Ανδρέας Λοβέρδος: «Φεύγω με το κεφάλι ψηλά»

«Φεύγω με το κεφάλι ψηλά» δήλωσε ο απερχόμενος υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος κατά τη διάρκεια της τελετής παραλαβής-παράδοσης του υπουργείου στον υπηρεσιακό υπουργό Χρήστο Κίττα.

Προσπάθεια να αναδείξει το αριστερό προφίλ του ΠαΣοΚ, τουλάχιστον στα κοινωνικά ζητήματα, έκανε ο απερχόμενος υπουργός Υγείας και βουλευτής του ΠαΣοΚ στη Β’ Περιφέρεια Αθηνών κ. Α. Λοβέρδος, καλωσορίζοντας τον καθηγητή κ. Χρ. Κίττα στη νέα του θέση.

«Κάποιοι μας κατηγόρησαν για νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Ωστόσο, δεν έκλεισε κανένα Νοσοκομείο, κανένα Κέντρο Υγείας, καμία δομή χάρη στον αγώνα για εξορθολογισμό, στο κυνήγι της διαφθοράς και στην αυτοθυσία του προσωπικού του ΕΣΥ. Αυτό είναι αριστερή πολιτική. Αριστερή πολιτική είναι να πιάνεις αυτόν που κλέβει το Σύστημα και να τον διώχνεις. Και αν κάποιος δεν θέλει να την πει αριστερή, ας την πει δίκαιη», τόνισε.

Ο κ. Λοβέρδος εξέφρασε την πρόθεσή του να βοηθήσει τον υπηρεσιακό υπουργός Υγείας κ. Χρ. Κίττα όποτε τον χρειαστεί. «Τον ευχαριστώ γι΄ αυτά που θα τραβήξει σε αυτό το υπουργείο. Θα καλείται καθημερινά να αντιμετωπίζει κρίσεις. Οποτε μας χρειάζεται θα είμαστε στο πλάι του να τον βοηθάμε και είναι ευτυχές το γεγονός ότι η υπόλοιπη δομή του υπουργείου παραμένει ίδια για να τον βοηθήσει».

Για τον ίδιο είπε ότι φεύγει με το κεφάλι ψηλά, κάτι το οποίο δεν είχε σίγουρο όταν πέρασε την πρώτη φορά το κατώφλι του υπουργείου Υγείας. «Οταν μπήκα την πρώτη φορά, δεν ήξερα πώς θα φύγω, οριζοντίως, καθέτως ή μπρούμυτα. Φεύγω με το κεφάλι ψηλά. Στα χέρια μας το κακό δεν συνέβη», σημείωσε και γύρισε προς τον κ. Κίττα: «Αναλαμβάνετε την ευθύνη του ΕΣΥ με μειωμένη, αλλά όχι εξαφανισμένη τη διαφθορά και τη σπατάλη, η οποία θα τελειώσει το 2012. Με λιγότερους πόρους, καθώς δίνονταν και “χάνονταν” στη διαδρομή και δεν έφθαναν στον ασθενή. Ωστόσο, το παραδίδουμε όπως το παραλάβαμε και είμαι σίγουρος ότι και εσείς θα το κρατήσετε όρθιο, για να το παραδώσετε στον επόμενο πολιτικό υπουργό – δεν ξέρω αν θα είστε εσείς».

Ο κ. Λοβέρδος απαρίθμησε στον κ. Κίττα τα κρίσιμα ζητήματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει τις προσεχείς ημέρες, όπως αυτό του φαρμάκου, του Ενιαίου Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΠΥ), στον οποίο εντάσσεται την 1η Ιουνίου το ΕΤΑΑ, η επανεμφάνιση μεταδιδόμενων ασθενειών και ο εντοπισμός αναπήρων – «μαϊμού». Ηδη έχουν εντοπιστεί 36.000 περιπτώσεις που λάμβαναν επίδομα χωρίς να το δικαιούνται – όπως σημείωσε – και αναμένεται να εντοπιστούν άλλες 40.000.

Αναφερόμενος ειδικά στο θέμα του φαρμάκου, είπε ότι νιώθει υπερήφανος για τη μείωση της αντίστοιχης δαπάνης κατά 1,75 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2011. «Ο αγώνας είναι σκληρός και ορισμένοι από τους αντιπάλους, όχι όλοι, είναι ύποπτοι και σκληροί», δήλωσε, καλώντας τον κ. Κίττα να συνεχίσει την ίδια πολιτική στο συγκεκριμένο ζήτημα, προκειμένου «να μην ξεχειλώσει το σύστημα».

Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι για ένα θέμα δεν είναι υπερήφανος και συγκεκριμένα γι’ αυτό του ΕΣΠΑ. Απέδωσε το πρόβλημα στη γραφειοκρατία, λέγοντας ότι «κάθε υπάλληλος μπορεί να γίνει, για τους δικούς του λόγους, τροχοπέδη».

Από την πλευρά του ο κ. Κίττας, είπε ότι ναι μεν η κυβέρνηση του κ. Π. Πικραμμένου έχει ως κύριο στόχο να οδηγήσει τη χώρα στις επόμενες εκλογές, αλλά ο ίδιος είναι αδύνατον να μην κάνει κάτι περισσότερο από αυτό που ζητείται – δηλαδή μια απλή διαχείριση – καθώς προέρχεται από τον χώρο της Υγείας. «Οταν έχω βιώσει για πάρα πολλά χρόνια από κοντά τον ανθρώπινο πόνο μου είναι αδύνατον σε αυτό το μήνα να μην προσπαθήσω να προσφέρω ό,τι μπορώ περισσότερο. Κι αυτό θα το περιορίσω σε μία λέξη: αξιοπρέπεια. Αξιοπρέπεια στον έλληνα άρρωστο, αξιοπρέπεια στους συγγενείς του, αξιοπρέπεια στον νέο που δοκιμάζεται από τα ναρκωτικά, στον φοιτητή γιατρό και στον εργαζόμενο. Ολοι πρέπει να απολαμβάνουν αυτό το αγαθό. Για αυτό έχω επίγνωση της ευθύνης που αναλαμβάνω αυτό το περιορισμένο χρονικό διάστημα».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική