Ιρλανδία: Πολλοί οι αναποφάσιστοι για το δημοψήφισμα του συμφώνου

Περίπου το ένα τρίτο των Ιρλανδών που καλούνται να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα της 31ης Μαΐου για το δημοσιονομικό σύμφωνο, εξακολουθεί να είναι αναποφάσιστο, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση.

Περίπου το ένα τρίτο των Ιρλανδών που καλούνται να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα της 31ης Μαΐου για το δημοσιονομικό σύμφωνο, εξακολουθεί να είναι αναποφάσιστο, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση.

Η έρευνα που έγινε για λογαριασμό της Irish Independent, το 37% των ερωτηθέντων σχεδιάζει να ψηφίσει «ναι» και το 24% «όχι».

Το 35% των ερωτηθέντων εξακολουθεί να είναι αναποφάσιστο και το 4% δεν θέλει να μετάσχει στο δημοψήφισμα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που έγινε από το ινστιτούτο Millward Brown Lansdowne σε δείγμα 1.016 ανθρώπων.

Με το δημοψήφισμα αυτό οι Ιρλανδοί θα αποφασίσουν σχετικά με το νέο ευρωπαϊκό δημοσιονομικό σύμφωνο που προβλέπει την εγκαθίδρυση του χρυσού κανόνα για την εξισορρόπηση των δημοσιονομικών.

Μια αρνητική ψήφος στο δημοψήφισμα αυτό θα αποτελούσε πλήγμα για την Ευρώπη αλλά δεν θα ήταν μοιραίο πλήγμα για τη συνθήκη που υπογράφτηκε στις 2 Μαρτίου στις Βρυξέλλες από τις 25 από τις 27 χώρες μέλη της ΕΕ.

Η Ιρλανδία απέρριψε δύο φορές στο παρελθόν ευρωπαϊκές συνθήκες (της Νίκαιας, το 2001, και της Λισαβόνας, το 2008). Οι συνθήκες αυτές χρειάστηκε να υποβληθούν για δεύτερη φορά σε δημοψήφισμα προκειμένου να εγκριθούν.

Η απειλή μιας διακοπής της ευρωπαϊκής οικονομικής βοήθειας στην περίπτωση απόρριψης του ευρωπαϊκού δημοσιονομικού συμφώνου αναμένεται να βαρύνει αυτήν τη φορά στη ζυγαριά στην κρίση των Ιρλανδών ψηφοφόρων. Ωστόσο, οι υποστηρικτές του «όχι», αντιτείνουν ότι «δεν θα τολμήσουν στις Βρυξέλλες να αποστερήσουν την Ιρλανδία από τον δανεισμό, όταν λήξει η δανειακή σύμβαση».

Υπέρ του «ναι» επιχειρηματίες

Αντίθετα με τους πολίτες που παραμένουν αναποφάσιστοι οι επιχειρηματίες και οι επενδυτές τάσσονται σε μεγάλο μέρος υπέρ του «ναι».

Στην περίπτωση που επικρατήσει το «όχι» στη δημοψήφισμα, «θα γίνουμε ‘Ελλάδα», είπε με αιχμηρό τρόπο ο A. Τζ. Νούναν, διευθύνων σύμβουλος της εδρεύουσας στο Δουβλίνο Rhonellen Developements.

Η επιχείρηση του είναι μέλος της ένωσης «Επιχειρήσεις για την Ιρλανδία», στην οποία συμμετέχουν από ξενοδόχοι ως τραπεζίτες και κάνει στο πλευρό της κυβέρνησης εκστρατεία υπέρ του «ναι» στο δημοψήφισμα. «Το ‘όχι’ θα είναι καταστροφή για την Ιρλανδία, συνέχισε.

Η Ιρλανδική Συνομοσπονδία Επιχειρήσεων-Εργοδοτών (IBEC) θεωρεί και αυτή ότι το «ναι» συμμερίζονται πολλές πολυεθνικές που έχουν προτιμήσει την εγκατάσταση στο ιρλανδικό έδαφος, λόγω της χαμηλότερης σε όλη την ΕΕ φορολογίας για την επιχειρηματική δραστηριότητα.

Παραταύτα, υπάρχουν και διαφωνίες.

Ο εκατομμυριούχος Ντίκλαν Γκάνλεϊ, που είχε ταχθεί υπέρ του «όχι» στο πρώτο από τα δύο ιρλανδικά δημοψηφίσματα για τη Συνθήκη της Λισαβόνας, υποστηρίζει τώρα ότι «υπερβαίνει και το απαράδεκτο» να ζητείται να κυρώσει ο λαός ένα μέτρο, που «δεν θα ανακουφίσει καθόλου το κρατικό χρέος».

Επίσης, ο επιχειρηματίας της υπόδησης Τζον Κόρκοραν εκτιμά ότι το «ναι» θα αποδείξει ότι «οι Ιρλανδοί είναι πολύ ευτυχείς με όλα» και ως εκ τούτου έχει ντύσει όλη την τριώροφη πρόσοψη του κεντρικού καταστήματος της Korky’s Shoes με πανό με την προτροπή «Ψηφίστε όχι».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
Σίβυλλα
Helios Kiosk