Ατζέντα της Επιστήμης

Ισως προλαβαίνετε αύριο να κλείσετε θέση για την εβδομάδα 25 Ιουνίου – 1 Ιουλίου στα Θερινά Σχολεία Φυσικής, που θα διεξαχθούν στην Ερέτρια, στα Γιαννιτσά, στη Λέσβο και στο Ηράκλειο της Κρήτης, ή για 27 Αυγούστου – 2 Σεπτεμβρίου στην Κάρυστο. Τα Θερινά Σχολεία της ΕΕΦ απευθύνονται σε αποφοίτους της Α’ και Β’ τάξης Λυκείου και θα πραγματοποιηθούν με τη συμμετοχή πανεπιστημιακών δασκάλων.

21 Μαΐου
Θερινά Σχολεία από την Ενωση Ελλήνων Φυσικών
Ισως προλαβαίνετε αύριο να κλείσετε θέση για την εβδομάδα 25 Ιουνίου – 1 Ιουλίου στα Θερινά Σχολεία Φυσικής, που θα διεξαχθούν στην Ερέτρια, στα Γιαννιτσά, στη Λέσβο και στο Ηράκλειο της Κρήτης, ή για 27 Αυγούστου – 2 Σεπτεμβρίου στην Κάρυστο. Τα Θερινά Σχολεία της ΕΕΦ απευθύνονται σε αποφοίτους της Α’ και Β’ τάξης Λυκείου και θα πραγματοποιηθούν με τη συμμετοχή πανεπιστημιακών δασκάλων. Τα θέματα που θα αναπτυχθούν είναι: Μηχανική & Εφαρμογές, Ηλεκτρομαγνητισμός, Σχετικότητα, Κβαντική Φυσική, Κοσμολογία, Τοπολογία & Περιβάλλον. Τα παραπάνω θέματα θα πλαισιωθούν από μια σειρά πειραμάτων που σκοπό έχουν να εισαγάγουν τον μαθητή στην πειραματική μέθοδο απόκτησης και ελέγχου της γνώσης. Κόστος: €220 ανά άτομο. Λεπτομέρειες στην προαναφερθείσα ιστοσελίδα και στο τηλέφωνο 210 3635.701.
21 Μαΐου
Αρκούδα, ριβοσώματα και αντιβιοτικά, στο Μέγαρο
ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ, ΒΑΣΙΛΙΣΣΗΣ ΣΟΦΙΑΣ & Π. ΚΟΚΚΑΛΗ, ΑΘΗΝΑ
Αύριο, στις 19.00, η κάτοχος Νομπέλ Χημείας 2009 καθηγήτρια Ada Yonath θα βρίσκεται στο Megaron Plus για να μας διηγηθεί την επιστημονική της περιπέτεια «Η χειμερία νάρκη της αρκούδας, το Εβερεστ, τα ριβοσώματα και τα αντιβιοτικά». Σημειώνουμε ότι η ισραηλινή ερευνήτρια είναι η πρώτη γυναίκα μετά τη Μαρία Κιουρί που τιμήθηκε με Νομπέλ Χημείας – βραβείο που της απενεμήθη για την αποκρυπτογράφηση τη δομής των ριβοσωμάτων. Η είσοδος είναι ελεύθερη, με δελτία προτεραιότητας που αρχίζουν να μοιράζονται στις 17.30.

24 – 26 Μαΐου
Συνέδριο Μακροοικονομικής και Διεθνούς Χρηματοδότησης
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥΠΟΛΗ ΡΕΘΥΜΝΟΥ, ΚΡΗΤΗ
Το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης διοργανώνει το 16ο Διεθνές Συνέδριο Μακροοικονομικής Ανάλυσης και Διεθνούς Χρηματοδότησης. Κεντρικοί ομιλητές είναι οι αμερικανοί καθηγητές Gerald P. Dwyer, William T. Gavin, Robert G. King, Lucio Sarno και ο Απόστολος Σερλέτης (University of Calgary). Το πρόγραμμα περιλαμβάνει παρουσιάσεις ερευνητικών εργασιών από Μακροοικονομική Πολιτική και Μακροοικονομικά της Ευρωπαϊκής Ενωσης ως Οικονομική Ανάπτυξη, Τιμές και Πληθωρισμό και Διεθνή Χρηματοοικονομική. Για τις λεπτομέρειες: www.soc.uoc.gr/macro/.

26 – 27 Μαΐου
Γονιδίωμα και κυκλοφοριακό, στο Ευγενίδειο
ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ, ΛΕΩΦ. ΣΥΓΓΡΟΥ 387, Π. ΦΑΛΗΡΟ
Στο πλαίσιο της Διαδραστικής Εκθεσης Επιστήμης και Τεχνολογίας, το ερχόμενο Σάββατο στις 19.00 η διδάκτωρ Βιοχημείας του Cambridge Λίλα Κουμάντου θα μιλήσει με θέμα «Το ανθρώπινο γονιδίωμα: τι μας έχει διδάξει μέχρι τώρα και τι υπόσχεται για την ιατρική του μέλλοντος». Την Κυριακή, την ίδια ώρα, ο επίκουρος καθηγητής του ΕΜΠ Κώστας Αντωνίου θα μιλήσει με θέμα «Κυκλοφοριακά μοντέλα και προσομοίωση: ένας εικονικός κόσμος-εργαλείο για την ανάλυση συγκοινωνιακών συστημάτων». Η είσοδος στις ομιλίες είναι ελεύθερη, αλλά σε περίπτωση μεγάλης προσέλευσης θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Ως 17 Ιουνίου
«ΑΠΘ την Κυριακή», στη Θεσσαλονίκη
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥΠΟΛΗ ΑΠΘ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ, ΑΝΑΣΚΑΦΗ ΤΟΥΜΠΑΣ & ΣΧΟΛΗ ΔΑΣΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΟΝ ΦΟΙΝΙΚΑ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της συμπρωτεύουσας διατρανώνει ότι «κάθε Κυριακή μετατρέπεται στο μεγαλύτερο εκπαιδευτικό πάρκο της Ελλάδας» και προσφέρει δωρεάν τις υποδομές του στο κοινό της πόλης. Μουσεία, συλλογές, εργαστήρια και αθλητικές εγκαταστάσεις ανοίγουν για πρώτη φορά στην κοινωνία της Θεσσαλονίκης, μέσα από 64 δραστηριότητες που υλοποιούν 50 μέλη ΔΕΠ, 21 φοιτητές και 150 εθελοντές. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους άνω των 5 ετών και εκτυλίσσεται μεταξύ 10.00 και 14.00 (ακολουθεί το «Καφέ της Επιστήμης» στις 19.00). Αναλυτικά θα διαβάσετε το πρόγραμμα στην ιστοσελίδα http://press.auth.gr/news/wordpress/?p=30780

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
Σίβυλλα
Helios Kiosk