Μπλέξαν οι γραμμές Αθήνας – Βερολίνου

Τι ειπώθηκε τελικά στην τηλεφωνική συνομιλία του κ. Κ. Παπούλια με την κυρία Ανγκελα Μέρκελ το πρωί της περασμένης Παρασκευής; Και τι ζήτησε η γερμανίδα καγκελάριος από τον έλληνα Πρόεδρο της Δημοκρατίας; Επιπλέον, ποιος ήταν ο ρόλος και ποιο μήνυμα μετέφερε στους συνομιλητές του κατά την ολιγόωρη επίσκεψή του στην Αθήνα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς;

Τι ειπώθηκε τελικά στην τηλεφωνική συνομιλία του κ. Κ. Παπούλια με την κυρία Ανγκελα Μέρκελ το πρωί της περασμένης Παρασκευής; Και τι ζήτησε η γερμανίδα καγκελάριος από τον έλληνα Πρόεδρο της Δημοκρατίας; Επιπλέον, ποιος ήταν ο ρόλος και ποιο μήνυμα μετέφερε στους συνομιλητές του κατά την ολιγόωρη επίσκεψή του στην Αθήνα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς;

Ενδεχομένως να μη μάθουμε ποτέ με απόλυτη ακρίβεια τι διεμείφθη στην τηλεφωνική συνομιλία Παπούλια – Μέρκελ. Το παρασκήνιο είναι βαθύ, ένα πράγμα όμως είναι βέβαιο. Ανεξαρτήτως του τρόπου με τον οποίο η κυρία Ανγκελα Μέρκελ αναφέρθηκε στην πιθανή διενέργεια χωριστού δημοψηφίσματος από την Ελλάδα για να κριθεί αν θέλει ή όχι να παραμείνει στο ευρώ, το μήνυμα είναι σαφές: για το Βερολίνο – και όχι μόνο – οι εκλογές της 17ης Ιουνίου έχουν προσλάβει δημοψηφισματικό χαρακτήρα για την παραμονή της χώρας μας στην ευρωζώνη και ως τέτοιες πρέπει να αντιμετωπιστούν από τις ελληνικές πολιτικές δυνάμεις. Μάλιστα, στη γερμανική πρωτεύουσα υπάρχει απόλυτη σύμπνοια μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών ότι η Ελλάδα πρέπει επιτέλους να αποφασίσει τι θέλει.

Η κυρία Μέρκελ «επίσης μετέφερε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σκέψεις για τη διενέργεια δημοψηφίσματος παράλληλα με τις εκλογές, με το ερώτημα κατά πόσον επιθυμούν οι έλληνες πολίτες την παραμονή στην ευρωζώνη». Αυτή η φράση της επίσημης ανακοίνωσης του Μεγάρου Μαξίμου, που ήρθε με αρκετή καθυστέρηση, ήταν που «έβαλε φωτιά» στα δημοσιογραφικά γραφεία το απόγευμα της Παρασκευής. Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης διέψευσε λίγο αργότερα τα περί πρότασης Μέρκελ, αλλά με προσοχή: «Ειδήσεις σύμφωνα με τις οποίες η καγκελάριος πρότεινε στον έλληνα Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη είναι λάθος».
Πηγές από την ελληνική Προεδρία επέμεναν ότι «το περιεχόμενο της ανακοίνωσης του γραφείου του υπηρεσιακού πρωθυπουργού κ. Π. Πικραμμένου αποτυπώνει την πραγματικότητα», σημειώνοντας ότι πουθενά δεν αναφέρεται η λέξη «πρόταση» αλλά απλώς «σκέψεις» της καγκελαρίου. Και φαίνεται ότι έχουν δίκιο. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τις σκέψεις περί ενός δημοψηφίσματος που θα ξεκαθάριζε το αν οι Ελληνες θέλουν να παραμείνουν στο ευρώ μετέφερε στον έλληνα Πρόεδρο αλλά και τουλάχιστον σε ορισμένους από τους πολιτικούς αρχηγούς και ο κ. Μάρτιν Σουλτς. Στη συνάντηση μάλιστα στην Προεδρία της Δημοκρατίας, όπου ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου βολιδοσκόπησε τον κ. Κ. Παπούλια περί ενός δημοψηφίσματος, ήταν παρόντα τουλάχιστον τρία πρόσωπα, επιμένουν ενημερωμένες πηγές. Επρόκειτο για τον γενικό γραμματέα της Προεδρίας της Δημοκρατίας πρέσβη κ. Κ. Γεωργίου, τον επικεφαλής του Ιδιαιτέρου Γραφείου κ. Κ. Μπίτσιο και τον επικεφαλής του Διπλωματικού Γραφείου κ. Χ. Δαφαράνο – όλοι τους ιδιαίτερα έμπειροι σε τέτοιες καταστάσεις.
Από την πλευρά του ο κ. Σουλτς, ο οποίος ήρθε στην Αθήνα με συγκεκριμένη αποστολή, θέτοντας «τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων» περί των ελληνικών υποχρεώσεων που απορρέουν από το μνημόνιο, μετέφερε και αυτός το μήνυμα μήπως ένα δημοψήφισμα είναι αναγκαίο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να επισκιαστούν ουσιαστικά η δική του επίσκεψη και το μήνυμα που ήθελε να περάσει. Ο κ. Σουλτς φέρεται μάλιστα να τόνισε στη συνομιλία που είχε με τον πρέοδρο του ΠαΣοΚ κ. Ευ. Βενιζέλο ότι οι σκέψεις περί δημοψηφίσματος έχουν συζητηθεί τόσο σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες όσο και με κορυφαίους κοινοτικούς αξιωματούχους, όπως ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο επίτροπος για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Ολι Ρεν.
Ισως γι’ αυτόν τον λόγο στην ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ, λόγω και της πρόσφατης εμπειρίας του στην καρέκλα του υπουργού Οικονομικών, υπήρξε προσεκτικός. «Ζήτημα δημοψηφίσματος δεν τίθεται» είπε, προσθέτοντας ότι «το ζήτημα στην Ελλάδα δεν είναι η παραμονή ή όχι στο ευρώ, αλλά η οριστική έξοδος από την κρίση και η αποκατάσταση της ουσιαστικής ισοτιμίας της χώρας μέσα στην Ευρώπη».
ΔΝΤ και ΕΕ δεν τηλεφωνούν στον υπηρεσιακό Πρωθυπουργό
Η χώρα έμεινε από συνομιλητή στην Ευρώπη

Από την περασμένη εβδομάδα που ο κ. Λ. Παπαδήμος αντικαταστάθηκε από τον κ. Π. Πικραμμένο και η ελληνική κυβέρνηση μετατράπηκε και επισήμως σε υπηρεσιακή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλιας έχει συνομιλήσει δύο φορές με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, τρεις φορές με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Μάρτιν Σουλτς, δύο φορές με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Χέρμαν Βαν Ρομπάι. Το απόγευμα της Παρασκευής μάλιστα δέχθηκε και ένα ξαφνικό τηλεφώνημα από τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ για το περιεχόμενο του οποίου ενημερώθηκε ο Πρωθυπουργός και από αυτόν οι πολιτικοί αρχηγοί για να δημιουργηθεί στη συνέχεια μείζον πολιτικό θέμα με αφορμή την πρόταση για το δημοψήφισμα. Γιατί όμως συμβαίνουν όλα αυτά;
Μία από τις επιπλοκές που προκάλεσαν στη χώρα οι διπλές εθνικές εκλογές είναι ότι η χώρα δεν διαθέτει πλέον έναν αξιόπιστο συνομιλητή για να επικοινωνούν μαζί του οι θεσμικοί παράγοντες του πλανήτη. Ολες αυτές οι επικοινωνίες πραγματοποιούνταν ως την περασμένη Τρίτη από τον κ. Παπαδήμο, ο οποίος δεν είχε μεν την εντολή του ελληνικού λαού, αλλά την εμπιστοσύνη των δύο μεγαλυτέρων κομμάτων. Αντιθέτως ο κ. Πικραμμένος δεν διαθέτει την εμπιστοσύνη κανενός για να διαχειριστεί πολιτικά οτιδήποτε και συνεπώς ο κ. Παπούλιας είναι ο μοναδικός αξιόπιστος συνομιλητής των Ευρωπαίων ως αρχηγός του κράτους και γι’ αυτό οι πάντες πια τηλεφωνούν στο Προεδρικό Μέγαρο.
Από την περασμένη εβδομάδα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ενημέρωσε και επισήμως την Αθήνα ότι είναι πάγια πρακτική της να μη συνομιλεί με υπηρεσιακούς πρωθυπουργούς. Το ίδιο ισχύει και για τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης που επιθυμούν σταθερά κάθε προφορική επικοινωνία και συμφωνία να λαμβάνει τον χαρακτήρα δέσμευσης. Οχι γιατί δεν τιμούν ή δεν εμπιστεύονται τον κ. Πικραμμένο, αλλά γιατί συνομιλούν μόνο με ηγέτες που έχουν λαϊκή νομιμοποίηση. Αυτός ήταν και ο βασικός λόγος για τον οποίο ο κ. Παπούλιας ζήτησε από τους πολιτικούς αρχηγούς να παραμείνει στο αξίωμα του πρωθυπουργού ο κ. Παπαδήμος.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αφιερώματα
Σίβυλλα
Helios Kiosk