Το ΚΚΕ πιέζεται αλλά δεν συνεργάζεται

«Το ΚΚΕ δεν παλεύει για καρέκλες» διαμηνύει ο Περισσός προς τους πολίτες προκειμένου να αναχαιτίσει την εκλογική συμπίεση που δέχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως αποτυπώνεται από τις ως τώρα δημοσκοπήσεις, οι οποίες εμφανίζουν να συνεχίζεται η διαρροή ψηφοφόρων του προς την «αντίπερα όχθη».

«Το ΚΚΕ δεν παλεύει για καρέκλες» διαμηνύει ο Περισσός προς τους πολίτες προκειμένου να αναχαιτίσει την εκλογική συμπίεση που δέχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως αποτυπώνεται από τις ως τώρα δημοσκοπήσεις, οι οποίες εμφανίζουν να συνεχίζεται η διαρροή ψηφοφόρων του προς την «αντίπερα όχθη».
Δίνοντας μάχη μέχρις εσχάτων για να προβάλει ως μόνη φερέγγυα δύναμη της Αριστεράς στην πάλη κατά του μνημονίου και των πολιτικών που απορρέουν από αυτό, το ΚΚΕ ασκεί μετωπική κριτική κατά του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρώντας να ανακόψει τη θετική δυναμική που διαγράφει ο χώρος αυτός. «Δεν υπάρχουν ανώδυνες λύσεις. Ο δρόμος της σύγκρουσης, της λαϊκής αντεπίθεσης και ανατροπής απαιτεί θυσίες, αυτές όμως οδηγούν στη λαϊκή ευημερία. Ο δρόμος του συμβιβασμού και της υποταγής απαιτεί θυσίες δίχως τέλος, χωρίς θετική προοπτική για τον λαό» δήλωσε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ κυρία Αλέκα Παπαρήγα στην προσπάθειά της να θέσει με σαφήνεια τις διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στους δύο χώρους, αρνούμενη με επιμονή κάθε πρόταση για συνεργασία.
Το ΚΚΕ δεν πρόκειται να κάνει πίσω ούτε έναν πόντο από τη στάση αυτή, όποιο και να είναι το εκλογικό αποτέλεσμα της 17ης Ιουνίου, παρ’ ότι αντιλαμβάνεται πως οι εξελίξεις προκαλούν πολιτικό και εκλογικό κόστος για αυτό. Οπως δήλωσε κατηγορηματικά η «σιδηρά κυρία» του Περισσού, «το ΚΚΕ δεν μετέχει σε μια κυβέρνηση διαχείρισης σε βάρος του λαού».
«Θα ήταν εύκολο για το ΚΚΕ να βρει δικαιολογίες και να προσέλθει στην κυβέρνηση για να υπηρετήσει τον λαό μέσα από τη λεγόμενη «κυβερνώσα Αριστερά». Ετσι θα είχαμε κάποιες κυβερνητικές θεσούλες και υπουργεία» ξεκαθάρισε, προκαταλαμβάνοντας τις εξελίξεις: «Δεν παίρνουμε μέρος γιατί ξέρουμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα σε βάρος του λαού, παρά το γεγονός ότι ένα σημαντικό μέρος των εργαζομένων, ακόμα και ψηφοφόροι μας, επιθυμούν τη συμμετοχή μας γιατί μας έχουν εμπιστοσύνη, ξέρουν ότι είμαστε άφοβοι, δεν ταλαντευόμαστε, δεν κάνουμε πίσω».
Η πραγματικότητα, όπως αποτυπώνεται από την παραδοχή της κυρίας Παπαρήγα, είναι ότι το ΚΚΕ φαίνεται να πιέζεται από τις εξελίξεις, όπως αυτές διαγράφονται με πρωταγωνιστή τον ΣΥΡΙΖΑ. Οχι τόσο σε επίπεδο κομματικών οργάνων όσο στο επίπεδο της βάσης, κυρίως μεταξύ των οπαδών και φίλων του κόμματος, οι οποίοι βλέπουν στις παρούσες συνθήκες ραγδαίας οικονομικής και κοινωνικής κρίσης και παρά τη σθεναρή και αγωνιστική στάση που έχει τηρήσει το ΚΚΕ όλο το προηγούμενο διάστημα τη «μερίδα του λέοντος» της λαϊκής υποστήριξης να συγκεντρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Οι ερμηνείες που δίνονται στο ΚΚΕ είναι ότι η πρόταση του κ. Αλ. Τσίπρα για αριστερή κυβέρνηση, σε συνδυασμό με την επιθυμία μεγάλης μερίδας πολιτών να τιμωρήσει τα δύο μεγάλα κόμματα, δημιούργησε μια «χίμαιρα αυταπατών», η οποία αργά ή γρήγορα θα «ξεφουσκώσει».
Πρώτιστο μέλημα του Περισσού είναι να μην αφεθούν οι ευρύτεροι ψηφοφόροι του κόμματος να «υποκύψουν» στο κλίμα που έχει διαμορφωθεί, αφήνοντας εκτός του κάδρου των εξελίξεων το ΚΚΕ. Επίσης, καταβάλλεται συστηματική προσπάθεια για εγρήγορση του κομματικού δυναμικού, ώστε να μην υπάρξουν φαινόμενα στασιμότητας ως προς την προεκλογική δράση του κόμματος ή, ακόμη χειρότερα, να μη δημιουργηθεί κλίμα ηττοπάθειας. Ετσι ο κομματικός μηχανισμός έχει τεθεί σε πλήρη ετοιμότητα και οι συσκέψεις και ομιλίες προς στελέχη και μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ είναι συνεχείς, με βασικό μήνυμα ότι μπορεί «μέχρι τις εκλογές αυτός που πλασάρεται ως πρωταγωνιστής να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, όμως το πραγματικό δίλημμα είναι αυτό που λέμε εμείς: με τα μονοπώλια ή με τον λαό, η Ελλάδα μπορεί να αναπτυχθεί έξω από την ΕΕ και όχι μέσα».
Ετσι το ΚΚΕ θα επιμείνει στη δική του πρόταση διακυβέρνησης – τη διακυβέρνηση της λαϊκής εξουσίας, όπως την προσδιορίζει, δηλώνοντας ότι «αυτή η κυβέρνηση αξίζει στον λαό». Ως τότε βεβαίως μιλάει και αυτό, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, για «ακύρωση των μνημονίων, των αντιλαϊκών συμβάσεων και των όλων των μέτρων που ψηφίστηκαν, από την αρχή της κρίσης και ενδιάμεσα, από τη Βουλή που θα προκύψει», προαναγγέλλοντας ότι θα καταθέσει σχετική πρόταση νόμου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αφιερώματα
Σίβυλλα
Helios Kiosk