Διδακτικό δεκαήμερο

Δευτέρα, 14 Μαΐου, οκτώ ημέρες μετά τις εκλογές, η ύστατη προσπάθεια του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια για επίλυση της πολιτικής κρίσης. Στο τραπέζι η πρόταση για σχηματισμό κυβέρνησης προσωπικοτήτων. Παρόντες οι ηγέτες της ΝΔ

Διδακτικό δεκαήμερο | tovima.gr
Δευτέρα, 14 Μαΐου, οκτώ ημέρες μετά τις εκλογές, η ύστατη προσπάθεια του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια για επίλυση της πολιτικής κρίσης. Στο τραπέζι η πρόταση για σχηματισμό κυβέρνησης προσωπικοτήτων. Παρόντες οι ηγέτες της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, του ΠαΣοΚ Ευάγγελος Βενιζέλος και της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης. Ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας είχε επιλέξει εκλογές και δεν παρέστη.
Η συζήτηση άρχισε με δραματική εισήγηση του Προέδρου Κάρολου Παπούλια. Αφού αναφέρθηκε στην κρισιμότητα της κατάστασης, η οποία επιδεινώθηκε με τις αθρόες αναλήψεις καταθέσων από τις τράπεζες, τόνισε: «Αν λοιπόν κι αυτή η προσπάθεια που κάνουμε τώρα που επιθυμούμε να σχηματιστεί κυβέρνηση αποτύχει, τότε τα πράγματα δεν ξέρω πώς θα εξελιχθούν. Εχουμε μεγάλη ευθύνη και το αισθάνομαι προσωπικά. Σκέφτηκα ότι δεν μπορώ να πάρω μόνος μου την ευθύνη ότι απέτυχα στην προσπάθεια να σχηματισθεί κυβέρνηση… Πρέπει να βγω αύριο και να πω στον ελληνικό λαό ότι απέτυχα. Αλλά δεν απέτυχα εγώ. Δεν ήταν στο χέρι μου εγώ να σχηματίσω κυβέρνηση. Επρεπε όλοι να συμπέσουμε επί τό αυτό να σχηματίσουμε κυβέρνηση».
Η τελευταία αυτή προσπάθεια δεν ευοδώθηκε, διότι ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης προέβαλε και πάλι ως όρο για τη στήριξη μιας κυβέρνησης προσωπικοτήτων τη συμμετοχή και του ΣΥΡΙΖΑ. Τον ίδιο όρο είχε προβάλει και όταν κατά τη σύσκεψη της Κυριακής, με συμμετοχή και του Αλέξη Τσίπρα, συζητήθηκε η πρόταση για οικουμενική ή κυβέρνηση συνεργασίας.
Η σωστή απόφαση της Προεδρίας να δώσει στη δημοσιότητα τα Πρακτικά των συζητήσεων βοηθά στην εξαγωγή θεμελιωμένων συμπερασμάτων και στην ανάδειξη των υπευθύνων για το ναυάγιο των πρωτοβουλιών του Προέδρου της Δημοκρατίας. Και το πρώτο συμπέρασμα είναι ότι ουδεμία ευθύνη φέρει ο Κάρολος Παπούλιας. Το ισχύον Σύνταγμα έχει περιορίσει τον ρόλο του Προέδρου σε παροχή συμβουλών και παραινέσεων. Και έχει αναγάγει σε υπέρτατη και μοναδική εξουσία τη βουλευτοκρατία, στην οποία κυριαρχούν ισχυρές ομάδες συντεχνιακών συμφερόντων και λειτουργεί στο πλέγμα των πελατειακών σχέσεων και εξαρτήσεων.
Η δικαιολογημένη κοινωνική αντίδραση στα μνημόνια, που εκδηλώθηκε στις εκλογές, ανέδειξε την παθογένεια του κομματικού συστήματος. Οι ηγέτες των δύο κομμάτων εξουσίας, Γιώργος Παπανδρέου και Αντώνης Σαμαράς, αποδείχθηκαν ανεπαρκείς για την αντιμετώπιση της κρίσης με ανεκτές για την κοινωνία συνέπειες. Και ο πρώτος αντί να αποσυρθεί διεκδίκησε βουλευτική έδρα στα ερείπια του Κόμματος που τον ανέδειξε πρωθυπουργό και ο δεύτερος ανέτρεψε την κυβέρνηση Παπαδήμου, που θα ήταν λύση για κάποιους ακόμη μήνες, για να διεκδικήσει την αυτοδυναμία και να καθήσει, επιτέλους, στην πρωθυπουργική καρέκλα! Τώρα βγήκε στη γύρα για να «ανασυγκροτήσει την Κεντροδεξιά»!
Οι εκλογές απέδειξαν ότι η κατεδάφιση του δικομματισμού ήταν εύκολη. Απέδειξαν, όμως, ότι χρειάζεται η οικοδόμηση ενός άλλου, πιο υγιούς και νεωτερικού κυβερνητικού κομματικού συστήματος, απαλλαγμένου από την πελατειακή παθογένεια και ενταγμένου, με αγωνιστικότητα, σοβαρότητα και υπευθυνότητα, στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.
Με το πρώτο συμπέρασμα συνδέεται και το πρώτο ερώτημα. Μήπως πρέπει να αρχίσει μια συζήτηση για τον ρόλο και τις εξουσίες του Προέδρου της Δημοκρατίας, το εκλογικό σύστημα, τις εκλογικές περιφέρειες, τον ρόλο και τις αρμοδιότητες των βουλευτών;
Εχουν περάσει 168 χρόνια από την εγκαθίδρυση του Κοινοβουλευτισμού στην Ελλάδα και, όμως, αυτό το δεκαήμερο μας δίδαξε ότι δεν έχει ενηλικιωθεί. Επιβεβαιώθηκε από την αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας. Οι πολέμιοι του δικομματισμού δεν ήσαν έτοιμοι ή πρόθυμοι να τον αντικαταστήσουν με βιώσιμο κυβερνητικό πολυκομματισμό.
Οι επόμενες εκλογές θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμες, διότι έπειτα από ένα και πλέον μήνα ακυβερνησίας δεν θα υπάρχουν περιθώρια, ούτε ολίγων ημερών, για κομματικά παιχνίδια.
gromaios@otenet.gr

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
Σίβυλλα
Helios Kiosk