Το σοκ που υπέστη ο αμερικανός φόργουορντ του ΠαναθηναϊκούΣτίβεν Σμιθ, ο οποίος τραυματίστηκε από την πέτρα που διαπέρασε το τζάμι του πούλμαν, που μετέφερε την αποστολή του Τριφυλλιού στο ΣΕΦ για τον πρώτο τελικό της Α1 μπάσκετ, κλόνισε όχι μόνο τον ίδιο και τους συμπαίκτες του, που ακόμη προσπαθούν να τον συνεφέρουν, αλλά κυρίως τον προβληματικό ελληνικό επαγγελματικό αθλητισμό, ο οποίος (για πολλοστή φορά) έγινε έρμαιο των ανεγκέφαλων χούλιγκαν.

Η ματαίωση του χθεσινού (17/5) πρώτου τελικού της Α1 κρίθηκε αναγκαία από τη διοργανώτρια αρχή του πρωταθλήματος (ΕΣΑΚΕ), τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και την Αστυνομία, ωστόσο εάν δεν ολοκληρωθεί η σημερινή (16.00) σύσκεψη μεταξύ όλων των φορέων, συμπεριλαμβανομένων των εκπροσώπων Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού, της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης και Αστυνομίας, στα γραφεία της ΓΓΑ, ουδείς μπορεί να υποστηρίξει με βεβαιότητα ότι η σειρά των τελικών θα ξεκινήσει την Κυριακή 20 Μαΐου ή θα ματαιωθεί οριστικά.

«Δεν μπορώ να εξηγήσω τι συνέβη. Ξαφνικά εκεί που καθόμουν στη θέση του πούλμαν, άκουσα έναν απίστευτο θόρυβο. Δεν ήξερα τι ήταν. Πέτρες ή πυροβολισμός. Έβλεπα τα αίματα και τα τζάμια παντού και αν ακουμπούσα εκείνη την ώρα πάνω στο τζάμι, πιθανότατα τώρα δεν θα ζούσα. Ευχαριστώ τον Θεό που γλίτωσα», εξηγούσε ο Σμιθ στην έγκυο σύζυγό του, προσπαθώντας να ηρεμήσει μετά το τεράστιο σοκ που υπέστη.

«Ακόμη και τώρα δείχνει χαμένος, κάθεται μόνος του και δεν μιλάει σε κανέναν. Εχει ένα απλανές βλέμμα και προσπαθούμε να τον συνεφέρουμε. Ο Περπέρογλου αντιθέτως είναι σε καλύτερη κατάσταση. Άλλωστε ως Έλληνας είναι πιο συνηθισμένος σε τέτοιες καταστάσεις. Με τον Στράτο καθίσαμε λίγο μαζί και μιλήσαμε. Μου είπε ότι πρέπει να μπει ένα τέλος σε αυτά τα γεγονότα», κατέθεσε τη μαρτυρία του ο ορθοπεδικός του ΠΑΟ κ. Θανάσης Κονίδης και περιέγραψε το «χτύπημα» στο πούλμαν.

«Η πέτρα πέρασε πολύ κοντά από τους δύο παίκτες και θεωρώ ότι σώθηκαν από θαύμα. Το σοκ ήταν τρομερό. Ειδικά για τον Σμιθ, από το κεφάλι του οποίου η μία πέτρα πέρασε σε απόσταση μόλις δέκα εκατοστών. Ο παίκτης ήταν τρομερά συγκλονισμένος. Να φανταστείτε είχε πέσει κάτω και δεν ήθελε να σηκωθεί για τις πρώτες βοήθειες. Το κορμί του είχε διπλώσει και δυσκολευτήκαμε να τον σηκώσουμε», είπε ο ιατρός.

Οσο για τον έτερο τραυματία,Στράτο Περπέρογλου, ο οποίος καθόταν απέναντι από τον Σμιθ και μετά τη ρίψη της πέτρας οι συμπαίκτες του τον είδαν ξαφνικά γεμάτο αίματα, δήλωσε: «Ήμασταν τυχεροί στην ατυχία μας. Εγώ είχα τα ακουστικά και άκουγα μουσική, αλλά παρόλα αυτά ο θόρυβος ήταν πολύ έντονος. Δεν κατάλαβα τι ήταν. Είδα τα τζάμια και σοκαρίστηκα με την εικόνα του πούλμαν. Είμαστε αηδιασμένοι. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό το πράγμα, αλλά εκτιμώ ότι πάλι δεν θα γίνει απολύτως τίποτε».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι σκέψεις που πρόκειται να ακουστούν στη σημερινή σύσκεψη στη ΓΓΑ είναι τρεις: 1. Οι τελικοί να διεξαχθούν παρουσία μαθητών. 2. Οι αγώνες να πραγματοποιηθούν κεκλεισμένων των θυρών. 3. Να ματαιωθεί η σειρά των τελικών και δίπλα στον πρωταθλητή της περιόδου 2011-12 να μπει… παύλα.

«Καληνύχτα Ελλαδίτσα, καληνύχτα μπασκετάκι!! Αυτοί είμαστε και ποτέ δεν θα αλλάξει το παραμικρό!», έγραψε ο διεθνής φόργουορντ του ΠΑΟΚώστας Καϊμακόγλουστο «Twitter». Μιλώντας στο «Βήμα» οΜάικ Μπατίστπροέβλεψε ότι «κάποια στιγμή θα σκοτωθεί αθλητής», ενώ παίκτης του Τριφυλλιού που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα προς όλους τους φορείς:

«Θέλω να ζήσω. Πρέπει όλοι μαζί οι παίκτες να συναποφασίσουμε να μην αγωνιστούμε στους τελικούς. Και ας χάσουμε τον μισθό Μαΐου. Είναι προτιμότερο από το να χάσουμε τη ζωή μας. Προσωπικά, δεν με νοιάζει καθόλου να χάσω τον μισθό μου»…

Το τελευταίο δεν θα πρέπει να θεωρείται και απίθανο, αφού σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», αρκετοί παίκτες του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού έχουν το ίδιο σκεπτικό. «Είναι τραγικό και απαράδεκτο αυτό που συνέβη. Όταν έρχεται ο πρωταθλητής Ευρώπης να παίξει εναντίον του περσινού πρωταθλητή Ευρώπης και γίνονται όλα αυτά, είναι πραγματική δυσφήμιση για το άθλημα», δήλωσε ο γκαρντ του ΟλυμπιακούΒαγγέλης Μάντζαρηςγια να συμπληρώσει:

«Είμαι απογοητευμένος. Φανταστείτε, και εμείς ακόμη σκεφτόμαστε αν θα πρέπει να κατεβούμε να παίξουμε. Ίσως να μην αξίζει να κατέβουμε να παίξουμε. Ας μην γίνει και καθόλου το πρωτάθλημα. Ελπίζω τα παιδιά να είναι καλά, ο Στράτος και ο Σμιθ. Οι ανεγκέφαλοι υπάρχουν στην Ελλάδα. Κάτι πρέπει να γίνει επιτέλους. Δεν μπορεί να αλλάξει μόνο του το πράγμα». Οι δηλώσεις του πιτσιρικά τα λένε όλα…