Στην ελληνική κρίση αναφέρθηκε κατά την ανάληψη των καθηκόντων του ο Πιέρ Μοσκοβισί, υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας.
Ο κ. Μοσκοβισί δήλωσε ότι η επίλυση της κρίσης στην Ελλάδα αποτελεί προτεραιότητα της γαλλικής κυβέρνησης, τονίζοντας ότι η χώρα θα πρέπει να παραμείνει μέλος της νομισματικής ένωσης.
«Επιθυμούμε την παραμονή της με όλες μας τις δυνάμεις, επειδή η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ» ανέφερε, τονίζοντας ότι «η Ευρωζώνη θα πρέπει να μείνει ενωμένη και δεν μπορεί να διαλυθεί».
Σύμφωνα με την εφημερίδα «El Pais», η δήλωση αυτή αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς είναι η πρώτη του ως υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας. Υποδεικνύει, μάλιστα, τη βούληση του Παρισιού να μην εγκαταλείψει την Αθήνα στην τύχη της.
Ο στενός συνεργάτης του Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι η Ευρώπη αποτελεί προτεραιότητα και ότι υπάρχουν δύο βασικά ζητήματα: ο αναπροσανατολισμός της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και η αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης.
«Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο και γνωρίζουμε ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα μόνοι. Θα συνεργαστούμε με όλους τους εταίρους, με πρώτη τη Γερμανία, και τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα» τόνισε.
Ο Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε την Πέμπτη ότι η Γαλλία δεν πρόκειται να επικυρώσει το Δημοσιονομικό Σύμφωνο, εκτός και αν τροποποιηθεί ώστε να περιλαμβάνει φιλόδοξες δεσμεύσεις για την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης.
«Αυτό που λέμε», συνέχισε, «και είμαστε όλοι πολύ φιλοευρωπαίοι […] είναι ότι πρέπει να πάμε την οικοδόμηση της Ευρώπης σε μία νέα κατεύθυνση και όχι να εγκαταλείψουμε τη δημοσιονομική υπευθυνότητα […] για εμάς η δημοσιονομική υπευθυνότητα και η οικονομική ανάπτυξη δεν είναι αντίθετα» είπε σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο BFM TV.
«Η βοήθεια προς την Ελλάδα καθυστέρησε πολύ» δήλωσε ο πρωθυπουργός Ζαν Μαρκ Ερό
«Καθυστερήσαμε πάρα πολύ να βοηθήσουμε την Ελλάδα. Αυτή η κατάσταση συμβαίνει εδώ και δύο χρόνια και όσο πάει γίνεται και χειρότερη» δήλωσε ο γάλλος πρωθυπουργός, Ζαν Μαρκ Ερό στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter.
Στόχος της Ευρωζώνης θα πρέπει να είναι τώρα η ανάπτυξη, είπε τονίζοντας ότι η «Ελλάδα θα πρέπει να αναζωογονήσει την οικονομία της».
«Υπάρχουν αδιάθετα (ευρωπαϊκά) διαρθρωτικά κεφάλαια και αυτό που χρειάζεται τώρα είναι να βοηθήσουμε να εξασφαλιστεί ότι θα υπάρξει αναβίωση (της οικονομίας της χώρας) και ότι οι λογαριασμοί της θα «συμμαζευτούν»» πρόσθεσε.
Το θέμα της κρίσης στην Ευρωζώνη και των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα θα βρεθεί στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής της G8 στο Καμπ Ντέιβιντ στις ΗΠΑ.
Νωρίτερα ο γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, θα συναντηθεί με τον αμερικανό ομόλογό του, ενώ η ελληνική κρίση αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο των συνομιλιών τους.
Μέχρι τις 28 και 29 Ιουνίου η συμφωνία για την ευρωπαϊκή ανάπτυξη
Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας θέτει ως χρονικό όριο την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής στις 28 και 29 Ιουνίου για την επίτευξη συμφωνίας με τη Γερμανία επί ενός συμφώνου για την ευρωπαϊκή ανάπτυξη, προσθέτοντας ότι πρέπει, μέχρι
τότε, «να μιλήσουμε με μεγάλη ειλικρίνεια μεταξύ μας» και «να εργασθούμε πολύ».
«Το σημαντικό στις γαλλο-γερμανικές σχέσεις είναι ο αμοιβαίος σεβασμός. Δεν πρέπει ο ένας να είναι υποταγμένος στον άλλον, διότι έχουμε περάσει σε μία κατάσταση ανισορροπίας , είναι προφανές», δήλωσε.
«Γνωρίζω καλά αυτήν τη χώρα. Πρέπει να μιλήσουμε μεταξύ μας με ειλικρίνεια. Η συμφωνούμε ή διαφωνούμε».
Ο Ζαν-Μαρκ Ερό σημείωσε ότι «δεν είδαμε την καγκελάριο (Ανγκελα Μέρκελ) να τινάζεται» όταν ο Φρανσουά Ολάντ αναφέρθηκε στα ευρωομόλογα κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου στο Βερολίνο την περασμένη Τρίτη.
Ο γάλλος πρωθυπουργός θεωρεί ότι οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να καταβάλουν προσπάθειες «να συγκλίνουν, διότι πρέπει να βγουν από την κρίση», κατά την άτυπη συνάντηση της 23ης Μαΐου. «Αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει σε ένα 24ωρο ή
48ωρο. Η κατάσταση πρέπει να αντιμετωπισθεί με σοβαρότητα».
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον χρονικό ορίζοντα που θέτει, ο Ζαν-Μαρκ Ερό δήλωσε: «Σας υπενθυμίζω ότι έχουμε μία ακόμη ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής στο τέλος του Ιουνίου. Μέχρι τότε πρέπει να εργασθούμε σκληρά».
Στο τέλος Απριλίου η Ανγκελα Μέρκελ είχε δηλώσει ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση προετοιμάζει «αναπτυξιακή ατζέντα για την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής του Ιουνίου».
Οταν ερωτήθηκε στο διάστημα ανάμεσα στους δύο γύρους των προεδρικών εκλογών σχετικά με τη βούληση του Φρανσουά Ολάντ να προστεθεί ένα κεφάλαιο για την οικονομική ανάπτυξη στο ευρωπαϊκό σύμφωνο δημοσιονομικής πειθαρχίας, η γερμανίδα καγκελάριος είχε επαναλάβει ότι «δεν πρόκειται να υπάρξουν νέες διαπραγματεύσεις» για τη συνθήκη αυτή καθαυτή.