Κέρδη €4 δισ. για τους «γύπες» των ομολόγων

Καθώς τα hedge funds (οι «καρχαρίες» των αγορών), τα vulture funds (οι «γύπες»), αλλά και τα private equity funds (τα «αρπακτικά») των αγορών παραμένουν σε επιφυλακή πάνω από το… πτώμα της ελληνικής οικονομίας, δεν είναι να απορεί κανείς που τα κέρδη τους από τις τοποθετήσεις στα ελληνικά ομόλογα ξένου δικαίου αναμένεται να προσεγγίσουν τα 4 δισ. ευρώ.

Καθώς τα hedge funds (οι «καρχαρίες» των αγορών), τα vulture funds (οι «γύπες»), αλλά και τα private equity funds (τα «αρπακτικά») των αγορών παραμένουν σε επιφυλακή πάνω από το… πτώμα της ελληνικής οικονομίας, δεν είναι να απορεί κανείς που τα κέρδη τους από τις τοποθετήσεις στα ελληνικά ομόλογα ξένου δικαίου αναμένεται να προσεγγίσουν τα 4 δισ. ευρώ. Από την άλλη πλευρά ωστόσο, κερδοσκόποι επενδυτές που ειδικεύονται στο να αγοράζουν φθηνά (10-20 σεντ ανά δολάριο) μετοχές, δικαιώµατα και παλαιά δάνεια από εταιρείες που αντιµετωπίζουν το φάσµα της κατάρρευσης, αλλά και υγιών εταιρειών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας, προκειμένου να τις αναδιαρθρώσουν και να τις πουλήσουν ακριβά, φέρεται να αλλάζουν στάση για την Ελλάδα. Ακόμη και οι «γύπες» και τα περίφημα distress funds λοιπόν, βλέποντας, όπως λέγεται, την Ελλάδα με το ένα πόδι έξω από την ευρωζώνη, επαναξιολογούν το ρίσκο ακόμη και των επενδύσεων χρεοκοπίας στη χώρα μας επιλέγοντας σε αυτή τη φάση να παραμείνουν στο περιθώριο.
Το Ελληνικό Δημόσιο αποφάσισε πάντως την περασμένη Τρίτη την αποπληρωμή του ομολόγου των 435 εκατ. ευρώ που δεν «κουρεύτηκε» στο ακέραιο – με τον Κένεθ Νταρτ, επικεφαλής του hedge fund Dart Management, να φέρεται ως ο αποδέκτης του 90% της ελληνικής πληρωμής, αποκομίζοντας κέρδη 220 εκατ. δολαρίων -, αφού εν μέσω της πολιτικής αναταραχής μια επίπονη δικαστική διαμάχη δεν θεωρούνταν επιθυμητή ούτε από την Ελλάδα ούτε από τους δανειστές. Η μη αποπληρωμή του εξάλλου θα οδηγούσε σε χρεοκοπία στους εν λόγω τίτλους, κάτι που θα ενεργοποιούσε και ασφάλιστρα κινδύνου αυτών των συμβολαίων. «Πρόκειται στην ουσία για µια στρατηγική «win win» για τα hedge funds, αφού και στη µία και στην άλλη περίπτωση θα έβγαιναν κερδισµένα» ανέφεραν διαχειριστές κεφαλαίων.

Προπομπός
Η παραπάνω εξέλιξη αποτελεί μάλιστα σύμφωνα με την αγορά τον προπομπό για την αποπληρωμή και των υπόλοιπων ομολόγων, συνολικής αξίας 6,4 δισ. ευρώ, μεγάλο μέρος των οποίων βρίσκεται σήμερα στα χέρια κερδοσκόπων επενδυτών που ειδικεύονται στις αποκαλούμενες «επενδύσεις χρεοκοπίας». Δεδομένου ότι μεγάλο μέρος των ομολόγων αυτών αποκτήθηκε πριν από μερικούς μήνες, σύμφωνα με εκτιμήσεις με μια μέση τιμή 35 σεντς ανά δολάριο, τα κερδοσκοπικά αυτά κεφάλαια αναμένεται να αποκομίσουν από τις τοποθετήσεις τους στο ελληνικό χρέος συνολικά κέρδη άνω των 4 δισ. δολαρίων.
Η ελληνική κυβέρνηση εν τω μεταξύ δήλωσε ότι οι πληρωμές της περασμένης Τρίτης δεν δημιουργούν προηγούμενο, αλλά στην αγορά λέγεται ότι τώρα πλέον υπάρχει ακριβώς ουσιαστικό προηγούμενο, το οποίο δύσκολα μπορεί να ανατραπεί νομικά, τη στιγμή μάλιστα που μεγάλο μέρος των ομολόγων έχει συγκεντρωθεί στα χέρια hedge funds που συνηθίζουν να εκβιάζουν χρεοκοπημένες κυβερνήσεις. Από την άλλη πλευρά, όπως όλοι επεσήμαναν, ίσως εξαγριωθούν όσοι έχουν ήδη υποχρεωθεί να συμμετάσχουν στο PSI, καθώς η πληρωμή του ομολόγου δημιουργεί ηθικά και νομικά ζητήματα, αν και δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεώρησαν εξαρχής λάθος την απόπειρα ένταξης στο PSI δανείων που είχαν λάβει οι ΔΕΚΟ από ελληνικές και ξένες τράπεζες.
To hedge fund Dart Management και το επιθετικό επενδυτικό κεφάλαιο Elliott Advisors, το οποίο είναι γνωστό για τις δικαστικές αντιδικίες του σε περιπτώσεις αναδιάρθρωσης χρεών σε χώρες της Λατινικής Αμερικής, φέρεται να κατέχουν σημαντικό ποσοστό των ελληνικών ομολόγων ξένου δικαίου, γεγονός το οποίο δεν αφήνει μεγάλα περιθώρια στην επόμενη δοκιμασία που αφορά ομόλογα αξίας 183 εκατ. ευρώ που δεν συμμετείχαν στο πρόγραμμα ανταλλαγής και λήγουν στις 13 Σεπτεμβρίου
Εν τω μεταξύ το κερδισμένο στοίχημα της Dart, σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, ίσως ανοίξει την όρεξη των vulture funds για πιο επιθετικές τακτικές, αν η Ελλάδα αναγκαστεί να προχωρήσει σε νέο «κούρεμα» των ομολόγων της. Ωστόσο, όπως λέγεται στην αγορά, τα funds αυτά δεν ενδιαφέρονται να τοποθετηθούν και στα νέα ελληνικά ομόλογα που προέκυψαν από το πρόγραμμα ανταλλαγής, καθώς η διάρκεια της λήξης τους (στη συντριπτική πλειοψηφία) αφορά 30 έτη και δεν επιτρέπει τέτοιου είδους επενδύσεις.
Την ίδια ώρα funds επιχειρηματικών κεφαλαίων (venture capital), αλλά και distress funds (μια υποκατηγορία hedge funds) που αγοράζουν μετοχές, δικαιώµατα και παλαιά δάνεια από εταιρείες που αντιµετωπίζουν το φάσµα της κατάρρευσης, έχουν προσεγγίσει εδώ και καιρό την πόρτα υπερχρεωμένων ελληνικών επιχειρήσεων και τραπεζών που τις έχουν δανειοδοτήσει, αλλά και υγιών ελληνικών εταιρειών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας. Στην αγορά λέγεται πάντως ότι ορισμένα funds λειτουργούν και για λογαριασμό των ιδιοκτητών των επιχειρήσεων, καθώς έτσι μπορούν να αποκτήσουν τα δάνειά τους από τις τράπεζες με σημαντική έκπτωση. Τα funds αυτά έχουν πολύ καλό όνοµα στην επενδυτική κοινότητα, αφού «διέπρεψαν» σε αγορές όπως της Αργεντινής, αλλά και σε άλλες που βίωσαν τις συνέπειες µιας χρεοκοπίας.

Υπεραξίες
Ωστόσο, ενώ, όπως λέγεται, η ελληνική κρίση προσφέρει ευκαιρίες υπεραξιών και στην περίπτωση εξαγορών προβληματικών ενεργητικών στα οποία οι προσφορές κυμαίνονται περίπου στα 20 σεντς ανά δολάριο, η κλιμάκωση της ελληνικής κρίσης έχει μεταβάλει τα δεδομένα. «Στόχος από μια τέτοιας μορφής επένδυση είναι να αγοράσουμε φθηνά ακόμη και με 10 σεντς ανά δολάριο και στη συνέχεια, αφού προχωρήσουμε σε αναδιάρθρωση π.χ. μιας εταιρείας, να πουλήσουμε 4 φορές υψηλότερα, ώστε να αποκομίσουμε εύλογες υπεραξίες» ανέφερε σχετικά διαχειριστής ενός τέτοιου fund. «Ωστόσο, με την Ελλάδα σήμερα με το ένα πόδι έξω από την ευρωζώνη, επαναξιολογούμε το ρίσκο ακόμη και των επενδύσεων χρεοκοπίας» συμπλήρωσε, εκτιμώντας πως «αν μεταβληθεί πάντως μερικώς η πολιτική κατάσταση και διαφανεί ότι η χώρα – εν μέσω και των ευρωπαϊκών ισορροπιών αλλά και ενδεχομένως νέας αναδιάρθρωσης χρέους του επίσημου τομέα – έχει πλέον νέες ελπίδες για να τα καταφέρει, τότε δεν αποκλείεται τέτοιου είδους επενδύσεις να αποκτήσουν μια νέα δυναμική». Μελέτη της PricewaterhouseCoopers προέβλεπε άλλωστε ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα εκποιούσαν περιουσιακά στοιχεία 1,3 τρισ. ευρώ ειδικά στις πιο ευάλωτες χώρες προκειµένου να συρρικνώσουν τους ισολογισµούς τους και να ενισχύσουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια, κάτι που οδηγεί σε επιφυλακή τους κερδοσκόπους αυτούς που επιδιώκουν να επωφεληθούν από τυχόν ξεπούληµα κάθε είδους περιουσιακών στοιχείων στην Ευρώπη.
Οι «γύπες» μυρίζουν αίμα στην Ισπανία
* Τα κερδοσκοπικά funds, τα επονομαζόμενα και «κεφάλαια γύπες» από τον διεθνή Τύπο, δεν περιτριγυρίζουν μόνο την Ελλάδα. Αναζητώντας διαρκώς τις καλύτερες επενδυτικές ευκαιρίες, δηλαδή περιουσιακά στοιχεία σε (ενίοτε εξευτελιστικά) χαμηλές τιμές, έχουν «εγκατασταθεί» τα τελευταία δύο χρόνια τόσο στο Δουβλίνο όσο και στη Μαδρίτη. Το νομοθετικό πλαίσιο της Ιρλανδίας μοιάζει περισσότερο φιλικό για τις αγορές. Επιπλέον η «κακή τράπεζα» NAMA που έχει συσσωρεύσει τα προβληματικά περιουσιακά στοιχεία του τραπεζικού συστήματος φαίνεται ότι κρύβει ακόμη πολλούς θησαυρούς. Ωστόσο αμερικανοί επενδυτές δηλώνουν στους «Financial Times» ότι «οι ευκαιρίες αποδεικνύονται τελικά απογοητευτικές».
* Ισως επειδή η τραπεζική και στεγαστική αγορά στη χώρα παρουσιάζουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Την περασμένη χρονιά το βρετανικό ταμείο Bridgepoint αγόρασε αντί 600 εκατ. ευρώ μια τεράστια έκταση με ανεμογεννήτριες από την ACS, μία από τις μεγαλύτερες κατασκευαστικές της χώρας η οποία όμως αντιμετωπίζει προβλήματα λόγω της κάθετης πτώσης της αγοράς κατοικίας. Χρυσοφόρα πηγή αποδεικνύεται και η συμμετοχή ισπανικών ταμιευτηρίων σε επιχειρηματικούς κολοσσούς όπως οι πετρελαϊκές Iberdrola και Repsol και ο τηλεπικοινωνιακός όμιλος Telefonica. Οι τράπεζες πωλούν όσο – όσο τις μετοχές τους προσπαθώντας να καλύψουν τις μαύρες τρύπες στους ισολογισμούς και οι «γύπες» τρέχουν να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία. Και όσο η κρίση θα βαθαίνει στην Ιβηρική τόσο θα έχουν τροφή τα αρπακτικά των αγορών.

Κένεθ Νταρτ: ο «βασιλιάς του φελιζόλ»
Ποιος είναι ο ζάπλουτος κληρονόμος που ήταν ο αποδέκτης της ελληνικής πληρωμής

Ο Αμερικανός Κένεθ Νταρτ, κάτοικος του φορολογικού παραδείσου των νησιών Κέιμαν, κληρονόμος μεγάλης επιχείρησης αναλώσιμων δοχείων και επικεφαλής του hedge fund Dart Management, βρίσκεται πίσω από το ομόλογο που αποπλήρωσε την Τρίτη το Ελληνικό Δημόσιο. Ο κ. Νταρτ φέρεται να είναι ο αποδέκτης του 90% της ελληνικής πληρωμής, με το υπόλοιπο 10% να μοιράζεται σε άλλα κερδοσκοπικά κεφάλαια. Αν η εταιρεία του Νταρτ όντως αγόρασε τα ελληνικά ομόλογα στο 50% της ονομαστικής τους αξίας, όπως εκτιμάται, τότε τα κέρδη της επένδυσής του ξεπέρασαν τα 200 εκατ. ευρώ.
Το hedge fund του αμερικανού κληρονόμου φέρεται να κατέχει και σημαντικό ποσοστό από τα υπόλοιπα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου που δεν συμμετείχαν στη διαδικασία του PSI. Το Dart Management είναι ένα hedge fund που ασχολείται κυρίως με την αγορά πιεσμένων ομολόγων από χώρες που έχουν σχεδόν χρεοκοπήσει και, αν δεν πληρωθεί, μηνύει τις κυβερνήσεις.
Ο Κένεθ Νταρτ, γόνος της ζάπλουτης οικογένειας βιομηχάνων, είναι γνωστός για δύο πράγματα, πέρα από το ότι θεωρείται ο «βασιλιάς του φελιζόλ». Το πρώτο αφορά την αποκήρυξη της αμερικανικής υπηκοότητάς του και την αποδήμησή του στον offshore παράδεισο των νήσων Κέιμαν το 1993 για να αποφύγει φόρους ύψους μερικών εκατομμυρίων δολαρίων καθώς και το στενό μαρκάρισμα των αμερικανικών φορολογικών αρχών. Το δεύτερο είναι η κίνηση ματ την ίδια περίοδο στη Βραζιλία: λίγο πριν από την αναδιάρθρωση κρατικού χρέους ύψους 35 δισ. δολαρίων επενδυτική εταιρεία του Νταρτ απέκτησε ομόλογα ονομαστικής αξίας 1,4 δισ. δολαρίων πληρώνοντας σχεδόν το 1/4 της αξίας τους. Ο Νταρτ δεν συμμετείχε στην αναδιάρθρωση και η εταιρεία του μήνυσε τη Βραζιλία. Αρκετό καιρό μετά, δικαστήριο του Μανχάταν αποφάσισε ότι έπρεπε να δοθεί αποζημίωση 600 εκατ. δολαρίων. Ετσι, μέσα σε μερικά χρόνια ο «βασιλιάς του φελιζόλ» είχε κέρδη πάνω από 250 εκατ. δολάρια από τα βραζιλιάνικα ομόλογα. Τα κέρδη αυτά είναι συγκρίσιμα με αυτά που αποκόμισε από τα ελληνικά ομόλογα της 15ης Μαΐου, και μάλιστα χωρίς καν να μπει στον κόπο να διεκδικήσει το δίκιο του σε διεθνή δικαστήρια.

€2 δισ. από την Αργεντινή
Κρατάει χρόνια η δικαστική διαμάχη με το Μπουένος Αϊρες

Ο αμερικανός μεγαλοεπενδυτής Κένεθ Νταρτ έχει επενδύσει και σε ομόλογα Αργεντινής και φέρεται αποφασισμένος να συνεχίσει μέχρι τέλους τη δικαστική διαμάχη, να φθάσει δηλαδή ως το Ανώτατο Δικαστ ήριο των Ηνωμένων Πολιτειών, προκειμένου να εισπράξει τουλάχιστον 2 δισ. δολάρια που υποστηρίζει ότι του χρωστά η κυβέρνηση της Αργεντινής.
Η διαμάχη του Κένεθ Νταρτ με το Μπουένος Αϊρες ξεκίνησε το 2005, όταν ο ιδιοκτήτης των hedge funds EΜ Ltd και NML Capital Ltd, θυγατρικών της Elliott Associates LP, αρνήθηκε να ανταλλάξει ομόλογα της κυβέρνησης της Αργεντινής και να συμμετάσχει στη συμφωνία για το «κούρεμα» εξωτερικού χρέους ύψους 95 δισεκατομυρίων δολαρίων της χώρας, η οποία είχε χρεοκοπήσει το 2001.
Τα αμερικανικά δικαστήρια έχουν αποφανθεί ότι ο Νταρτ έχει λαμβάνειν κάτι περισσότερο από 2 δισ. δολάρια από την κυβέρνηση της Κριστίνα Κίρτσνερ, η οποία έχει προσφέρει συμβιβαστικές λύσεις στον Νταρτ, τις οποίες όμως αυτός απορρίπτει. Από την περασμένη Παρασκευή οι δικηγόροι των EM και NML άρχισαν να επιδιώκουν την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων ύψους 100 εκατ. δολαρίων της Κεντρικής Τράπεζας της Αργεντινής, τα οποία έχουν κατατεθεί στην Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών (Fed) στη Νέα Υόρκη. Εφετείο των Ηνωμένων Πολιτειών ωστόσο έχει ήδη αποφανθεί ότι τα χρήματα αυτά προστατεύονται από τον αμερικανικό Νόμο περί Προστασίας Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk