Ο Κουβέλης τρέχει να προλάβει την πόλωση

Σε αγώνα δρόμου έχει αποδυθεί η ΔΗΜΑΡ για να σπάσει το κλίμα πόλωσης μεταξύ «δεξιάς πολυκατοικίας» και ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο βλέπει να διαμορφώνεται έντονα εν όψει της νέας εκλογικής αναμέτρησης.

Σε αγώνα δρόμου έχει αποδυθεί η ΔΗΜΑΡ για να σπάσει το κλίμα πόλωσης μεταξύ «δεξιάς πολυκατοικίας» και ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο βλέπει να διαμορφώνεται έντονα εν όψει της νέας εκλογικής αναμέτρησης.
Η «αγκύρωση στο ευρώ» και η «σταδιακή απαγκίστρωση από το μνημόνιο» είναι οι δύο σταθερές που διαπερνούν τις συζητήσεις οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη στις οργανώσεις της Δημοκρατικής Αριστεράς, με το βλέμμα τόσο στις μετεκλογικές συνεργασίες όσο και στην ανάδειξη της θέσης για την ανάγκη κυβέρνησης σε προοδευτική κατεύθυνση.
Ωστόσο το νέο στοιχείο που προσθέτει στην εκλογική της τακτική για τις κάλπες του Ιουνίου είναι η αντεπίθεση απέναντι «στο διχαστικό δίπολο «Δεξιά-Αριστερά»», όπως σημειώνουν στελέχη της ΔΗΜΑΡ, που θέτει ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαράς «με φρασεολογία που θυμίζει άλλες εποχές».
Παράλληλα το κόμμα του κ. Φ. Κουβέλη οξύνει την κριτική του προς τον ΣΥΡΙΖΑ, επιστρατεύοντας επιχειρήματα «για να αμφισβητηθεί η αξιοπιστία του αλλά και να αναδειχθεί ως πολιτική δύναμη που και λαϊκισμό εκπέμπει και ανοιχτά ερωτοτροπεί με την έξοδο από το ευρώ και την επιστροφή στη δραχμή».
Τις επόμενες ημέρες θα είναι έτοιμη η λίστα των υποψηφίων της ΔΗΜΑΡ, η οποία θα περιλαμβάνει τους 19 βουλευτές οι οποίοι αναδείχθηκαν από τις εκλογές της 6ης Μαΐου. Ωστόσο θα υπάρξουν ορισμένες διαφοροποιήσεις με προσθήκη νέων υποψηφιοτήτων και απόσυρση άλλων. Οι αλλαγές οφείλονται στο πρόβλημα που έχουν υποψήφιοι της ΔΗΜΑΡ οι οποίοι είναι δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά δεν μπορούν να μετέχουν εκ νέου, μια και πρέπει να επιστρέψουν στις δουλειές τους.
Το ηγετικό επιτελείο της ΔΗΜΑΡ δίνει έμφαση στο ότι σήκωσε «με υπευθυνότητα», κατά τη φάση των διερευνητικών εντολών σχηματισμού κυβέρνησης, τεράστιο βάρος, πολύ μεγαλύτερο μάλιστα από όσο της αναλογούσε με βάση το 6% που έλαβε στις εκλογές του Μαΐου. Και για τη ΔΗΜΑΡ «περιπέτεια» για τη χώρα είναι και η επιμονή του κ. Αλ. Τσίπρα σε δηλώσεις περί άμεσης καταγγελίας του μνημονίου, που αν γίνει θα αποτελεί «χρεοκοπία της χώρας, με συνέπεια την έξοδό της από το ευρώ». Παράλληλα, όπως επισημαίνουν στελέχη της ΔΗΜΑΡ, η διατήρηση αυτής της διατύπωσης κλείνει την πόρτα της συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΔΗΜΑΡ, η οποία θέτει τη σταδιακή απαγκίστρωση από το μνημόνιο με άμεση διαπραγμάτευση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τα εργασιακά και τους μισθούς ως βασικό όρο για τις μετεκλογικές συνεργασίες της.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ κ. Ανδρέας Παπαδόπουλος μιλώντας στο «Βήμα» επισημαίνει: «Αν στη νέα εκλογική αναμέτρηση είναι πρώτος ο Σαμαράς, θα φανεί ότι χάθηκε στις εκλογές της 6ης Μαΐου μια ιστορική ευκαιρία να γίνει κυβέρνηση της Αριστεράς με ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Και η ευθύνη έχει ονοματεπώνυμο: Αλέξης Τσίπρας. Διότι έβαλε το κομματικό πάνω από το συμφέρον του τόπου. Τούτες τις ώρες θα μπορούσαμε να μιλάμε για αλλαγές στα εργασιακά και στους μισθούς».
Στην ερώτηση τι θα κάνει η ΔΗΜΑΡ αν ο ΣΥΡΙΖΑ βγει πρώτο κόμμα απάντησε: «Ηδη δείξαμε τις διαθέσεις μας κατά τις διερευνητικές εντολές, όπου είπαμε «ναι» σε κυβέρνηση της Αριστεράς. Δεν κλείνουμε την πόρτα σε μετεκλογικές συνεργασίες και κυβερνητική λύση με προοδευτικό πρόσημο. Ως προϋπόθεση θέτουμε πάντα την παραμονή στο ευρώ και τη σταδιακή απαγκίστρωση από το μνημόνιο».
Μιλώντας στο «Βήμα» ο γραμματέας της ΔΗΜΑΡ κ. Σπ. Λυκούδης διατύπωσε την άποψη ότι «θα ήταν έγκλημα αν και μετά τις κάλπες του Ιουνίου οδηγηθεί η Ελλάδα ξανά σε εκλογές. Η χώρα χρειάζεται προοδευτική κυβέρνηση, με ισχυρή παρουσία της Αριστεράς, η οποία στο πλαίσιο της λειτουργίας της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, θα μπορούσε να έχει, αν χρειαστεί, τη στήριξη του ΠαΣοΚ. Σε μια τέτοια περίπτωση, η ΔΗΜΑΡ θα δεχόταν την ψήφο ανοχής του ΠαΣοΚ. Εκείνο που αποκλείεται να κάνει είναι με ευθύνη δική της να συρθεί η χώρα για τρίτη φορά σε εκλογές…».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αφιερώματα
Σίβυλλα
Helios Kiosk