Μόναχο, αποστολή

Στο δροσερό και ανοιξιάτικο Μόναχο, την πιο ασφαλή πόλη άνω του ενός εκατομμυρίου κατοίκων στον κόσμο, όπως διαφημίζεται, το κυρίαρχο θέμα συζήτησης παραμένει εδώ και μια εβδομάδα η Μπάγερν, η συντριβή της στον τελικό Κυπέλλου Γερμανίας (2-5) από τη Μπορούσια Ντόρτμουντ και ο τελικός του Τσάμπιονς Λιγκ απέναντι στην Τσέλσι το ερχόμενο Σάββατο (19/5).

«Finale Dahoam» όπως το γράφουν ανορθόγραφα τονίζοντας τη βαυαρική προφορά στο «Daheim» που σημαίνει «στο σπίτι μας», μιας και ο 20ός τελικός του Τσάμπιονς Λιγκ θα διεξαχθεί στην «Αλιάντς Αρένα» του Μονάχου. Το γήπεδο, με τα πολύχρωμα πάνελ στο εξωτερικό του, το οποίο δεν θα είναι φωτισμένο στα κόκκινα όπως συμβαίνει όταν αγωνίζεται η Μπάγερν ούτε στα μπλε όπως όταν παίζει η Μόναχο 1860, αλλά σε έναν συνδυασμό μπλε, θαλασσί και πράσινου που έχει επιλέξει η UEFA.

Στη δημιουργία κλίματος βοηθούν οι δηλώσεις των πρωταγωνιστών και φυσικά οι αφίξεις των πρώτων άγγλων φιλάθλων…

Ο 27χρονος γερμανός πρώην παίκτης της Τσέλσι και νυν αμυντικός της Στόουκ Σίτι Ρόμπερτ Χουτ πρόβλεψε ότι η Μπάγερν θα επικρατήσει 3-1 των Μπλε και θα κατακτήσει το τρόπαιο, ενώ ο άλλοτε τεχνικός των βαυαρών κ. Οτμαρ Χίτσφελντ συμφώνησε στο εύρος της νίκης, αλλά όχι στο σκορ: «Η Μπάγερν θα κερδίσει 2-0» δήλωσε ο προηγούμενος προπονητής που στέφθηκε πρωταθλητής Ευρώπης με τους βαυαρούς το 2001, ενώ νίκη της γερμανικής ομάδας πρόβλεψε στη σελίδα κοινωνικής δικτύωσης του Twitter ο Ντιέγκο Μαραντόνα. Ενας από τους λίγους που επέλεξαν δημοσίως τη Τσέλσι είναι ο κ. Φρανκ Αρνεσεν. «Πιστεύω ότι θα κερδίσει η Τσέλσι 2-1» δήλωσε ο πρώην δανός διεθνής ποδοσφαιριστής, ο οποίος ήταν τεχνικός διευθυντής στην Τσέλσι προτού μετακομήσει στο Αμβούργο.

Ο αρχηγός της Μπάγερν Φίλιπ Λαμ δήλωσε ότι δεν θα αντιδρούσε ποτέ όπως ο Τζον Τέρι στον ημιτελικό απέναντι στη Μπαρτσελόνα όταν χτύπησε αντίπαλο εκτός φάσης και αποβλήθηκε με αποτέλεσμα να χάσει τον τελικό. «Δεν θα τον χαρακτηρίσω ανεύθυνο, ωστόσο θα πω ότι δεν θα μπορούσα να κάνω ποτέ κάτι τέτοιο» είπε ο Λαμ. «Σαν αρχηγός πρέπει να κάνω τα πάντα για να βοηθήσω την ομάδα μου και όχι να τη βλάψω» συμπλήρωσε.

«Δεν είναι πλεονέκτημα για εμάς η απουσία του Τέρι από την Τσέλσι, καθώς και η Μπάγερν έχει τιμωρημένους» πρόσθεσε ο γερμανός διεθνής ακραίος αμυντικός θυμίζοντας ότι οι βαυαροί δεν θα έχουν τους Χόλγκερ Μπαντστούμπερ, Λουίς Γκουστάβο και Νταβίντ Αλάμπα.

Οσο για το ενδεχόμενο ήττας της Μπάγερν στον τελικό, ο Λαμ δεν θέλει ούτε να το σκέφτεται. «Θα ήταν μια τραγωδία για όλη την ομάδα και πολύ περισσότερο για εμένα που κατάγομαι από το Μόναχο, είμαι οπαδός της Μπάγερν και ξέρω τι σημαίνει για τον σύλλογο αυτός ο τελικός. Αν δεν υπήρχε αμέσως μετά το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα θα εξαφανιζόμουν σε περίπτωση ήττας μας. Πάντως είμαστε πολύ καλά προετοιμασμένοι. Δεν ξεχάσαμε την ήττα μας το 2010 στον τελικό από την Ιντερ και το πόσο μας πείραξε. Μια ομάδα ωριμάζει όχι μόνο με τις επιτυχίες αλλά και όταν μαθαίνει από τις ήττες της».