Το Επταήμερο του Διόδωρου

Υπάρχουν κάποιες σταθερές κοινότυπες αναφορές που δεν μπορείς να τις υπερβείς, όπως δεν μπορείς να υπερβείς την ταχύτητα του φωτός. Ας πούμε, ότι «στον καταραμένο τόπο, Μάη μήνα βρέχει». Οπως συμβαίνει εδώ και ημέρες σε όλη την Ελλάδα.

Το Επταήμερο του Διόδωρου | tovima.gr
Τυχοδιώκτες ή απατεώνες;

Φως στην άκρη του τούνελ.

Υπάρχουν κάποιες σταθερές κοινότυπες αναφορές που δεν μπορείς να τις υπερβείς, όπως δεν μπορείς να υπερβείς την ταχύτητα του φωτός. Ας πούμε, ότι «στον καταραμένο τόπο, Μάη μήνα βρέχει». Οπως συμβαίνει εδώ και ημέρες σε όλη την Ελλάδα. Μοιάζει με σχόλιο του καιρού για τα εκλογικά αποτελέσματα, αλλά έχει και άμεσες πρακτικές επιπτώσεις εδώ στα Λεχαινά και στο Νιoχώρι: όταν βρέξει τέτοια εποχή, το αμπέλι θέλει ράντισμα για τον περονόσπορο – όχι πως οπωσδήποτε θα τον γλιτώσουμε, πέρυσι παρά τα ραντίσματα ούτε τη μισή παραγωγή δεν μας άφησε. Αλλά χωρίς ράντισμα, δεν θα είχαμε καθόλου. Πρέπει όμως να βεβαιωθούμε πως πέρασαν οι βροχές, γιατί αν ξαναβρέξει αμέσως μετά το ράντισμα, τότε χρειάζεται πάλι ράντισμα το αμπέλι• και τα φάρμακα έχουν ακριβύνει.

* Αλλη κοινότυπη αναφορά είναι το «ένα φάντασμα πλανιέται πάνω από το τάδε, το φάντασμα του δείνα». Είναι η πρώτη φράση του Κομμουνιστικού Μανιφέστου με τάδε=Ευρώπη, δείνα=κομμουνισμός και θεωρείται σπουδαία επίδειξη μαρξιστικής σοφίας να το χρησιμοποιείς. Για τούτο ακούσαμε τον Αλέξη Τσίπρα να μας βεβαιώνει ότι «το φάντασμα του ΣΥΡΙΖΑ πλανιέται πάνω από την Ελλάδα» και πήραν αμπάριζα να το γράφουν οι συριζαίοι. Μπορούμε να πούμε λοιπόν ότι «ένα φάντασμα πλανιέται πάνω από την Ελλάδα, το φάντασμα της φράσης «ένα φάντασμα πλανιέται πάνω από την Ελλάδα»».
Εμένα μου φαίνεται πως δεν πλανιέται κανένα φάντασμα, ερώτημα αιωρείται: εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ είναι τυχοδιώκτες ή απατεώνες; Με την πολιτική έννοια αμφότεροι οι χαρακτηρισμοί, όπως είχε διευκρινίσει και ο κ. Τσίπρας τότε που είχε ανακοινώσει «Βενιζέλος και Σαμαράς είναι πολιτικοί απατεώνες».
* Τυχοδιωκτισμός είναι να πιστεύεις «δεν θα μας πετάξουν έξω από το ευρώ αν καταγγείλουμε το μνημόνιο» και να προσθέτεις «άλλωστε, αυτό θα συμβεί έτσι ή αλλιώς επειδή δεν εφαρμόζεται αυτό το πράγμα που μας επέβαλαν οι Γερμανοί» – άρα το ερώτημα αν θα φύγουμε από το ευρώ δεν έχει νόημα, όπως είπε και ο αθάνατος Μανώλης Γλέζος «δραχμή ή ευρώ, το ίδιο μας κάνει», ανασύροντας από τις μνήμες της νεότητάς του το αθάνατο «τι Πλαστήρας, τι Παπάγος».
* Απάτη είναι να γνωρίζεις ότι αν καταγγείλεις μονομερώς το μνημόνιο πας κατευθείαν στη δραχμή, άρα δεν θα το κάνεις γιατί θέλεις η χώρα να μείνει στην ευρωζώνη – αλλά εσύ φωνάζεις «απαλλαγή από το μνημόνιο!» και καλλιεργείς ελπίδες ότι θα άρεις όλες τις βλαβερές συνέπειές του: θα ξαναβρούν δουλειά οι 1.000.000 άνεργοι, θα αποκατασταθούν μισθοί και συντάξεις, θα ξανανοίξουν μαγαζιά και επιχειρήσεις που έκλεισαν.

Μάλλον απατεώνες
Αν εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ είναι απατεώνες και όχι τυχοδιώκτες, έχουμε θετική εξέλιξη – με την έννοια ότι τα λένε αυτά για να μαζέψουν ψήφους από κάθε πικραμένο (εξαιρείται ο πρωθυπουργός), βέβαιοι ότι δεν θα χρειαστεί να εφαρμόσουν την πολιτική τους γιατί δεν θα γίνουν κυβέρνηση, ακόμα και αν είναι πρώτο κόμμα. Η πρόταση μάλιστα του Αλέξη Τσίπρα να γίνει πρωθυπουργός ο Γεράσιμος Αρσένης αφήνει να υποθέσουμε ότι η εκδοχή της απάτης είναι η πιθανότερη – θέλει να μας ενώσει με τον original παπανδρεϊσμό που ακύρωσε τα περί εξόδου από την ΕΕ, αποχώρησης από το ΝΑΤΟ, κλεισίματος των αμερικανικών βάσεων – τίποτα από όλα αυτά δεν έκανε αλλά κέρδισε τις εκλογές λέγοντάς τα.
* Μεγάλη φασαρία γινόταν εκείνη τη μακρινή εποχή για το αν «ανήκομεν εις την Δύσιν», όπως είχε αποφανθεί ο μακαρίτης Κωνσταντίνος Καραμανλής ο γνήσιος. Ο Ανδρέας Παπανδρέου απέφευγε τους προσδιορισμούς δηλώνοντας «η Ελλάδα ανήκει στους Ελληνες» αλλά 10-20 ημέρες πριν από την κρίσιμη αναμέτρηση του Οκτωβρίου 1981 πήγε προεκλογικό ταξίδι στον Καναδά – μόνο και μόνο για να δηλώσει «η Ελλάδα ανήκει στον Δυτικό Κόσμο», να το ακούσουν οι Αμερικανοί που ήσαν δίπλα αλλά να μην ακουστεί ως την Ελλάδα που ήταν μακριά.
* Ο Τσίπρας δηλώνει πλέον ξεκάθαρα «ανήκομεν στο ευρώ» – ακόμη και στους Αμερικανούς της «Wall Street Journal» το είπε: «το εθνικό μας νόμισμα είναι το ευρώ… έξοδος από το ευρώ θα είχε πολλαπλές αρνητικές συνέπειες. Δεν είναι κάτι που επιθυμούμε, δεν είναι κάτι που επιδιώκουμε». Αρα ας ησυχάσουμε: είναι απατεών όταν λέει ότι θα ακυρώσει το μνημόνιο αφού όλοι φωνάζουν πως ακύρωσή του οδηγεί σε έξοδο από το ευρώ.
* Μπορούμε να είμαστε σίγουροι; Οχι, γιατί ταυτόχρονα έχει την ψευδαίσθηση ότι «το ευρώ θα καταρρεύσει, εάν σταματήσει η χρηματοδότηση της Ελλάδας»: αν οι Ευρωπαίοι «διακόψουν τη χρηματοδότηση σε εμάς, τότε θα αναγκαστούμε να σταματήσουμε να πληρώνουμε τους πιστωτές μας». Θα μείνουν, λοιπόν, χωρίς τα λεφτά που θα τους δίνουμε οι Ευρωπαίοι και πάπαλα, τίποτα δεν τους σώζει.

1.000 ευρώ κοστίζουμε
Βέβαια εγώ είχα την εντύπωση ότι δεκάρα δεν δίνουμε στους πιστωτές μας – αλλά μπορεί να ξέρει κάτι παραπάνω ο Αλέξης Τσίπρας, ολόκληρος αρχηγός κόμματος είναι. Είχα δηλαδή την εντύπωση ότι τα 100 δισεκατομμύρια που έμειναν ως χρέος στους ιδιώτες θα αρχίσουμε να τα εξοφλούμε από το 2023 και ότι τα περίπου 250 που χρωστάμε στα ευρωπαϊκά κράτη (και το ΔΝΤ) θα αρχίσουμε να τα δίνουμε ύστερα από 3-4 χρόνια – άρα δεν βλέπω τι θα σταματήσουμε να πληρώνουμε και γιατί θα καταρρεύσει το ευρώ.
Εχουμε άλλωστε και τον γίγαντα της πολιτικής και οικονομικής σκέψης Παναγιώτη Λαφαζάνη που δηλώνει ότι «αυτό που εμείς θα κάνουμε κατ’ αρχάς ως κυβέρνηση είναι να ακυρώσουμε τα μνημόνια… Θα ακυρώσουμε τα μνημόνια με νομοθετική παρέμβαση στη Βουλή, είναι άμεσο μέτρο». Και εκείνο το άλλο αγλάισμα, ο Παπαδημούλης τα ίδια: «Αν είμαστε πρώτοι, μπορούμε να διαμορφώσουμε μαζί με άλλους μια πλειοψηφία 151… Ετσι θα περάσει μια πράξη ακύρωσης του μνημονίου που δεν θα είναι πράξη εντυπώσεων».
Από όσο ξέρω, μόνο ο Καμμένος προσφέρεται για τέτοια πράξη, κανείς άλλος. Αλλά αν είναι τυχοδιώκτες στην Κουμουνδούρου, γιατί να μην το κάνουν;
* Ομως διαβάζω εδώ ότι ο Stefano Lepri της «La Stampa» κάθησε και υπολόγισε πως αν η Ελλάδα ακυρώσει τα μνημόνια και αρνηθεί να επιστρέψει όλα όσα χρωστά στα κράτη της ευρωζώνης, αυτό θα κοστίσει κάπου 1.000 ευρώ σε κάθε κάτοικό τους. Μπορεί κατά την άποψη Γλέζου – Λαφαζάνη – Παπαδημούλη και λοιπών αυτό να αρκεί για να εξαφανίσει το ευρώ, αλλά μάλλον δεν συμφωνεί κανένας άλλος μαζί τους. Σε αυτό που όλοι συμφωνούν, ακόμη και ο Τσίπρας, είναι πως η επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή θα είναι καταστροφική για μας, με συνέπειες όχι μόνο οικονομικές αλλά και πολιτικές. Αρα η απειλή είναι «αν φύγουμε από το ευρώ, θα τινάξουμε τα Βαλκάνια στον αέρα». Αλλά ξέρουμε πολλά κράτη που να υπέκυψαν στην τρομοκρατία;

Μάλλον τυχοδιώκτες
Αυτό που φοβούνται όλοι δεν είναι το χιλιάρικο που θα λείψει από τα νοικοκυριά – φοβούνται μήπως οι πολίτες των ασθενών κρίκων (Πορτογαλίας, Ισπανίας, Ιταλίας…) πανικοβληθούν και αρχίσουν να παίρνουν τα λεφτά τους από τις τράπεζες• και ότι οι χώρες θα έχουν πρόβλημα να δανειστούν με λογικά επιτόκια. Αρα, συνεχίζει τον συλλογισμό του ο Stefano Lepri, ο εκβιασμός των συριζαίων δεν θα πιάσει αν οι Γερμανοί που έχουν το χρήμα δηλώσουν τι θα κάνουν για να ενισχύσουν τους ασθενέστερους κρίκους της ευρωζώνης στην περίπτωση που η Ελλάδα πάρει το καπελάκι της και φύγει.
* Ολα αυτά δείχνουν, ημερολόγιό μου, πως οι του Συνασπισμού είναι μάλλον επικίνδυνοι τυχοδιώκτες παρά επιτήδειοι απατεώνες. Γιατί είναι αμαθείς, έχουν άγνοια του πώς λειτουργεί ο κόσμος. Στις διαδηλώσεις και στις καταλήψεις μπορεί να είναι καλοί αλλά επειδή διάβασαν το «Τι να κάνουμε;» και τις πρώτες σελίδες του «Κομμουνιστικού Μανιφέστου», όπου και τα περί φαντασμάτων, δεν έγιναν σοφοί.
Και αυτή είναι η μεγάλη διαφορά τους με το ΠαΣοΚ του Ανδρέα Παπανδρέου του 1980: ο τότε πρωθυπουργός ήξερε γράμματα, είχε γυρίσει τον κόσμο, είχε ζήσει σε ξένες χώρες, ήξερε πώς λειτουργούν οι διεθνείς θεσμοί και η οικονομία, μετρούσε τα ρίσκα που έπαιρνε. Εκεί στην Κουμουνδούρου το μόνο που ξέρουν είναι η επιθυμία τους να είναι πρώτο κόμμα – για τούτο είναι επικίνδυνοι.
l Αλλά έχουμε έναν ολόκληρο μήνα καιρό να τα σκεφθούμε αυτά – αυτό που επείγει, μια που οι βροχές σταμάτησαν, είναι να καταπολεμήσω τον περονόσπορο, ημερολόγιό μου.
γραμματοκιβώτιο

Ναι στην Ευρώπη αλλά όχι στο μνημόνιο – κι εγώ θέλω να χάσω κιλά, χωρίς να κάνω δίαιτα.
Ετεροδημότις, @yahoo.co.uk
***
Θυμήθηκα το αστείο (όχι πια!) του Αρκά που διάβασα πριν από δεκαετίες: «Αστα. Το 60% των ελλήνων πολιτικών είναι διεφθαρμένοι». «Και το υπόλοιπο 40%;». «Και αυτοί διεφθαρμένοι είναι αλλά τουλάχιστον είναι λιγότεροι». Με βάση αυτή την προχωρημένη λογική ψήφισαν πάλι οι Ελληνες. Είμαστε και οι πρώτοι φιλόσοφοι – ακόμα!
Κατερίνα, @gmail.com
***
H στείρα αντιπαράθεση Μνημονιακών – Αντιμνημονιακών μάς οδηγεί απαρέγκλιτα στο Μνήμα.
(Τσ)Αττίλας, @yahoo.gr
***
Να ευχηθούμε καλή δύναμη και επιτυχία στα παιδιά, τα χλωρά νιάτα που ρίχνονται (βορά) στις εξετάσεις. «Την Παιδείαν έτερον ήλιον είναι τοις πεπαιδευμένοις» (Ηράκλειτος), αρκεί να παιδεύει τον νέο πώς να σκέπτεται κι όχι τι να σκέπτεται.
Κ. Γεωργακόπουλος.com
***
Αναρωτιέμαι για ποιον είναι πιο οδυνηρή εμπειρία. Για το παιδί που το πιάνει η μαμά του να τρώει το κρυμμένο γλυκό ή για τον πολιτικό που τον πιάνει ο λαός να κυβερνά με 13%.
Στάθης Ζαφειρόπουλος, @e-stathis.gr
***
Σε όσους αμφισβητούν τη συνέχεια της ελληνικής φυλής δεν έχουμε παρά να αντιτάξουμε ένα επιχείρημα: στις κρίσιμες στιγμές συνηθίζουμε να αποφασίζουμε άκριτα.
Ελένη Κ., @otenet.gr
***
Αγαπητέ Διόδωρε, επιτρέψτε μου ένα κοινότοπο σχόλιο-διαπίστωση (σε πηλιορείτικο ιδίωμα μετά τοπικών παροιμιών): Είπι ι λαός τ’ Αλέξη: Ξίκ’ να γιένει, θα σι δοκ’μάσου κι να, σκαμνί κι κάτσει, να, θρουνί κι ακούμπα. Ικειός, μιτ’ζμένους απ’ τα τσίπ’ρα απ’ ήπχιε στου παζάρ’, τώρα αλέου ‘τοιμάζιτι να πάρ’ εικουσπιντάρ’! Κάνει παγγύρ’ μι του μυαλό τ’, ηδέ θα πάρ’ τ’ς πίσους; Πάντους φάν’κι καθαρά πως του τσαπί κι του δ’κέλι η καρδιά τ’ δεν του θέλει!
Αρης Π. εκ Λεχωνίων
***
Και με τον Αστυφύλαξ και με τον Χωροφύλαξ ο ΣΥΡΙΖΑ, μπας και μαζέψει ψήφους. Θυμίζει τους ενθουσιώδεις (Βασιλόφρονες) Μενιδιάτες που ζητωκραύγαζαν στις διαδηλώσεις μετά την απελευθέρωση: «ΕΑΜ, ΕΛΑΣ και Σιάντος βασιλιάς»
Δημήτριος Τσεχίας

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
Σίβυλλα
Helios Kiosk