Φουέντες

Τον Σεπτέμβριο του 2003 ο Κάρλος Φουέντες είχε επισκεφθεί την Αθήνα. Μια εποχή τόσο μακρινή, που κοιτώντας την από το σήμερα νομίζω ότι ήταν τυλιγμένη σε μια αχλύ ευτυχίας η οποία έχει αποδειχθεί σάβανο δυστυχίας. Τέλος πάντων. Προσκλήθηκα τότε σε ένα brunch με τον Φουέντες (

Φουέντες | tovima.gr
Τον Σεπτέμβριο του 2003 ο Κάρλος Φουέντες είχε επισκεφθεί την Αθήνα. Μια εποχή τόσο μακρινή, που κοιτώντας την από το σήμερα νομίζω ότι ήταν τυλιγμένη σε μια αχλύ ευτυχίας η οποία έχει αποδειχθεί σάβανο δυστυχίας. Τέλος πάντων. Προσκλήθηκα τότε σε ένα brunch με τον Φουέντες (όπως ήταν ο τίτλος του κειμένου μου στο «Βήμα»), στο σπίτι του πρεσβευτή του Μεξικού, ένα ωραίο αστικό διαμέρισμα στην οδό Στησιχόρου. Καθήσαμε στο μακρόστενο τραπέζι της τραπεζαρίας. Ο Κάρλος Φουέντες στην κεφαλή, μαζί με τον οικοδεσπότη, τον πρεσβευτή Αλεχάνδρο Δίας, κάτω από μια νεκρή φύση με καρπούζια. Μοιάζαν σαν δίδυμοι αδελφοί. Ο μεξικανός συγγραφέας, που ζούσε τότε μισό χρόνο στο Μεξικό και μισό χρόνο στο Λονδίνο, φορούσε ραφ πουκάμισο, μπεζ παντελόνι• λεπτό μουστάκι α λα Κλαρκ Γκέιμπλ. Hταν 75 ετών, φαινόταν πολύ νεότερος και ήταν έτοιμος να μιλήσει για όλα. Μίλησε για την Κούβα, για το έλλειμμα δημοκρατίας σε αυτή τη χώρα. Μίλησε για το Μεξικό και για τις ΗΠΑ, ένα ευκίνητο ποντίκι δίπλα σε έναν δυσκίνητο ελέφαντα.
Μεξικανός, γεννημένος στον Παναμά και κοσμοπολίτης εξ ορισμού, ακολουθώντας τον διπλωμάτη πατέρα του στις μετακινήσεις του, ο Φουέντες στηρίχθηκε στην τοπικότητα, στη «μεξικανικότητα», για να κάνει μια λογοτεχνία οικουμενική. Στην Ελλάδα είχε έρθει το 1973. Δεν γνώριζε την ελληνική λογοτεχνία και θεωρούσε ότι το πρόβλημά της είναι πως δεν έχει μεταφραστεί πολύ. Γύρω από το τραπέζι της πρεσβευτικής κατοικίας ήταν και οι τέσσερις εκδότες του Φουέντες στα ελληνικά.

Η Λουίζα Ζαούση της Ωκεανίδας, ο Θόδωρος Μαλικιώσης του Θεμέλιου, ο Σταύρος Πετσόπουλος της Αγρας (απ’ όπου περιμένουμε την έκδοση του αριστουργήματος Terra nostra, σε μετάφραση Κρίτωνα Ηλιόπουλου), ο Ανταίος Χρυσοστομίδης του Καστανιώτη. Στο τέλος ένα κομμάτι γλυκού καρύδας με φράουλα σήμανε τον αποχαιρετισμό στο αθηναϊκό πρωινό με τον Φουέντες.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
Σίβυλλα
Helios Kiosk