Γ. Ζαννιάς: Αυξήστε με κάθε τρόπο τα έσοδα

Συναγερμό σήμανε ο νέος υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Ζαννιάς προκειμένου οι εφορίες και κυρίως η γενική γραμματεία πληροφορικών συστημάτων να εργαστούν υπερωριακά ώστε να αυξηθεί ο ρυθμός είσπραξης των φορολογικών εσόδων στις 30 ημέρες που μεσολαβούν μέχρι τις εκλογές. Την πρώτη ημέρα στο υπουργικό γραφείο ο κ. Ζαννιάς έδωσε οδηγίες στους γενικούς γραμματείς του υπουργείου Οικονομικών και κατευθύνσεις προκειμένου να ενεργοποιηθεί ο εισπρακτικός μηχανισμός και να κυλήσει ομαλά η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων

Συναγερμό σήμανε ο νέος υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Ζαννιάς προκειμένου οι εφορίες και κυρίως η γενική γραμματεία πληροφορικών συστημάτων να εργαστούν υπερωριακά ώστε να αυξηθεί ο ρυθμός είσπραξης των φορολογικών εσόδων στις 30 ημέρες που μεσολαβούν μέχρι τις εκλογές.

Την πρώτη ημέρα στο υπουργικό γραφείο ο κ. Ζαννιάς έδωσε οδηγίες στους γενικούς γραμματείς του υπουργείου Οικονομικών και κατευθύνσεις προκειμένου να ενεργοποιηθεί ο εισπρακτικός μηχανισμός και να κυλήσει ομαλά η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.
Παράλληλα ενεργοποιούνται το ΣΔΟΕ και τα τελωνεία όπου παρατηρείται σημαντική κάμψη των εσόδων.
Η ανησυχία είναι μεγάλη καθώς τα ταμειακά διαθέσιμα για την πληρωμή συντάξεων αλλά και άλλων υποχρεώσεων του Δημοσίου επαρκούν έως το τέλος Ιουνίου. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της αδυναμίας πληρωμής των οφειλών του ΕΟΠΥΥ προς τους φαρμακοποιούς ύψους περίπου 550 εκατ. ευρώ.
Στο πλαίσιο αυτό έχει ήδη δοθεί το πράσινο φως στον επικεφαλής της ΓΓΠΣ Χάρη Θεοχάρη να αποστείλει άμεσα όλα τα εκκαθαριστικά σημειώματα για το ενιαίο τέλος ακινήτων 2009 και τον φόρο ακίνητης περιουσίας 2010 και 2011.
Ηδη η ΓΓΠΣ έχει επεξεργαστεί όλα τα Ε9 και με το πάτημα ενός κουμπιού θα αποσταλούν άμεσα 260.000 εκκαθαριστικά σημειώματα ΕΤΑΚ 2009. Αμέσως μετά θα σταλούν τα εκκαθαριστικά για τον ΦΑΠ 2010 και τον ΦΑΠ 2011, ενώ στο υπουργείο Οικονομικών γίνονται εισηγήσεις να μη δοθεί παράταση στην καταληκτική προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων – έχει οριστεί η 15η Ιουνίου. Αυτό για να μην πάνε ακόμη πιο πίσω οι εισπράξεις του κράτους από φόρους, τέλη και εισφορές.
Επίσης, στο υπουργείο Οικονομικών αναζητούν φόρμουλα για να βρεθεί λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ΔΕΗ μετά τη διαπίστωση ότι πολίτες δεν πληρώνουν το ρεύμα για να μην επιβαρυνθούν με το χαράτσι επί των ακινήτων.
Ηδη θα έπρεπε στους λογαριασμούς του Απριλίου να είχε περιληφθεί το 1/5 της δόσης του χαρατσιού για το 2012.

Ωστόσο μέχρι στιγμής κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί με το σκεπτικό να πληρωθούν οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος στο σύνολό τους.

