Η κυρία Ζωηρού χάλασε τα σχέδια του Ντόναλντ Τραμπ!

«Πάγο» στα σχέδια του αμερικανού μεγιστάνα Ντόναλντ Τραμπ για την αξιοποίηση του Ελληνικού έβαλε η κυρία Αννα Ζωηρού, εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων. Υστερα από επεισοδιακή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου την περασμένη Τρίτη, βγήκε κερδισμένη, καθώς η θέση της να «παγώσουν» όλες οι ενέργειες του Ταμείου ως τις εκλογές πλειοψήφησε.

«Πάγο» στα σχέδια του αμερικανού μεγιστάνα Ντόναλντ Τραμπ για την αξιοποίηση του Ελληνικού έβαλε η κυρία Αννα Ζωηρού, εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων. Υστερα από επεισοδιακή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου την περασμένη Τρίτη, βγήκε κερδισμένη, καθώς η θέση της να «παγώσουν» όλες οι ενέργειες του Ταμείου ως τις εκλογές πλειοψήφησε.
Με την άποψη της οικονομολόγου, στενής συνεργάτιδος του προέδρου του ΛΑΟΣ κ. Γιώργου Καρατζαφέρη από την εποχή που ήταν ευρωβουλευτής (διορίστηκε στο Ταμείο ύστερα από δική του υπόδειξη), συντάχθηκε αρχικά ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Βαρθολομαίος και στη συνέχεια προσχώρησε και ο εκπρόσωπος του ΠαΣοΚ και πρόεδρος του Ταμείου κ. Γιάννης Κουκιάδης.
Από την άλλη πλευρά, βρέθηκαν μειοψηφούντες οι τεχνοκράτες του Ταμείου, ο διευθύνων σύμβουλος κ. Κώστας Μητρόπουλος και ο εκτελεστικός διευθυντής κ. Ανδρέας Ταπραντζής που επέμεναν στη συνέχιση του έργου για τη διαφύλαξη της αξιοπιστίας του Ταμείου έναντι της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας στην οποία απευθύνονται οι αποκρατικοποιήσεις και την υλοποίηση των στόχων.
Η πρωτοβουλία της κυρίας Ζωηρού, που στέφθηκε τελικώς με επιτυχία, είχε αποτέλεσμα να μην προχωρήσουν οι διαδικασίες τις επιλογής των ομίλων που θα συμμετάσχουν στη δεύτερη φάση της διαδικασίας για την αξιοποίηση του Ελληνικού. Ενας από τους ενδιαφερομένους ήταν κατά πληροφορίες ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος, παρ’ ότι δεν συμπεριλαμβανόταν στη λίστα των τεσσάρων ομίλων που είχαν αρχικά προκριθεί, ανέμενε να του δοθεί η δυνατότητα να προσκομίσει συμπληρωματικά δικαιολογητικά για να περάσει στη δεύτερη φάση. Δυστυχώς όμως για τον αμερικανό επιχειρηματία και επικεφαλής ενός τεράστιου επενδυτικού ομίλου με έργα real estate σε όλον τον κόσμο, η κυρία Ζωηρού έκλεισε το γκισέ λόγω… εκλογών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της περασμένης Τρίτης τέθηκε στο τραπέζι από την κυρία Ζωηρού το «πάγωμα» κάθε απόφασης ως τις εκλογές.
Στην ατζέντα ήταν, μεταξύ άλλων, η επιλογή των επενδυτικών σχημάτων που θα περάσουν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού για την αξιοποίηση του Ελληνικού. Πληροφορίες αναφέρουν ότι τέσσερις από τις εννέα ενδιαφερόμενες εταιρείες πληρούσαν τις προϋποθέσεις συμμετοχής στη β’ φάση.
Πρόκειται για τη βρετανική London and Regional Properties, το κρατικό fund του Κατάρ QIA, την ελληνική Lamda Developmet (του ομίλου Λάτση) και την ισραηλινή Elbit.
Επιπροσθέτως, το Διοικητικό Συμβούλιο θα εξέταζε το ενδεχόμενο να δοθεί περισσότερος χρόνος στην εταιρεία Tramp International, του αμερικανού μεγιστάνα, ώστε να προσκομίσει συμπληρωματικά στοιχεία που έλειπαν από τον φάκελό της προκειμένου να μπορέσει να συμμετάσχει στη δεύτερη φάση.
Με την άποψη της κυρίας Ζωηρού για διακοπή κάθε διαδικασίας ως τις εκλογές συνετάχθη ο κ. Βαρθολομαίος. Αντίθετοι ήταν τα εκτελεστικά μέλη, ο κ. Μητρόπουλος και ο κ. Ταπραντζής, οι οποίοι επιθυμούσαν την προώθηση των διαδικασιών για να επιτευχθούν οι στόχοι.
Ο πρόεδρος του ΔΣ κ. Κουκιάδης βρέθηκε στη μέση και πρότεινε να εξετασθούν ένα-ένα τα ζητήματα που θα μπορούσαν να προχωρήσουν. Η πρόταση έγινε αρχικά δεκτή. Οταν όμως άρχισε η εξέταση, τα άλλα δύο μέλη που εκπροσωπούσαν τη ΝΔ και τον ΛΑΟΣ, ο κ. Βαρθολομαίος και η κυρία Ζωηρού, εξέφρασαν επί μέρους ενστάσεις. Ακολούθησαν έντονοι διάλογοι. Τελικά ο κ. Κουκιάδης εγκατέλειψε την προσπάθεια της κατά περίπτωση εξέτασης και προσχώρησε στην άποψη του πλήρους «παγώματος» των διαδικασιών.
Ετσι, με 3 ψήφους έναντι 2, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να τραβήξει χειρόφρενο ως τις εκλογές, συνεχίζοντας μόνο τις προπαρασκευαστικές εργασίες. «Η απόφαση ελήφθη παρά την προσπάθεια του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου να εξευρεθεί τρόπος συνέχισης της λήψης αποφάσεων για τις προσκλήσεις ενδιαφέροντος που είναι απλώς προπαρασκευαστικές πράξεις» ανέφερε η ανακοίνωση που εξέδωσε το Ταμείο.
Στην αίθουσα της συνεδρίασης βρίσκονταν ως παρατηρητές δύο εκπρόσωποι διορισμένοι από τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο Ολλανδός κ. Μάρτεν Βέρβεϊ και ο Γάλλος Ερβέ Λε Ροΐ δεν μοιράστηκαν απλώς την απορία τους για τα τεκταινόμενα. Οι αντιδράσεις τους συνοψίστηκαν στην ανακοίνωση που εξεδόθη με τα παρακάτω: «Οι παρατηρητές που ορίζονται από την Ευρωπαϊκή Ενωση και την ευρωζώνη εξέφρασαν την ανησυχία τους για την απόφαση του συμβουλίου»…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk