ΒΗΜΑτοδότης

Πληροφοριοδότης μου εντόπισε τον κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να μπαίνει προ ημερών στο γραφείο του πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου και επικεφαλής του Eurogroup κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Ο πρώην υπουργός

ΒΗΜΑτοδότης | tovima.gr
Πληροφοριοδότης μου εντόπισε τον κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να μπαίνει προ ημερών στο γραφείο του πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου και επικεφαλής του Eurogroup κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Ο πρώην υπουργός βρισκόταν σε «μυστική αποστολή» που ανέθεσε στον εαυτό του στις Βρυξέλλες και πέρασε από το Λουξεμβούργο διότι ο φίλος Ζαν Κλοντ δεν μπορούσε να αποκρυπτογραφήσει το τελευταίο «ελληνικό παράδοξο». Πώς γίνεται οι 7 στους 10 Ελληνες να υποστηρίζουν το ευρώ και μόνο οι 3 στους 10 να ψηφίζουν ΠαΣοΚ και ΝΔ; Δεν ξέρω τι είπε ο Μιχάλης, αλλά η απάντηση ίσως είναι εξαιρετικά απλή. Θέλουμε ένα «ευρώ ελληνικού τύπου». Και όπως πάμε δεν αποκλείεται να το αποκτήσουμε…
***
Εντείνεται η αγωνία σε ολόκληρη την ευρωζώνη για το τι θα ψηφίσει ο κ. Αντώνης Μαρκόπουλος. Ξένοι πρεσβευτές στην Αθήνα έχουν σπάσει τα τηλέφωνα στο ΠαΣοΚ ρωτώντας για την πρόθεση ψήφου του Ειδικού Γραμματέα Ψηφιακού Σχεδιασμού και γνωστού ζεν πρεμιέ του ελληνικού σοσιαλισμού. Θυμίζω ότι στα τέλη Απριλίου ο κ. Μαρκόπουλος ανέβασε στο Twitter ένα κείμενο γεμάτο πομφόλυγες ενός πρώην συνεργάτη τού κ. Γ. Παπανδρέου, του κ. Π. Βρυώνη, με τίτλο «Γιατί Ψηφίζω Δράση» και το είχε συνοδεύσει με το σχόλιο «συμφωνώ απόλυτα». Θα πρέπει να υπογραμμίσω πάντως ότι αν δεν ήταν ο κ. Π. Γερουλάνος υποψήφιος στην Α’ Αθηνών, τότε σχεδόν όλοι οι μεταμοντέρνοι πρώην συνεργάτες του Γιώργου θα ψήφιζαν Δράση.
***
Ο πιο θερμός φαν του κ. Ευ. Βενιζέλου στις καταθλιπτικές συσκέψεις στρατηγικής της Ιπποκράτους είναι ο κ. Κ. Σκανδαλίδης, ο μοναδικός βουλευτής που το ΠαΣοΚ εξέλεξε στην Α’ Αθηνών. Ισως γι’ αυτό ο κ. Γ. Παπανδρέου εξέφρασε την επιθυμία να συμμετάσχει στις προσεχείς εκλογές στο ψηφοδέλτιο της Α’ Αθηνών έτσι ώστε να του αρπάξει την έδρα (οι πρώην πρωθυπουργοί δεν χρειάζονται σταυρό).
***
Κάποιοι κατηγορούν τον κ. Ευ. Βενιζέλο ότι επιμένει να γράφει ο ίδιος τις ανακοινώσεις που διαβάζει η εκπρόσωπος του κόμματος κυρία Φώφη Γεννηματά. Προφανώς μισούν τη Φώφη και γι’ αυτό θα ήθελαν να τις γράφει η ίδια.
***
Σας αποκάλυψα πρώτος την περασμένη Κυριακή τη συνάντηση για καφέ του κ. Κ. Μπακογιάννη με τον κ. Ι. Μιχελάκη. Οι διαδικασίες για την προσέγγιση της Νέας Δημοκρατίας και της Δημοκρατικής Συμμαχίας κράτησαν μερικές ημέρες, αλλά ως την Παρασκευή το βράδυ δεν οδήγησαν πουθενά. Η «δικαιολογία» από την πλευρά της ΝΔ ήταν ότι η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη δεν ήταν πρόθυμη να διαλύσει τη Συμμαχία και επέμεινε στην εκδοχή της ανεξάρτητης συνεργασίας με το μεγαλύτερο κόμμα στο πλαίσιο ενός ευρωπαϊκού μετώπου για την παραμονή στην ευρωζώνη.

Η Ντόρα πράγματι ζητεί να συσταθεί «ευρωπαϊκό μέτωπο», έχει μιλήσει με τον Αντώνη τηλεφωνικά και αν τελικά τα βρουν, θα υπάρξει συνάντηση για να κλείσει η συμφωνία. Ωστόσο, πολλοί βουλευτές της ΝΔ που θα ήθελαν την επιστροφή της Ντόρας έχουν χάσει τις ελπίδες τους επισημαίνοντας πως όταν αυτές οι διαβουλεύσεις διατηρούνται πολλές ημέρες, στο τέλος οι συμφωνίες ματαιώνονται.
