Διαψεύδει η Κομισιόν τον Κάρελ ντε Χουχτ

Η Κομισιόν και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξετάζουν ένα σενάριο έκτακτης ανάγκης για το ενδεχόμενο ελληνικής εξόδου από το ευρώ, δήλωσε, σύμφωνα με το Reuters, ο Ευρωπαίος επίτροπος Εμπορίου, Κάρελ Ντε Γκουχτ, σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή

Η Κομισιόν και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξετάζουν ένα σενάριο έκτακτης ανάγκης για το ενδεχόμενο ελληνικής εξόδου από το ευρώ, δήλωσε, σύμφωνα με το Reuters, ο Ευρωπαίος επίτροπος Εμπορίου, Κάρελ Ντε Χουχτ, σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή.

Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος δείχνει να επιβεβαιώνει την ύπαρξη σχεδίων για την περίπτωση αποχώρησης της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα.

Εικασίες, φήμες και σενάρια κυκλοφορούν πολλά εδώ και πολύ καιρό, αλλά πάντα στις επίσημες δηλώσεις διαψεύδεται η ύπαρξη τέτοιων σχεδίων.

«Πριν από ενάμισι χρόνο ίσως να υπήρχε ο κίνδυνος αλυσιδωτών επιπτώσεων», είπε στη συνέντευξη του στη βελγική εφημερίδα De Standaard.

«Αλλά σήμερα υπάρχουν, τόσο μέσα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όσο και στην Κομισιόν, υπηρεσίες που εξετάζουν ένα σενάριο έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν τα καταφέρει», σημείωσε.

Ο επίτροπος, πρώην υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου, επανέλαβε ακόμα το μήνυμα της ΕΕ προς την Ελλάδα, ότι δηλαδή δεν υπάρχει καλύτερη επιλογή από την τήρηση των μέτρων λιτότητας και τις περικοπές των κρατικών δαπανών που προβλέπονται από τη δανειακή σύμβαση.

«Η τελική φάση του παιγνιδιού έχει αρχίσει και δεν γνωρίζω πώς θα καταλήξει», σχολίασε ο Ντε Χουχτ. «Σε περίπτωση εξόδου [από το ευρώ] η σύγχυση στην Ελλάδα θα είναι τεράστια», σημείωσε.

Διαψεύδει η Κομισόν

Σε κατηγορηματική διάψευση της ύπαρξης σεναρίων έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση εξόδου προέβη η Κομισιόν.

Με μήνυμα στο Τουίτερ, ο εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ολιβιέ Μπαγί, σημειώνει: «Η Κομισόν διαψεύδει κατηγορηματικά ότι εργάζεται πάνω σε σενάριο για ελληνική έξοδο. Η Κομισιόν θέλει η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ».

Σε επόμενο μήνυμα γράφει: «Ο Μπαρόζο και ο Ρεν λένε εδώ και δύο χρόνια ότι η Κομισιόν θέλει να να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ. Αυτό εξακολουθεί να είναι αλήθεια. Δεν υπάρχει σχέδιο της Κομισιόν για έξοδο».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk