Οι ιταλοί πολιτικοί, οι γηραιότεροι στην ΕΕ

Η πολιτική τάξη της Ιταλίας είναι η γηραιότερη στην ΕΕ. Η μέση ηλικία όσων συμμετέχουν στην πολιτική, την οικονομία και τη διοίκηση της χώρας είναι τα 59 χρόνια- δηλαδή, θα έχουν βγει στη σύνταξη πριν αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση.

Η πολιτική τάξη της Ιταλίας είναι η γηραιότερη στην ΕΕ. Η μέση ηλικία όσων συμμετέχουν στην πολιτική, την οικονομία και τη διοίκηση της χώρας είναι τα 59 χρόνια- δηλαδή, θα έχουν βγει στη σύνταξη πριν αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση.

Οσοι συμμετέχουν στην ιταλική κυβέρνηση είναι κατά μέσο όρο 64 ετών, στη Γερουσία 57 ετών και στη Βουλή 54 ετών. Οι τραπεζίτες είναι κατά μέσο όρο 67 ετών, οι καθηγητές πανεπιστημίου 63 ετών, οι γενικοί διευθυντές της δημόσιας διοίκησης 57 ετών, οι διοικητές δημόσιων οργανισμών 61 ετών, οι μάνατζερ εταιρειών εισηγμένων στο χρηματιστήριο 53 ετών, οι επικεφαλής εμπορικών και βιομηχανικών οργανώσεων 59 ετών, οι εκπρόσωποι των συνδικάτων 57 ετών και οι εκπρόσωποι του αγροτικού συνδικάτου Coldiretti 47 ετών.

Η μελέτη αυτή, η πρώτη που υπολόγισε την μέση ηλικία της ιταλικής διευθύνουσας τάξης, πραγματοποιήθηκε από την Coldiretti σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Καλαβρίας. «Οι περισσότεροι θα έχουν πιθανότατα βγει στη σύνταξη προτού ξεπεραστεί η κρίση, ακόμη και αν λάβουμε υπ’ όψη τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση της υπουργού Εργασίας Ελσα Φορνέρο», δήλωσε ειρωνικά εκπρόσωπος της Coldiretti.
Τραπεζίτες όπως επίσκοποι

Τη θλιβερή πρωτιά του πιο γηρασμένου τομέα – και μάλιστα την εποχή που η χώρα αντιμετωπίζει την χειρότερη οικονομική κρίση μεταπολεμικά – την κατέχουν οι διοικητές και πρόεδροι των τραπεζών, τονίζει η Coldiretti σημειώνοντας ότι ο μέσος όρος ηλικίας τους – τα 67 χρόνια- είναι ίδιος με τον μέσο όρο ηλικίας των επισκόπων της Καθολικής Εκκλησίας.

Στα τρία τελευταία κοινοβούλια εξελέγησαν μόνο δυο βουλευτές κάτω των 30 ετών (επί σχεδόν 2.500 συνολικά) αν και όσοι είναι 25-29 ετών αποτελούν το 28% του συνολικού πληθυσμού που έχει το δικαίωμα του εκλέγεσθαι. Αυτήν τη στιγμή, διευκρινίζει η Coldiretti, μόνο ένας από τους 630 βουλευτές είναι κάτω των 30 ετών ενώ οι κάτω των 40 εκπροσωπούνται μόλις από 47 βουλευτές. Σημειωτέον ότι υπάρχουν 157 βουλευτές άνω των 60 ετών.

Ο πρωθυπουργός Μάριο Μόντι είναι 69 ετών και οι νεότεροι υπουργοί της κυβέρνησής του είναι οι 57χρονοι Ρενάτο Μπαλντούτσι (υπουργός Υγείας) και Φίλιπο Πατρόνι Γκρίφι (υπουργός Δημόσιας Διοίκησης). Στη Βρετανία, ο Ντέιβιντ Κάμερον ήταν 43 ετών όταν ανέλαβε πρωθυπουργός ενώ ο Τόνι Μπλερ 44, ο Τζον Μέιτζορ 47 και μόνο ο Γκόρντον Μπράουν ήταν λίγο πάνω από 50.

Ιδιαίτερα ανησυχητικό βρίσκει η Coldiretti το γεγονός ότι οι ιταλοί καθηγητές πανεπιστημίου- με μέση ηλικία τα 63 χρόνια – είναι οι γηραιότεροι στον ανεπτυγμένο κόσμο. Το 25% των καθηγητών των ιταλικών πανεπιστημίων είναι άνω των 60, έναντι λίγο άνω του 10% στη Γαλλία και στην Ισπανία και 8% στη Βρετανία. Μόνο τρεις (!) από τους σχεδόν 16.000 ιταλούς καθηγητές είναι κάτω των 35 ετών και μόλις 78 κάτω των 40 ετών- στοιχεία τα οποία αντιστοιχούν σε ποσοστό 0,5%.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
Σίβυλλα
Helios Kiosk