επίτροπος.
Οι παλαιότερες δεν ξεχνούν ούτε τον κ. Aκη Τσοχατζόπουλο. «Ποτέ, μα ποτέ δεν ολοκλήρωνε τις προτάσεις του, έπρεπε να μαντεύεις κάθε φορά τι ήθελε να πει». Oσο για τη χειρότερη ομιλήτρια που πέρασε ποτέ από το βήμα της Βουλής; Δεν χωρεί αμφιβολία, η πάλαι ποτέ βουλευτής του ΔΗΚΚΙ κυρία Βασιλική Αράπη-Καραγιάννη. «Κατέχει μακράν τον πιο αδόμητο λόγο: το παράδοξο εστιάζεται στο γεγονός ότι η γυναίκα είναι φιλόλογος».

Από τον φάκελο της Κύπρου στο σκάνδαλο Κοσκωτά
«Συχνά καταντά εξοντωτικό»…

Οι κυρίες Αγγελική Τραχανά, προϊσταμένη της Διεύθυνσης Στενογράφων και Πρακτικών, Μαντώ Λαζαράκου, προϊσταμένη του τμήματος Στενογραφίας της Βουλής, και Δέσποινα Πετράκη, προϊσταμένη του τμήματος Γραμματείας, δίνουν τον τόνο κάνοντας λόγο για δουλειά υψηλών απαιτήσεων.
Συνεδριάσεις ως τα χαράματα, έκτακτα γεγονότα, Ολομέλεια και εξεταστικές επιτροπές εκ παραλλήλου, συνθέτουν σκηνικό με απαιτητικό ωράριο. «Συχνά καταντά εξοντωτικό» σχολιάζει η κυρία Λαζαράκου. «Στο παρελθόν έχουν καταγραφεί μέχρι και λιποθυμίες, ειδικά σε δύο περιόδους: της έρευνας που διεξήγαγε το ελληνικό Κοινοβούλιο για τον φάκελο της Κύπρου, τη δεκαετία του ’80, καθώς και αυτής του σκανδάλου Κοσκωτά, το 1989. Κουραστικοί ήταν βεβαίως και οι ρυθμοί του περασμένου καλοκαιριού, με τις παράλληλες εξεταστικές, μεταξύ άλλων για τα δομημένα ομόλογα και τη Siemens. Ημασταν σε γενική επιφυλακή, είχαν ανακληθεί άδειες, είχαν υποχρεωθεί να συνδράμουν και οι πρακτικογράφοι (σ.σ.: υπεύθυνοι για τις απομαγνητοφωνήσεις στις διαρκείς επιτροπές)».
«Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες» προσθέτει από την πλευρά της η κυρία Πετράκη. «Στη γλώσσα της στενογραφίας ο κώδικας για τη λέξη «δεν» μοιάζει εξαιρετικά με αυτόν για τη λέξη «θα», στοιχείο που μπορεί να ανατρέψει ολόκληρο το νόημα της φράσης. Σύγχυση προκαλείται συχνά με ομόηχες λέξεις, «δεσμός» και «θεσμός» για παράδειγμα. Η άκρη του νήματος συνήθως βρίσκεται στα συμφραζόμενα. Το λάθος μπορεί πάντως να γίνει εύκολα αν ο ομιλητής κάνει χρήση μιας θετικής πρότασης με αρνητική χροιά. Δεν χρειάζεται μόνον εγρήγορση, αλλά και κρίση σε συνθήκες πολύ πιεστικές».
«Οι συγκεκριμένες στενογράφοι τα διαθέτουν αυτά τα χαρακτηριστικά, ίσως γιατί δεν βρίσκονται με δάκτυλο πολιτικών προσώπων στις θέσεις τους, όπως θέλουν κάποιες γενικεύσεις για τους υπαλλήλους της Βουλής» διευκρινίζει η κυρία Λαζαράκου. «Είναι κάτοχοι πτυχίων και μεταπτυχιακών, γνωρίζουν ξένες γλώσσες και εκπαιδεύθηκαν εντός της Βουλής για να γίνουν αυτό που είναι σήμερα. Η πρόσκληση ενδιαφέροντος έγινε επί της προεδρίας του κ. Απόστολου Κακλαμάνη, από τους 100 ενδιαφερομένους πήραμε τους 20 (με βάση εξετάσεις στην Εκθεση) και ύστερα από εκπαίδευση ενός έτους πήραμε τελικά τους εννέα. Δεν είναι δύσκολο να μάθεις τη γλώσσα της στενογραφίας. Δύσκολο είναι να αποκτήσεις ταχύτητα, θέλει μεγάλη επιμονή για να αυξήσεις τις λέξεις σου και να τις φθάσεις στις 100 ανά λεπτό».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
Σίβυλλα
Helios Kiosk