***
Το «Πάρκο Ελευθερίας» έχει επιστρατευτεί για τη διάσωση της πατρίδας. Πηγή μου στην Ιπποκράτους με διαβεβαιώνει ότι άνθρωποι της φρουράς του κ. Ευ. Βενιζέλου μεταβαίνουν σχεδόν καθημερινά στο γνωστό εστιατόριο των Αθηνών και παραλαμβάνουν μια γενναία παραγγελία από μπιφτέκια για τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ.
***
Θα κάνει κόμμα ο κ. Α. Λοβέρδος μετά τις εκλογές; Ναι, αν το ΠαΣοΚ πέσει κάτω από το 10%. Η εκτίμηση αυτή, την οποία διαψεύδει κατηγορηματικά ο πρώην υπουργός Υγείας, κυκλοφορεί έντονα στο ΠαΣοΚ κυρίως γιατί άτομα που βρίσκονται κοντά στον κ. Λοβέρδο τηλεφωνούν διαρκώς τον τελευταίο καιρό σε όσα στελέχη έχουν απομείνει κάτω από τον πράσινο ήλιο για να τους ρωτήσουν «τι πρέπει να κάνει ο Ανδρέας την επόμενη μέρα;». Ορισμένοι ακραιφνείς βενιζελικοί πάντως επιμένουν ότι την «επόμενη ημέρα» η μοναδική επιλογή που θα έχει ο Ανδρέας (και οι υπόλοιποι δελφίνοι) θα είναι η μετανάστευση για τέσσερα-πέντε χρόνια.
***
Παγκόσμια αίσθηση προκάλεσαν τα άρτια και εύστοχα αγγλικά του κ. Αλ. Τσίπρα ο οποίος προσπάθησε (με τραγελαφικά αποτελέσματα) να αντιγράψει στο CNN την άνεση με την οποία ο Ανδρέας Παπανδρέου εμφανίστηκε στο αμερικανικό ABC (το 1981). Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφερόταν διαρκώς στην κυρία Ανγκελα Μέρκελ ως «Madam Merkel» δίνοντας στους πραγματικούς αγγλομαθείς την εντύπωση ότι εκείνο που ήθελε στην πραγματικότητα να υπονοήσει ήταν ότι η καγκελάριος είναι διευθύντρια οίκου ανοχής και «τσατσά της ευρωζώνης». Επειτα από αυτό είναι βέβαιο ότι την πρώτη επιχείρηση την οποία ο Αλέξης πρέπει να φορολογήσει ανελέητα και να κλείσει όταν αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας είναι το φροντιστήριο που του έδωσε το Lower.
***
Ενισχύονται οι εκτιμήσεις ότι ο κ. Κ. Καραμανλής δεν πρόκειται να προβεί σε καμία πρωτοβουλία, ούτε για την «επανένωση της Δεξιάς», ούτε για να πάρει θέση για τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις. Ορισμένοι γνωρίζοντες επιμένουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός δεν διαθέτει στρατηγική επιστροφής γιατί απλώς δεν επιθυμεί να επιστρέψει σε καμία περίπτωση. Οι νοσταλγοί ωστόσο επισημαίνουν ότι η εικόνα αναχωρητισμού δεν είναι αληθής αφού σε αυτή την περίπτωση ο κ. Καραμανλής θα είχε εγκαταλείψει και τη Βουλή.
***
«Επτά μήνες για το πραξικόπημα και την εισβολή». Δεν πρόκειται για κάποια μελέτη που αφορά το μέλλον, αλλά για τον τίτλο του βιβλίου του πρέσβη ε.τ. Νικολάου Κουνινιώτη και αναφέρεται στους πρώτους επτά μήνες του 1974 που κατέληξαν στο πραξικόπημα και την εισβολή στην Κύπρο. Η παρουσίασή του θα γίνει αύριο στις 19.00 στον κήπο του Βυζαντινού Μουσείου με ομιλητές τον κ. Θεόδωρο Πάγκαλο, τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Παύλο Αποστολίδη και τον δημοσιογράφο του «Βήματος» κ. Στάθη Ευσταθιάδη.
