Πρόσω… ευρωπαϊκά στο Κέντρο

Εντονες παρασκηνιακές διεργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς και του ευρωκεντρικού φιλελευθερισμού, με πρώτο διαφαινόμενο αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός νέου πολιτικού σχηματισμού. Φιλοδοξία και στόχος των πρωτοβουλιών αυτών είναι να αναδείξουν έναν πολιτικό φορέα ο οποίος, κατά την εκτίμηση των εμπνευστών του, θα λειτουργήσει ως καταλύτης στη διαμόρφωση του πολιτικού σκηνικού εν όψει εκλογών, αλλά και κατά τη διαδικασία του περαιτέρω μετασχηματισμού τού καταρρέοντος συστήματος μετά τη 17η Ιουνίου.

Εντονες παρασκηνιακές διεργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς και του ευρωκεντρικού φιλελευθερισμού, με πρώτο διαφαινόμενο αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός νέου πολιτικού σχηματισμού. Φιλοδοξία και στόχος των πρωτοβουλιών αυτών είναι να αναδείξουν έναν πολιτικό φορέα ο οποίος, κατά την εκτίμηση των εμπνευστών του, θα λειτουργήσει ως καταλύτης στη διαμόρφωση του πολιτικού σκηνικού εν όψει εκλογών, αλλά και κατά τη διαδικασία του περαιτέρω μετασχηματισμού τού καταρρέοντος συστήματος μετά τη 17η Ιουνίου.
Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας υπήρξαν συνεχείς επαφές και συζητήσεις με πρωτοβουλία μιας ομάδας προσώπων, τα οποία έχουν κινηθεί είτε στο πλαίσιο της Δράσης του κ. Στ. Μάνου είτε του πάλαι ποτέ Κοινωνικού Συνδέσμου, ή προέρχονται από τις τάξεις της ευρύτερης και πολιτικά «άστεγης» πλέον Κεντροαριστεράς.
Μετά το νεφελώδες αποτέλεσμα των εκλογών της 6ης Μαΐου και τα όσα προβλήματα και αδιέξοδα αναδείχθηκαν κατά τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών φαίνεται ότι δρομολογούνται εν τέλει αποφάσεις και εξελίξεις που έχει προγραμματιστεί να ανακοινωθούν τις αμέσως επόμενες ημέρες (πιθανότατα το μεσημέρι της Δευτέρας). Στις ανακοινώσεις θα περιγράφεται η δημιουργία ενός πολιτικού φορέα ο οποίος θα συμμετάσχει στις εκλογές και θα αυτοπροσδιορίζεται ως φιλοευρωπαϊκός και μεταρρυθμιστικός, κινούμενος στο πολιτικό φάσμα που ξεκινά από τον φιλελεύθερο χώρο και φτάνει ως την Κεντροαριστερά.
Σε αυτό το πλαίσιο, ένα ενδιαφέρον στοιχείο όσων προηγήθηκαν ήταν ότι κατά την προσπάθεια για τη σχηματοποίηση των πρωτοβουλιών οι δίαυλοι επικοινωνίας είχαν παραμείνει ανοιχτοί τόσο προς την πλευρά της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη όσο και προς την πλευρά της Κεντροαριστεράς και προς πρόσωπα όπως η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου, ο κ. Ι. Ραγκούσης κ.ά. Πληροφορίες αναφέρουν δε ότι στο ίδιο στάδιο συζητήσεων εκδηλώθηκε και μια απόπειρα συνεννόησης και συνεργασίας με το ΠαΣοΚ και τον κ. Ευ. Βενιζέλο, η οποία πάντως έπεσε στο κενό.

Διόρθωση διλήμματος

Κατόπιν αυτών και εφόσον τελικώς επισημοποιηθεί η συνεργασία της ΔΗΣΥ και της κυρίας Μπακογιάννη με τη ΝΔ, οι δρομολογούμενες εξελίξεις οδηγούν σε μια απόπειρα διαμόρφωσης του σχηματισμού ο οποίος, σύμφωνα με τα λεγόμενα των πρωτεργατών του, θα κατέλθει στις εκλογές με στόχο μεταξύ άλλων και τη «διόρθωση» του διλήμματος «Σαμαράς ή Τσίπρας» σε «Ευρώπη ή Αφρική».
Βασικούς ρόλους στις συζητήσεις των προηγούμενων ημερών διαδραμάτισαν πρόσωπα όπως ο πρώην καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια κ. Γ. Προκοπάκης και η αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κυρία Βάσω Κιντή. Επίσης ο καθηγητής και πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ κ. Λ. Τσούκαλης και η καθηγήτρια Οικονομικών στο Πάντειο κυρία Αντιγόνη Λυμπεράκη, οι οποίοι βολιδοσκοπούνται και για τη θέση του επικεφαλής του νέου σχήματος. Επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται τη Δευτέρα, οπότε θα αποσαφηνιστεί και το αν η Δράση θα συμμετάσχει στο νέο σχήμα ή αν ο επικεφαλής της κ. Μάνος θα είναι υποψήφιος.

Οι συνεργάτες Παπαδήμου

Ενδεικτικό των διεργασιών και των συζητήσεων που έχουν προηγηθεί με στόχο την πολιτική έκφραση του φιλοευρωπαϊκού – μεταρρυθμιστικού χώρου είναι πάντως και το γεγονός ότι ενήμεροι για το περιεχόμενο των συζητήσεων ήταν και πρόσωπα του στενού περιβάλλοντος του πρώην πρωθυπουργού κ. Λ. Παπαδήμου. Μεταξύ αυτών ο κ. Τ. Γιαννίτσης, ο οποίος ούτως ή άλλως έχει μιλήσει για την αναγκαιότητα δημιουργίας ενός νέου κόμματος, ο καθηγητής κ. Γ. Παγουλάτος, ο οποίος είχε συνυπογράψει και το γνωστό κείμενο «Τολμήστε!» προ μηνών, όπως και ο κ. Ι. Στουρνάρας, ο οποίος πάντως μετά τη συμμετοχή του στην υπηρεσιακή κυβέρνηση δεν αναμένεται να έχει ενεργό και εμφανή ρόλο σε καμία πολιτική πρωτοβουλία του τρέχοντος διαστήματος.
Στάση αναμονής θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα τηρήσουν πρόσωπα που είτε προέρχονται από το ΠαΣοΚ και την Κεντροαριστερά είτε παραμένουν ενεργά στον χώρο και διατηρούν επαφή με τις εν εξελίξει πρωτοβουλίες. Κατά πολλούς άλλωστε η ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς θα είναι ούτως ή άλλως αναπόφευκτη διαδικασία μετά τις εκλογές, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα της κάλπης – και εφόσον φυσικά η χώρα κατορθώσει να διατηρήσει τουλάχιστον το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της. Είναι ενδεικτικό ότι πρόσωπα όπως η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου επισημαίνουν την ανάγκη ανάδειξης μιας σύγχρονης σοσιαλδημοκρατικής πολιτικής φωνής (μιλάει και για δημιουργία του «ριζοσπαστικού Κέντρου»), ενώ ο κ. Ι. Ραγκούσης θεωρεί ότι πρωτοβουλίες προσαρμογής στις νέες κοινωνικοπολιτικές συνθήκες δεν μπορεί παρά να ξεκινήσουν από τον χώρο της Κεντροαριστεράς.
Παράλληλα με όλα αυτά, στάση παρατηρητή εν όψει εκλογών και μετεκλογικών εξελίξεων τηρεί μια ομάδα πρώην στελεχών του ΠαΣοΚ, όπως οι κκ. Γ. Φλωρίδης, Ν. Χριστοδουλάκης και Αλ. Παπαδόπουλος, οι οποίοι πιθανολογείται ότι αυτή την περίοδο θα περιοριστούν σε τοποθετήσεις ως προς την αναγκαιότητα διατήρησης του ευρωπαϊκού κεκτημένου της χώρας. Η επισήμανση μάλιστα του πρώτου εκ των προαναφερθέντων, ότι το ΠαΣοΚ «δεν μπορεί πλέον να προσκαλεί αλλά μόνο να προσκαλείται» σε συνεργασίες, θεωρείται ενδεικτική των απόψεων και των πρωτοβουλιών που πιθανώς θα εκδηλωθούν (εκτός δραματικού απροόπτου) μετά τις εκλογές στους πολιτικούς χώρους του ΠαΣοΚ, της ΔΗΜΑΡ και όσων σχημάτων θεωρούνται πολιτικώς συγγενή.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αφιερώματα
Σίβυλλα
Helios Kiosk