Τα πρώτα στοιχεία του Μαΐου για τα φορολογικά έσοδα είναι ανησυχητικά, αφού εμφανίζονται μειωμένα σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα. Ολα όμως κρίνονται από τη ροή της υποβολής των φορολογικών που εφέτος φέρνουν νέες επιβαρύνσεις.
Ενδεικτικό του πόσο πίσω έχουν μείνει τα έσοδα, εξαιτίας της καθυστέρησης υποβολής φορο-δηλώσεων είναι ότι έως την Παρασκευή είχαν υποβληθεί περίπου 50.000 φορολογικές δηλώσεις, ενώ πέρυσι την ίδια περίοδο είχαν υποβληθεί πάνω από 2 εκατομμύρια έντυπα χειρόγραφα και ηλεκτρονικά. Αυτό δεν οφείλεται στους φορολογουμένους, αλλά στην απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών να πάνε πίσω οι προθεσμίες υποβολής, προφανώς για να μη «συμπέσουν» με τις εκλογές.
Τα πρώτα στοιχεία από την επεξεργασία των φορολογικών δηλώσεων ήδη δείχνουν ότι οι πρόσθετες επιβαρύνσεις θα είναι μεγάλες για σημαντικό αριθμό φορολογουμένων λόγω της μείωσης του αφορολογήτου, της αύξησης των τεκμηρίων και της επιβολής της έκτακτης εισφοράς κατά την εκκαθάριση της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.
Φωτιά τα τεκμήρια
Οι λόγοι που οδηγούν στην αύξηση της φορολογίας είναι αρκετοί με βασικότερους την αύξηση των τεκμηρίων διαβίωσης, τη μείωση του αφορολογήτου, την κατάργηση της έκπτωσης με αποδείξεις και την επιβάρυνση σε περίπτωση που κάποιος συγκεντρώσει λιγότερες, τη μείωση της έκπτωσης των φοροαπαλλαγών και την επιβολή έκτακτης εισφοράς επί των εισοδημάτων που θα συμπεριληφθεί στο συνολικό εκκαθαριστικό σημείωμα.
Όπως υπολογίζεται πάνω από 1.500.000 φορολογούμενοι που μέχρι πέρυσι βρίσκονταν κάτω από το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ, θα πληρώσουν εφέτος για πρώτη φορά φόρους. Μάλιστα δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις εκείνων που ακόμη και αν έχουν εισοδήματα κάτω από το νέο αφορολόγητο των 5.000 ευρώ, λόγω των τεκμηρίων εμφανίζουν στην εφορία εισοδήματα 10.000 ευρώ, 12.000 ευρώ ή και παραπάνω και πληρώνουν φόρους.
Οι φόροι των ακινήτων
Τα σημειώματα για την φορολογία των ακινήτων θα αρχίσουν να αποστέλλονται με καταιγιστικούς ρυθμούς καθώς έχει γίνει εκκαθάριση 1.000.000 δηλώσεων ΕΤΑΚ 2009.
Θα σταλούν τελικά σε 260.000 ιδιοκτήτες ακινήτων και θα πληρωθούν συνολικά 50 εκατ. ευρώ (μέσος φόρος 250 ευρώ). Στη συνέχεια θα σταλεί ο ΦΑΠ του 2010 σε 170.000 ιδιοκτήτες ακινήτων με ατομική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000. Το ποσό του φόρου που θα εισπραχθεί από τους εν λόγω φορολογουμένους υπολογίζεται να ανέλθει σε 400 εκατ. ευρώ, δηλαδή μέση πληρωμή φόρου 2.350 ευρώ.
Σε ό,τι αφορά τον ΦΑΠ του 2011 η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων έχει υπολογίσει ότι θα σταλούν σε περίπου 600.000 ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι έχουν ατομική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ. Το μέσο ποσό πληρωμής θα ανέλθει σε 1.000 ευρώ. Οι τρεις φόροι θα πληρωθούν μέσα στο 2012, ενώ το ίδιο θα συμβεί και με το χαράτσι που περιλαμβάνεται στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού.
Με το σταγονόμετρο η πληρωμή δαπανών
Την ίδια στιγμή στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχει δοθεί εντολή στους υπηρεσιακούς παράγοντες να εγκρίνουν δαπάνες μόνο αν αυτές θεωρούνται άκρως απαραίτητες. Αυτό προκύπτει και από τα στοιχεία του προϋπολογισμού ότι τους πρώτους μήνες του έτους οι δαπάνες υστερούν έναντι του στόχου κατά 2,5 δισ. ευρώ.
Αυτό όμως δεν πρόκειται να κρατήσει για πολύ, καθώς σημαντικές είναι οι ανάγκες των μεγάλων ασφαλιστικών ταμείων που μέχρι στιγμής λόγω της παρατεταμένης ύφεσης έχουν απορροφήσει πάνω από το μισό της ετήσιας κρατικής επιχορήγησης.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk