Θριαμβευτική είσοδος του facebook στη Γουόλ Στριτ

Μπορεί να μην το ομολόγησε δημοσίως αλλά είναι βέβαιο ότι η αυτή Παρασκευή θα πρέπει να ήταν μια από τις ευτυχέστερες ημέρες της ζωής του Μαρκ Ζάκερμπεργκ. Ο 28χρονος ιδρυτής και μεγαλομέτοχος του facebook αύξησε σήμερα κατά σχεδόν 30 δισ. δολάρια την περιουσία του μετά την είσοδο της εταιρείας του στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Μπορεί να μην το ομολόγησε δημοσίως αλλά είναι βέβαιο ότι η αυτή Παρασκευή θα πρέπει να ήταν μια από τις ευτυχέστερες ημέρες της ζωής του Μαρκ Ζάκερμπεργκ. Ο 28χρονος ιδρυτής και μεγαλομέτοχος του facebook αύξησε σήμερα κατά σχεδόν 30 δισ. δολάρια την περιουσία του μετά την είσοδο της εταιρείας του στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Η είσοδος στη Γουόλ Στριτ (στο δείκτη Nasdaq των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας) αναμενόταν εντυπωσιακή και ήταν πράγματι. Οι δημόσιες προσφορές εκτόξευσαν την αποτίμηση της επιχείρησης στα 104 δισ. δολάρια, ποσό 107 φορές μεγαλύτερο από τα ετήσια κέρδη (βάσει των περσινών στοιχείων).
Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας εκδόθηκαν 421 εκατ. μετοχές με τιμή 38 δολάρια. Οι αναλυτές της αγοράς κάνουν λόγο για την υψηλότερη κεφαλαιοποίηση στα χρονικά των αμερικανικών χρηματιστηρίων κατά την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης της μετοχής σε σχέση με τα μεγέθη της εταιρείας. Σε απόλυτα νούμερα το facebook κατατάσσεται πλέον στην 23η θέση μεταξύ των αμερικανικών εισηγμένων επιχειρήσεων με βάση τη χρηματιστηριακή τους αξία.
Άλλωστε τα τελευταία οικονομικά στοιχεία προσφέρουν επαρκή ασφάλεια στους επενδυτές που προσβλέπουν σε ανοδική πορεία της μετοχής του κοινωνικού δικτύου. Η εταιρεία που ίδρυσε πριν από οκτώ χρόνια ο Ζάκερμπεργκ μετρά ήδη 900 εκατ. «φίλους» σε ολόκληρο τον κόσμο και κατάφερε να συγκεντρώσει κέρδη ενός δισ. δολαρίων και έσοδα 3,7 δισ. δολαρίων την περασμένη χρονιά.
Η καινοτόμος ιδέα του Ζάκερμπεργκ έχει καταστεί πλέον συνώνυμη των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης αφήνοντας πίσω ανταγωνιστές της όπως τα δίκτυα myspace και linkedin που μετρούν περισσότερα χρόνια λειτουργίας.
Όμως ο παλιός απόφοιτος του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και νυν Κροίσος των νέων τεχνολογιών έχει μπροστά του νέους άθλους. Θα πρέπει να αποδείξει στους μετόχους της εταιρείας του ότι μπορεί να συνεχίσει την κερδοφόρα πορεία του facebook αντισταθμίζοντας την πτώση εσόδων που καταγράφεται την τελευταία τριετία.

Οι πιο απαισιόδοξοι εκτιμούν ότι το δίκτυο μπορεί να πολλαπλασιάσει τα μέλη του αλλά όχι και τα κέρδη του. Κι αυτό διότι οι ίδιοι εκτιμούν ότι τα διαφημιστικά έσοδα της εταιρείας θα συνεχίσουν να φθίνουν. Ηδη η αυτοκινητοβιομηχανία General Motrors η οποία δαπάνησε 40 εκατ. δολάρια τα τελευταία χρόνια για την προβολή της στο συγκεκριμένο ιστότοπο ανακοίνωσε ότι διακόπτει τις διαφημιστικές καταχωρίσεις στο facebook.

Η αισιόδοξη οπτική, την οποία προφανώς προσυπογράφει ο Ζάκερμπεργκ, είναι ότι η αύξηση των χρηστών και ιδίως μέσω κινητών τύπου smartphone θα φέρει -με το κατάλληλο μάνατζμεντ- και τα επιθυμητά οικονομικά αποτελέσματα.

Αλλά ο πραγματικά ανεκτίμητος θησαυρός που θα μπορούσε να κάνει ακόμα πλουσιότερο τον αμερικανό επιχειρηματία (και μαζί με αυτόν και τους μετόχους) είναι η τεράστια βάση προσωπικών δεδομένων που έχουν καταχωρήσει (οικειοθελώς) οι χρήστες του δικτύου στον διαχειριστή του. Αλλά ο Ζάκερμπεργκ επιμένει προς το παρόν ότι αυτά τα δεδομένα δεν είναι προς εμπορική αξιοποίηση.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk