Ρατσισμός στα χρόνια της κρίσης

Ρατσισμός στα χρόνια της κρίσης | tovima.gr

Με τις βίαιες ρατσιστικές επιθέσεις εναντίων των οικονομικά και κοινωνικά ασθενέστερων συγκατοικούντων μας στη πολύπαθη χώρα μας να πληθαίνουν ανυσηχητικά, όλα δείχνουν πως στο πρόσωπο των μεταναστών βρήκαμε τους αποδιοπομπαίους τράγους που θα πληρώσουν το μάρμαρο της κρίσης. Κάτω απο την δική μας ανοχή – αποδοχή και την «ένοχη» σιωπή των αποπάνω μας, οικονομικοί μετανάστες δέχοντε πλέον σχεδόν καθημερινά επιθέσεις απο εθνικιστικές οργανώσεις.

Επειδή όμως το θέμα που καταπιαστήκαμε δεν είναι καθόλου απλό και έχει βαθιές ρίζες και πολλά παρακλάδια ας πάμε λίγο πιο πίσω να δούμε τον ορισμό του τότε και του τώρα. Ο ρατσισμός πριν γίνει κοινωνικός ερμηνευόταν ως η θεωρία ή το δόγμα αν θέλετε που υποστήριζε ότι υπάρχει σύνδεσμος μεταξύ των φυλετικών και πολιτισμικών γνωρισμάτων και ορισμένες φυλές είναι ανώτερες απο άλλες.

Σήμερα η επικέντρωση του ρατσισμού στην μετανάστευση παρατείνει αυτη τη κατάσταση αντανακλώντας τον κλονισμό του εθνικισμού στην εποχή της διεθνοποίησης των επικοινωνιών. Επίσης η ανάπτυξη του ρατσισμού στις λαικές τάξεις φαίνετε άμεσα συνδεδεμένη με τον μαρασμό των μαζικών οργανώσεων και των ιδεολογιών. Οσον αφορά το σύγχρονο ρατσισμό, αναπτύσσοντας την ιδεοληψία της πολιτιστικής ταυτότηταςκαι της διάκρισης των πληθυσμών όχι στη βάση μιας βιολογικής κληρονομικότητας αλλά στη βάση ενός παραδοσιακού τρόπου ζωής, πιστοποιεί ανοιχτά τον εθνικιστικό προσανατολισμό του.

Πέρα απο αυτά όμως δε πρέπει να ξεχνάμε πως ο ρατσισμός δεν είναι τίποτα άλλο –στις περισσότερες περιπτώσεις- παρά η εκλογίκευση οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων καθώς και η προσπάθεια ανεύρεσης αποδιοπομπαίων τράγων. Στην Ελλάδα είναι φανερό οτί πολύς κόσμος απογοητευμένος από όλα στρέφει τα βέλη του, εντέχνως κατευθηνόμενος φυσικά, προς τα εύκολα θύματα. Αυτούς που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα, αυτούς που πούλησαν τα πάντα για να μπουν σε ένα σαπιοκάικο αναζητώντας στη χώρα μας ένα καλύτερο αύριο.

Απ’την άλλη τα ύποπτα ανοιχτά και αφύλακτα ανατολικά μας σύνορα και τα με σιδερόπορτες και λουκέτα κλειστά δυτικά μετέτρεψαν την ελλάδα σε ένα αδηφάγο ανθρώπινο χωνί. Ενα χωνί που παταγωδός απέτυχε να εντάσσει ,ακόμα και τους νόμιμα βρισκούμενους μέσα του μετανάστες, στην κοινωνία του. Η άλλη άποψη πολλών πιά συμπολιτών μας και ειδικά μετά απο τα τελευταία εγκλήματα που φέρετε να διέπραξαν οικονομικοί μετανάστες, είναι οτι η ελλάδα έχει μετατραπεί σε ένα άντρο κακοποιών οπού όλοι οι ξένοι είναι ένοχοι για όλα.

Σε μιά χώρα με ήδη αυξημένα ποσοστά ανεργίας, χωρίς δουλειές και στα πρόθυρα της οικονομικής κατάρρευσης και κοινωνικής εξαθλίωσης ήταν απόλυτα φυσιολογικό απ’ τη στιγμή που εκατομμύρια μετανάστες μπήκαν μέσα, να γίνουν σημαντικές κοινωνικές ανακατατάξεις. Αλλά απο αυτό μέχρι το να τους βάζουμε όλους στο ίδιο σακί απέχει πολύ. Όπου υπάρχουν άνθρωποι θα υπάρχουν καλές και κακές ψυχές και όπου υπάρχει φτώχεια και πείνα δυστυχώς θα υπάρχει και βία και έγκλημα. Όμως αυτο δεν είναι, ούτε θα γίνει ποτέ λόγος για αναίτιες, τυφλές ή στοχευμένες επιθέσεις σε βάρος μεταναστών που παρόλη τη δυσκολία διαβίωσης στη χώρα μας δε σκύβουν το κεφάλι και περήφανα συνεχίζουν να προσπαθούν να προσφέρουν τα πάντα στην οικογένεια τους.

Μη ξεχνάμε οτι όπου υπάρχει ρατσισμός το μίσος θα διαιωνίζετε και η ανθρώπινη αξιοπρέπεια θα εξευτελίζετε και θα καταπατείτε. Ας δούμε μια πολύ παλιά ιστορία που ίσως καταφέρει να μας εμπνεύσει στις δύσκολες αυτές μέρες και να μας εμφυσήσει μέσα μας πνεύμα ανθρωπιάς και δικαιοσύνης. ΥΠΟΘΕΣΗ ΝΤΡΕΙΦΟΥΣ Μιά απο τις πιο τρανταχτές ίσως υποθέσεις με ρατσιστικές προεκτάσεις στην παγκόσμια ιστορία είναι η περήφημη υπόθεση Ντρέιφους πίσω στα 1800. Ο γάλλος λοχαγός Ντρέιφους συνελήφθει απο το γαλλικό στρατό για κατασκοπία πληρώνοντας ουσιαστικά τις εβραικές ρίζες της οικογένειας του. Ενώ η αθωότητα του ήταν ολοφάνερη, ολόκληρο το δικαστικό και στρατιωτικό σύστημα πλαστοποιόντας στοιχεία κατάφερε τη καταδίκη του.

Η υπόθεση αυτή ανέδειξε την τεράστια προσωπικότητα του συγγραφέα Εμίλ Ζολά που έπεσε με όλη του τη δύναμη στη μάχη για την αθώωση του Ντρέιφους. Μιά μάχη δύσκολη και άνιση καθως απέναντι του είχε πέρα απο το σύστημα και τον ίδιο το γαλλικό λαό αφού το αντισημιτικό κλίμα της εποχής και η προπαγάνδα μέσω των ελεγχόμενων εφημερίδων τον έστρεψε εναντίον των Ντρέιφους – Ζολά, ενώ στο πλευρό τους είχαν μόνο καποιους διανοούμενους τις εποχής ανάμεσα τους και τον Ελληνα Ψυχαρη Ι.. Ο Ζολά για αυτές του τις πράξεις δικάστηκε και καταδικάστηκε απο τα γαλλικά δικαστήρια ενω στην κορύφωση της δράσης του δε δίστασε να στείλει ανοιχτή επιστολή (που δημοσιέυθηκε στην εφημερίδα ΩΡΟΡ) στον πρόεδρο της δημοκρατίας της Γαλλιάς.

Το περήφημο «ΚΑΤΗΓΟΡΩ» του Εμίλ Ζολά, οπού απήυθεινε δριμύ ονομαστικό κατηγορώ σε όσους απέκρυψαν και αλλοίωσαν την υπόθεση. Ο Ζολά έκανε κάτι δύσκολο. Δεν επιρρεάστηκε απο το κλίμα της εποχής και παρότι σχεδόν μόνος , προέταξε τα στήθη μπροστά, στον αγώνα για την απελευθέρωση Ντρέιφους και εν τέλει τα κατάφερε δώδεκα χρόνια μετά. Ίσως να μην έχει σχέση με τη σημερινή μας κατάσταση, ίσως πάλι και να έχει. Ας παραδειγματιστούμε όλοι απο τον Ζολά και ας βρίσκουμε τα πραγματικά αίτια σε αυτά που συμβαίνουν στη χώρα μας χωρίς να ψάχνουμε εξιλαστήρια θύματα.

Οι γονείς και οι δάσκαλοι είναι υπεθυνοι να προστατέψουν τα παιδιά απο τον προσηλυτισμό «διαφόρων» γιατί το τελευταίο που θέλουμε σε αυτή τη χώρα αυτή τη στιγμή είναι ενας πόλεμος πόλεων μεταξύ ελλήνων και μεταναστών που έχουν ακριβώς τα ίδια προβλήματα.

* οι ορισμοί είναι απο το λεξικό εννοιών του Αργύρη Ματακιά.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
  • Ο γρίφος της Μποτσουάνα Οι αγορές είναι προεξοφλητικοί μηχανισμοί, στην περίπτωση της νέας μετάλλαξης , προεξόφλησαν ξανά το χειρότερο, δηλαδή νέους περιορισμούς στις... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
Helios Kiosk