Η ΕΟΚ, το ΝΑΤΟ και το… μνημόνιο

Υστερα από τέσσερα χρόνια βαθιάς ύφεσης, φαινόμενο πρωτόγνωρο για μια ανεπτυγμένη χώρα, θα μπορούσε να υποθέσει κανείς ότι η ελληνική οικονομία έφθασε στο χαμηλότερο σκαλοπάτι, δεν μπορεί να πάει παρακάτω. Κι όμως, η ανασφάλεια που δημιουργούν οι απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις,

Η ΕΟΚ, το ΝΑΤΟ και το… μνημόνιο | tovima.gr
Υστερα από τέσσερα χρόνια βαθιάς ύφεσης, φαινόμενο πρωτόγνωρο για μια ανεπτυγμένη χώρα, θα μπορούσε να υποθέσει κανείς ότι η ελληνική οικονομία έφθασε στο χαμηλότερο σκαλοπάτι, δεν μπορεί να πάει παρακάτω. Κι όμως, η ανασφάλεια που δημιουργούν οι απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις, η αβεβαιότητα που επικρατεί για τις θολές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και την οικονομική πολιτική της Αριστεράς καθώς και ο πανικός που καλλιεργείται από τους πολιτικούς του αντιπάλους περί παραμονής ή μη στο ευρώ είναι βέβαιον ότι ωθούν την οικονομία βίαια σε ακόμη χαμηλότερο επίπεδο.
Τις τελευταίες δύο εβδομάδες οι ψύχραιμοι παρατηρητές βλέπουν ότι οι υποστηρικτές του μνημονίου, οι μεγάλοι ηττημένοι των εκλογών της 6ης Μαΐου, μετατοπίζονται προς το Κέντρο υποστηρίζοντας την ανάγκη «αναδιαπραγμάτευσης» – «απαγκίστρωσης» – «βελτίωσης» του μείγματος οικονομικής πολιτικής που ούτως ή άλλως απέτυχε, μιλώντας όλοι για την ανάγκη επιστροφής στην ανάπτυξη.
Στο ίδιο διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να ξεκαθαρίσει και να στρογγυλέψει τις θέσεις του – να κρατηθεί μέσα στις ευρωπαϊκές γραμμές της καταγγελίας της πολιτικής λιτότητας και της ανάγκης επιστροφής στην ανάπτυξη – αντιμετωπίζοντας με δέος το ενδεχόμενο την επομένη των εκλογών να κληθεί να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας και να βρεθεί μπροστά σε άδεια ταμεία.
Ηδη η προοπτική της εξουσίας αλλοιώνει τα χαρακτηριστικά του καταγγελτικού λόγου του μετατρέποντας τον Συνασπισμό τάσεων της Αριστεράς σ’ ένα κίνημα που θυμίζει ακόμη περισσότερο τις πρώτες μέρες του ΠαΣοΚ, όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου κατήγγελλε την ΕΟΚ και το ΝΑΤΟ και έδιωχνε τις βάσεις του θανάτου από την Ελλάδα. Τίποτε από αυτά δεν συνέβη, αλλά τα χρόνια που πέρασαν άλλαξαν την Ελλάδα με λόγια και… δανεικά.
Η διαφορά σήμερα είναι ότι τελείωσαν και τα δανεικά. Αν οι κάλπες αναδείξουν πρώτο κόμμα τον ΣΥΡΙΖΑ, τότε το μόνο που μπορούμε να φανταστούμε από τώρα είναι η δήλωση του αρχηγού του:

«Παραλάβαμε καμένη γη»
,
όπως είχε πει κάποια ανάλογη στιγμή ο Ανδρέας Παπανδρέου.
Πέραν όμως τούτων, πρέπει να αναγνωρίσουμε και όσοι θέλουν έχουν το δικαίωμα να ελπίζουν ότι η φωτιά που άναψε όχι μόνο στο ελληνικό πολιτικό σύστημα αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη ο ΣΥΡΙΖΑ, απειλώντας κατ’ ουσίαν ότι θα πυροδοτήσει τη «βόμβα» διάλυσης της ευρωζώνης αν βρεθεί στην εξουσία, μπορεί να συμβάλει σε μια ρεαλιστική αλλαγή της οικονομικής πολιτικής.
Το ιδεατό στη σημερινή οικονομία είναι να υπάρξει τουλάχιστον για τη χώρα μας μια αλλαγή πάνω στο τρίπτυχο που είχαν συμφωνήσει όλα τα κόμματα της οικουμενικής κυβέρνησης του 1989 για «Σταθερότητα, Ανάπτυξη, Κοινωνική δικαιοσύνη».
Ολα αυτά που χάθηκαν τα τελευταία χρόνια της Μεταπολίτευσης.
ztsolis@dolnet.gr

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk