Αυστραλία: Κορυφαίοι οικονομολόγοι υπερασπίζονται την Ελλάδα

Η οικονομική κρίση που πλήττει την ευρωζώνη «δεν προέρχεται από την Ελλάδα, ενώ πιθανή έξοδός της δε θα λύσει το πρόβλημα, αλλά θα δημιουργήσει πολύ μεγαλύτερο, καθώς και άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα ακολουθήσουν με απρόβλεπτες συνέπειες». Αυτό υποστηρίζει ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΑΝΖ, μια από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας, Τομ Κένι σε συνέντευξή του στο δίκτυο SBS.

Η οικονομική κρίση που πλήττει την ευρωζώνη «δεν προέρχεται από την Ελλάδα, ενώ πιθανή έξοδός της δε θα λύσει το πρόβλημα, αλλά θα δημιουργήσει πολύ μεγαλύτερο, καθώς και άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα ακολουθήσουν με απρόβλεπτες συνέπειες». Αυτό υποστηρίζει ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΑΝΖ, μια από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας, Τομ Κένι σε συνέντευξή του στο δίκτυο SBS.

Όλα τα δεινά του κόσμου καταλογίζονται στην Ελλάδα

Ο κ. Κένι υποστηρίζει ότι «ακόμα και αν οδηγηθεί εκεί η κατάσταση, τότε η έξοδος θα πρέπει να γίνει ελεγχόμενα, προγραμματισμένα και οργανωμένα, ώστε να είναι προετοιμασμένο το ευρωπαϊκό αλλά και το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα, να απορροφήσουν τις συνέπειες με τις μικρότερες δυνατές απώλειες». Σε αντίθετη περίπτωση, όπως λέει, οι απώλειες θα είναι «τραγικές», ενώ «θα κληθούν οι κεντρικές τράπεζες σε παγκόσμιο επίπεδο να στηρίξουν το διεθνές χρηματοπιστωτικό οικοδόμημα».

Εντούτοις, διευκρινίζει ότι πιθανή έξοδος της Ελλάδας από τη νομισματική ένωση «θα είναι επωφελής για τη χώρα, στο βαθμό που η ελληνική οικονομία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στον τουρισμό, στην οποία περίπτωση το υποτιμημένο εθνικό νόμισμα θα καταστήσει τη χώρα εξαιρετικά ελκυστικό τουριστικό προορισμό και επενδυτικό παράδεισο».

Σε ερώτηση της δημοσιογράφου εάν για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί υπεύθυνη είναι η Ελλάδα, ο κορυφαίος οικονομολόγος απαντά ότι «αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα καταλογίζονται όλα τα δεινά που συμβαίνουν σε παγκόσμιο επίπεδο, από τη μια άκρη του πλανήτη ως την άλλη. Στην πραγματικότητα, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι εξίσου υπεύθυνη, που έλαβε μια τόση σημαντική και εξόχως δεσμευτική, οικονομικής φύσεως, απόφαση με πολιτικά κριτήρια». Σχολιάζει την σχεδόν αποκλειστική επίρριψη ευθυνών από τα διεθνή μέσα στην Ελλάδα για τις απώλειες στα διεθνή χρηματιστήρια, εξηγώντας και πάλι ότι «οι απώλειες οφείλονται εν μέρει μόνο στην πολιτική αστάθεια και αβεβαιότητα που επικρατεί στην Ελλάδα. Η πτώση του αυστραλιανού δολαρίου και των αγορών γενικότερα οφείλεται κατά κύριο λόγο στην οικονομία της Ασίας και ιδιαίτερα της Κίνας, καθώς οι ενδείξεις τους τελευταίους μήνες δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές».

Εν κατακλείδι, στην ερώτηση της δημοσιογράφου, πότε προβλέπει πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, ο κ. Κένι απαντά ότι «σύμφωνα με την πάγια θέση του για έξοδο από το ευρώ μόνο ελεγχόμενα και προγραμματισμένα, στην περίπτωση που οδηγηθεί εκεί τελικά κατάσταση, θα απαιτηθούν διεργασίες τουλάχιστον 12 μηνών μεταξύ των κυβερνήσεων».

Η Ελλάδα διαθέτει σημαντική διαπραγματευτική ισχύ

Εξάλλου σε ραδιοφωνική εκπομπή του δικτύου ABC News φιλοξενείται συνέντευξη του «Βρετανού οικονομολόγου Σαβ Σαβούρι, επικεφαλής εταιρείας hedge funds με έδρα στο Λονδίνο», ο οποίος τονίζει ότι «κανείς δεν μπορεί να εκδιώξει την Ελλάδα από την ευρωζώνη. Οι ίδιοι οι Έλλληνες θα αποφασίσουν εάν επιθυμούν να παραμείνουν ή όχι».

Υπογραμμίζει ότι «η Ελλάδα διαθέτει σημαντική διαπραγματευτική ισχύ, δεδομένου ότι η έξοδός της από το ευρώ αντίκειται στα συμφέροντα όλων των εμπλεκόμενων μερών, του ΔΝΤ, της ΕΕ, της Γερμανίας και της Γαλλίας». Θεωρεί, εντούτοις, ότι «ορθώς επιβλήθηκαν οι συγκεκριμένες περικοπές δαπανών του προϋπολογισμού στο πλαίσιο των μέτρων λιτότητας στους Έλληνες, καθώς ήταν απαραίτητο να σταλεί το μήνυμα ότι το να δαπανούν πέραν των οικονομικών δυνατοτήτων τους έχει συνέπειες». Θεωρεί, ωστόσο, ότι η αυστηρή πολιτική λιτότητας στην Ευρώπη θα «μετριαστεί ιδίως μετά την εκλογή του κ. Ολάντ» στη Γαλλία και συμβουλεύει τους Έλληνες «να κάνουν υπομονή».

Σε ερώτηση εάν η Ελλάδα είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για την οικονομική κρίση, απαντά αναφερόμενος στην περίπτωση της Νέας Υόρκης, ότι «όταν το 1975 χρεοκόπησε, κανείς δεν σκέφτηκε να την εκδιώξει από τη ζώνη του δολαρίου. Εφαρμόστηκαν πολιτικές λιτότητας και ανάπτυξης και επτά χρόνια μετά κατάφερε να αναδειχθεί σε παράδειγμα χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης».

Προσθέτει ότι στην περίπτωση της ευρωζώνης, «η ΕΕ και πιο συγκεκριμένα η Γερμανία και η Γαλλία είναι συνυπεύθυνες με την Ελλάδα», δεδομένου ότι «πίεσαν χώρες όπως την Ελλάδα και την Ιρλανδία να ενταχθούν σε μια νομισματική ένωση χωρίς να πληρούν, σε καμία περίπτωση, τα οικονομικά κριτήρια. Επρόκειτο για μια πολιτική απόφαση με οδυνηρές συνέπειες». Εξάλλου, όπως σημειώνει, «φυσικό και αναμενόμενο ήταν να ξοδεύουν και να δανείζονται, εφόσον ήταν τόσο χαμηλά τα επιτόκια. Ποιος δε θα έκανε το ίδιο;».

Ταυτόχρονα, προσθέτει ότι ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη «μπορεί να οδηγήσει τη χώρα ακόμα και σε στρατιωτικό πραξικόπημα, εάν επικρατήσουν συνθήκες υποτίμησης του εθνικού νομίσματος, σημαντικής επιδείνωσης του βιοτικού επιπέδου των πολιτών, κυριαρχίας της μαύρης αγοράς, μεταναστευτικού κύματος των νέων ανθρώπων προς την Ευρώπη και την Αυστραλία και γενικής κατάρρευσης του κοινωνικού ιστού».

Τα τρία σενάρια για μετά τις εκλογές

Σε άρθρο της εφημερίδας The Australian καταγράφονται τα τρία επικρατέστερα σενάρια για την επομένη των εκλογών στις 17 Μαρτίου.

1) Σύμφωνα με το πρώτο σενάριο «η συντονισμένη προσπάθεια Ευρωπαίων εταίρων και δανειστών να πείσουν το εκλογικό σώμα ότι οι θέσεις των «αντιμνημονιακών κομμάτων» είναι παραπλανητικές και ότι δεν υπάρχει δυνατότητα απόρριψης της λιτότητας και ταυτόχρονης παραμονής στην ευρωζώνη θα τελεσφορήσει και θα αναδειχθούν στην εξουσία τα παραδοσιακά κόμματα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Θα συνεχίσουν το πρόγραμμα λιτότητας, θα καθησυχασθεί η ΕΕ ότι αποσοβήθηκε η κρίση και τότε ίσως δοθεί έγκριση για μετριασμό της αυστηρής λιτότητας». Οι πιθανότητες για αυτό το σενάριο είναι 25% σύμφωνα με τον αρθρογράφο.

2) Σύμφωνα με το δεύτερο σενάριο, το οποίο έχει πιθανότητες 20%, «νικητές της εκλογικής αναμέτρησης αναδεικνύονται τα «αντιμνημονιακά κόμματα», η Ευρώπη υπαναχωρεί των αυστηρών τοποθετήσεων και θέσεων και η χώρα παραμένει στην ευρωζώνη».

3) Το τρίτο σενάριο, στο οποίο δίνονται από τον αρθρογράφο και οι μεγαλύτερες πιθανότητες να ισχύσει με ποσοστό 55%, προβλέπει «επικράτηση των «αντιμνημονιακών κομμάτων», διακοπή του προγράμματος λιτότητας, συνακόλουθα διακοπή του δανεισμού της χώρας και χρεοκοπία, με άμεση συνέπεια την έξοδο της χώρας από τη νομισματική ένωση».
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk