Ακόμη ένα έως δύο χρόνια αναταραχών στις αγορές προέβλεψε ο Σόιμπλε

Μια από τις πλέον ασταθείς και φοβικές εβδομάδες συναλλαγών της τελευταίας τετραετίας – από τότε δηλαδή που ξέσπασε η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση – ολοκληρώνεται σήμερα στις διεθνείς αγορές, με το ευρώ και τις τιμές των μετοχών και των εμπορευμάτων ευρώ να υποχωρούν διαρκώς και τις αγορές ομολόγων των ΗΠΑ, της Γερμανίας και δευτερευόντως της Ιαπωνίας να αποτελούν (μαζί με το δολάριο και δευτερευόντως το γεν) τα ασφαλέστερα καταφύγια για τους επενδυτές

Μια από τις πλέον ασταθείς και φοβικές εβδομάδες συναλλαγών της τελευταίας τετραετίας – από τότε δηλαδή που ξέσπασε η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση – ολοκληρώνεται σήμερα στις διεθνείς αγορές, με το ευρώ και τις τιμές των μετοχών και των εμπορευμάτων ευρώ να υποχωρούν διαρκώς και τις αγορές ομολόγων των ΗΠΑ, της Γερμανίας και δευτερευόντως της Ιαπωνίας να αποτελούν (μαζί με το δολάριο και δευτερευόντως το γεν) τα ασφαλέστερα καταφύγια για τους επενδυτές.

Αιτία της έντονα αρνητικής τροπής που έχουν λάβει το τελευταίο χρονικό διάστημα οι εξελίξεις στις διεθνείς αγορές είναι η επιδείνωση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους. Και αφορμή η Ελλάδα και η Ισπανία. Το χειρότερο χτύπημα, πάντως, στις αγορές σήμερα το έδωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που προέβλεψε… άλλα δύο χρόνια χρηματιστηριακών αναταραχών και εν γένει αβεβαιότητας στις διεθνείς αγορές.

«Εδώ και περισσότερο από δυόμιση χρόνια, από τότε δηλαδή που αποκαλύφθηκαν οι διαστάσεις του ελληνικού ελλείμματος, η Ευρώπη έχει γνωρίσει διάφορες εκφάνσεις της κρίσης. Είναι απολύτως φυσιολογικό. Ωστόσο, σε 12 ή σε 24 μήνες θεωρούμε ότι θα ηρεμήσουν οι διεθνείς αγορές», είπε χαρακτηριστικά ο γερμανός υπουργός. Και είναι να αναρωτιέται κανείς αν το είπε αυτό για να καθησυχάσει τους επενδυτές ή για να τους πανικοβάλει.

«Το ηθικό των επενδυτών βρίσκεται στο ναδίρ. Δεν γνωρίζουμε τι θα συμβεί στην Ελλάδα και αν τελικώς κάτι συμβεί εκεί, δεν γνωρίζουμε τι επιπτώσεις θα έχει. Ολοι προσπαθούν να αποφύγουν τους κινδύνους, μερικές φορές με τρόπο που φανερώνει πανικό», δήλωσε στο Bloomberg ο Μαζάρου Χαμαζάκι, στρατηγικός αναλυτής της Toyota Asset Management Co. που διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία που φθάνουν τα 23,8 δισ. δολάρια στο Τόκιο.

Οι υποτιμήσεις της Ελλάδας από τη Fitch και των ισπανικών τραπεζών την πέμπτη από τη Moody’s βύθισαν ακόμη περισσότερο στην απελπισία τους επενδυτές, που ψάχνουν καταφύγιο στα γερμανικά bunds και στα αμερικανικά treasuries, αλλά και στο δολάριο. Οι αγορές πετρελαίου και άλλων εμπορευμάτων (ακόμη και η αγορά χρυσού) έπαψαν ξαφνικά να αποτελούν ασφαλές καταφύγιο για τους επενδυτές, κι αυτό επειδή οι φόβοι για απρόβλεπτες και ανεξέλεγκτες οικονομικές εξελίξεις σε παγκόσμια κλίμακα δεν ευνοούν τις τοποθετήσεις σε προθεσμιακές αγορές.