***
Την περασμένη Κυριακή πρώτος ανέφερα εκτενώς την ύπαρξη των «Ημερολογίων του Ακη» στα οποία ο πρώην υπουργός κατέγραφε τις επαφές του για τη διακομματική προώθηση του σοσιαλιστικού πνεύματος σε εκπροσώπους του πολιτικού κόσμου. Δεν γνωρίζω την ακριβή έκταση της επιρροής του κ. Ακη Τσοχατζόπουλου στο πολιτικό γίγνεσθαι, αλλά δεν αποκλείω τα έγγραφα να δώσουν σουρεαλιστικά χαρακτηριστικά σε μια ούτως ή άλλως ιστορική προεκλογική περίοδο…
***
Μόνο 180 ψήφοι στην Κορινθία στέρησαν την έδρα από τον κ. Π. Μπεγλίτη. Στις νέες εκλογές μπορεί να εκλεγεί ακόμη κι αν το ΠαΣοΚ λάβει μικρότερο ποσοστό αφού η κατανομή των εδρών είναι απρόβλεπτη όπως η ρουλέτα. Κατά τα άλλα, ο πρώην υπουργός Αμυνας συνομίλησε με ανθρώπους του κ. Φρανσουά Ολάντ με τους οποίους διατηρεί επαφή, οι οποίοι ούτε λίγο ούτε πολύ του είπαν ότι το δημοψήφισμα του Γιώργου ήταν σωστό και αποτέλεσε την αιτία που και αυτοί εμπνεύστηκαν κάτι ανάλογο για τη Γαλλία. Κρίμα που δεν έχρισαν τον Γιώργο υποψήφιο πρόεδρο της Γαλλίας μια που η Ελλάδα αποδείχθηκε «μικρή» για αυτόν…
***
Μεταξύ σοβαρού και αστείου, ορισμένοι ισχυρίζονται ότι ο στρατηγός Φράγκος Φραγκούλης τοποθετήθηκε υπουργός Εθνικής Αμυνας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια και τον πρωθυπουργό κ. Π. Πικραμμένο γιατί είναι ο μοναδικός που μπορεί να διοικήσει το στράτευμα έτσι ώστε, αν χρειαστεί, να αντιμετωπιστούν οι «συμμορίες με τα Καλάσνικοφ» οι οποίες θα κυριεύσουν τη χώρα σε περίπτωση αποχώρησης από την ευρωζώνη, όπως προειδοποίησε ο κ. Μ. Χρυσοχοΐδης. Είναι αδιανόητο ασφαλώς να αναφέρεται ακόμη και ως αστείο η… επέμβαση του στρατού. Ωστόσο, ο κ. Φραγκούλης διαθέτει ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα, είναι φίλος τόσο της κυρίας Λιάνας Κανέλλη όσο και του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Ανθιμου. Διαβάζει και ομιλεί τουρκικά, αγγλικά και ρωσικά. Είναι τελειόφοιτος της Νομικής Αθηνών με μεταπτυχιακά στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο και στις Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Σπουδές. Εχει αποφοιτήσει από όλες τις σχολές των ειδικών δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένης εκείνης των υποβρυχίων καταστροφών. Και ουδέποτε διέψευσε ότι είναι «υπερπατριώτης». Ενα περιστατικό είναι ενδεικτικό. Το 2007-2008 ήταν διοικητής του Β’ Σώματος Στρατού στο οποίο υπάγονται όλες οι μονάδες των Ειδικών Δυνάμεων πλην αυτών στα νησιά. Μεταξύ άλλων, επισκέφθηκε πολλές φορές τη Β’ Μοίρα Καταδρομών στη Νάουσα, η οποία εξαιτίας του για πρώτη φορά έπειτα από πολλά χρόνια απέκτησε 100% επάνδρωση και υλικό τελευταίας τεχνολογίας. Οπως με πληροφορεί πηγή μου, σε ημέρες μεγάλης κακοκαιρίας οι ασκήσεις παραδοσιακά αναβάλλονται. Τον Δεκέμβριο του 2007, το Βέρμιο είχε καλυφθεί με χιόνι. Τη νύχτα που θα ξεκινούσαν οι πεζοναύτες για την πορεία βολής των 50 χλμ. στο βουνό η θερμοκρασία είχε πέσει στους -11 βαθμούς και πίστευαν όλοι (και οι αξιωματικοί) ότι θα έφθανε σήμα αναβολής της άσκησης λόγω των αντικειμενικών κινδύνων στις χαράδρες. Αντ’ αυτού, η διαταγή από το αρχηγείο ήταν να ξεκινήσει η άσκηση κανονικά με την αιτιολόγηση ότι αυτού του είδους οι συνθήκες αποτελούν μοναδική ευκαιρία για την εκπαίδευση μιας Μοίρας Καταδρομών. Επίσης το καλοκαίρι του 2007, με τις μεγάλες πυρκαγιές, η Μοίρα τέθηκε (διακριτικά) από τον στρατηγό Φραγκούλη σε (πολεμική) ετοιμότητα ολίγων λεπτών ως απάντηση στις φήμες για «τουρκικό δάκτυλο». «Το μόνο που του προσάπτω», επισημαίνει η πηγή μου, «είναι η στενή σχέση του με την Εκκλησία, αν και η θρησκεία είναι άλλος ένας τρόπος εξύψωσης του ηθικού». Τα σχόλια περιττεύουν…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
Σίβυλλα
Helios Kiosk