Η νέα διάσταση

Αποφασισμένη να επιμείνει στην άρνησή της να επικυρώσει το περιώνυμο Σύμφωνο Δημοσιονομικής Πειθαρχίας, αν δεν συμπεριληφθεί σε αυτό ένα κεφάλαιο με ουσιαστική αναπτυξιακή προοπτική, εμφανίζεται η νέα γαλλική σοσιαλιστική κυβέρνηση, επιβεβαιώνοντας έτσι ότι υπάρχει η πρόθεση να τηρηθούν οι προεκλογικές εξαγγελίες του Φρανσουά Ολάντ.

Η νέα διάσταση | tovima.gr
Αποφασισμένη να επιμείνει στην άρνησή της να επικυρώσει το περιώνυμο Σύμφωνο Δημοσιονομικής Πειθαρχίας, αν δεν συμπεριληφθεί σε αυτό ένα κεφάλαιο με ουσιαστική αναπτυξιακή προοπτική, εμφανίζεται η νέα γαλλική σοσιαλιστική κυβέρνηση, επιβεβαιώνοντας έτσι ότι υπάρχει η πρόθεση να τηρηθούν οι προεκλογικές εξαγγελίες του Φρανσουά Ολάντ. Είναι άλλωστε απόλυτα δικαιολογημένη η εμμονή αυτή των γάλλων Σοσιαλιστών, καθώς τον ερχόμενο μήνα διεξάγονται στη Γαλλία οι βουλευτικές εκλογές και στόχος τους είναι να τις κερδίσουν. Δεν μπορούν λοιπόν να εμφανισθούν ότι αθετούν τις δεσμεύσεις τους. Η νέα όμως διάσταση που τώρα προκύπτει είναι οι διαβεβαιώσεις που παρέχουν ότι αποτελεί πρώτη τους προτεραιότητα η επίλυση της ελληνικής κρίσης και ότι θα γίνει το παν για να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη. Προσοχή όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι η Αθήνα δεν θα πρέπει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει. Διότι αν συμβεί αυτό, τότε μόνη της θα έχει οδηγηθεί εκτός ευρωζώνης. Και την προειδοποίηση αυτή δεν την απευθύνει μόνον η κυρία Μέρκελ, αλλά και ο κ. Ολάντ (που συμφώνησε μαζί της στο ζήτημα αυτό στην πρώτη τους συνάντηση στο Βερολίνο) και οι Βρυξέλλες και το ΔΝΤ. Οι πάντες δηλαδή.
Με τα δεδομένα αυτά, τα οποία δεν φαίνεται να αλλάζουν με τις νέες υποσχέσεις των Γάλλων, διερωτάται κανείς ποια μπορεί να είναι η δυνατότητα να ικανοποιηθεί το αίτημα που προβάλλουν οι αρχηγοί των κομμάτων στην Ελλάδα για επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου. Αλλος μιλάει για καταγγελία, άλλος για επανεξέταση, άλλος για βελτίωση των όρων, άλλος για «πάγωμα», άλλος για τροποποίηση, άλλος για απαγκίστρωση κ.λπ. κ.λπ. Λογαριάζουν όμως χωρίς τον ξενοδόχο. Διότι αυτό που ενδεχομένως θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό από τους εταίρους μας, οι οποίοι και το λένε όλο και πιο ξεκάθαρα, είναι να δοθεί κάποια χρονική παράταση στην εκπλήρωση των όρων του μνημονίου και να υιοθετηθούν νέα αναπτυξιακά μέτρα ώστε να αντιμετωπισθεί η ύφεση. Ολα τα άλλα αιτήματα θεωρείται ότι συνιστούν άρνηση των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η Ελλάδα και οδηγούν στη διακοπή των δόσεων της βοήθειας, με αποτέλεσμα την οριστική χρεοκοπία της χώρας και την έξοδο από την ευρωζώνη. Και αυτό δεν αποτελεί μπλόφα, όπως βολεύει μερικούς να πιστεύουν.
Ηδη τα ταμεία του κράτους είναι άδεια και αδειάζουν ακόμη περισσότερο καθώς παρατείνεται η χαλάρωση στην είσπραξη εσόδων, λόγω των αλλεπάλληλων εκλογικών αναμετρήσεων. Και διερωτάται κανείς τι θα συμβεί αν και στις 17 Ιουνίου προκύψει και πάλι ακυβερνησία. Οπως είναι και το πιθανότερο, αν κρίνουμε από την έλλειψη διάθεσης για συνεργασία που επέδειξαν οι πολιτικοί αρχηγοί, κατά τη διάρκεια της φαρσοκωμωδίας των διερευνητικών εντολών, προκρίνοντας την εξυπηρέτηση των μικροκομματικών σκοπιμοτήτων τους έναντι του εθνικού συμφέροντος. Με τον τρόπο αυτόν όμως υπάρχει ο κίνδυνος να επιβεβαιωθούν οι φόβοι που εξέφρασε ο απελθών πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, στην ανοιχτή επιστολή του προς τον ελληνικό λαό, για την πιθανότητα να αποβούν άκαρπες οι μεγάλες θυσίες που έγιναν από τον ελληνικό λαό, ακριβώς τη στιγμή που διαμορφώνεται η προοπτική για αναπτυξιακά αποτελέσματα μέσα στους επόμενους μήνες. Και είναι στο σημείο αυτό που συμπυκνώνεται το διακύβευμα των αποφάσεων που θα ληφθούν τώρα, όχι μόνο από τους έλληνες πολίτες αλλά και από τους ηγέτες τους.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
Σίβυλλα
Helios Kiosk