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε κατά 2 μονάδες βάσης την Παρασκευή το πρωί στο 1,396%. Πρόκειται για το χαμηλότερο από την ενοποίηση της Γερμανίας και συγκεκριμένα από το 1989, που ξεκίνησε το Bloomberg να κρατά στατιστικά στοιχεία.

Οι ξένοι αναλυτές αποδίδουν την υποχώρηση του γερμανικού κόστους δανεισμού σε νέα ιστορικά χαμηλά επίπεδα στην υποβάθμιση των ισπανικών τραπεζών από τη Moody’s. Ομως, κάποιοι αναλυτές της ιαπωνικής χρηματιστηριακής εταιρείας Nomura με υψηλή εξειδίκευση περί τα συναλλαγματικά απεφάνθησαν ότι αν βγει η Ελλάδα από το ευρώ, η ισοτιμία του νομίσματος θα υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων οκτώ ετών.

Το ευρώ υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα του τελευταίου τετραμήνου (στα 1,2642 δολάρια), συμπληρώνοντας τρεις συνεχόμενες εβδομάδες κάμψης της ισοτιμίας του έναντι του αμερικανικού νομίσματος αλλά και πολλών άλλων νομισμάτων. Οι απώλειες του ευρώ έφθασαν στο 2% από τις 11 Μαΐου.

Σε ό,τι αφορά τις αγορές κεφαλαίων, μετρούν ήδη απώλειες που φθάνουν τα 4 τρισ. δολάρια σε παγκόσμια κλίμακα από την αρχή του Μαΐου. Τα κεφάλαια αυτά αποσύρθηκαν από τις μετοχές και κατευθύνθηκαν προς τοποθετήσεις που θεωρούνται ασφαλέστερες από τους επενδυτές. Ο MSCI Asia Pacific Index υποχώρησε κατά 2,8% διαγράφοντας όλα τα κέρδη που είχαν καταγράψει από την αρχή της χρονιάς οι μέτοχοι που είχαν ποντάρει στην πορεία του δείκτη.

Ο ΝΙΚΚΕΙ στο Τόκιο έκλεισε την Πέμπτη με βαριές απώλειες 2,99% επηρεασμένος και από τις απώλειες της Wall Street, ενώ ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε με πτώση 1,30%. Πτωτικά κινούνταν όλες ανεξαιρέτως οι ευρωπαϊκές αγορές την Παρασκευή το πρωί. Στο Λονδίνο λίγο πριν από το μεσημέρι ο FTSE-100 υποχωρούσε κατά 1,02%, στο Παρίσι ο CAC-40 έχανε 0,89%, στη Φραγκφούρτη DAX έπεφτε 0,58%, στο Μιλάνο MIB έχανε 0,74%, ενώ στη Μαδρίτη ο IBEX υποχωρούσε οριακά κατά 0,16% παρά το ότι οι μετοχές των άρτι (και εκ νέου) υποβαθμισμένων ισπανικών τραπεζών μετέχουν σ’ αυτόν ακριβώς το δείκτη.

Νέα πτώση κατά 72 σεντς στα 106,77 δολάρια το βαρέλι σημείωνε το μεσημέρι της Παρασκευής η τιμή του Brent στην αγορά εμπορευμάτων του Λονδίνου, ενώ στην αγορά της Νέας Υόρκης η τιμή του αργού πετρελαίου υποχωρούσε κατά 20 σεντς στα 92,36 δολάρια το βαρέλι (αφού νωρίτερα είχε πέσει μέχρι τα 91,60 δολάρια). Στη Νέα Υόρκη τις τελευταίες 13 συνεδριάσεις η τιμή του αργού έχει υποχωρήσει κατά 14,23 δολάρια ήτοι κατά 13,4%.

Τα βλέμματα των επενδυτών και όλων των παραγόντων των αγορών είναι στραμμένα πλέον στις συνόδους κορυφής του G8 και του G20 που πραγματοποιούνται την Παρασκευή και το Σάββατο στις ΗΠΑ. Τα αποτελέσματα των συνόδων και κυρίως οι εντυπώσεις που θα δημιουργηθούν θα καθορίσουν εν πολλοίς την εικόνα των αγορών την επόμενη εβδομάδα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία