Ισπανία: Κατακόρυφη πτώση 30% της μετοχής της Bankia

Πλέον του 20% υποχώρησε την Πέμπτη η μετοχή της ισπανικής Bankia, με αποτέλεσμα η πτώση της τελευταίας εβδομάδας να φθάσει στο 30%.

Πλέον του 20% υποχώρησε την Πέμπτη η μετοχή της ισπανικής Bankia, με αποτέλεσμα η πτώση της τελευταίας εβδομάδας να φθάσει στο 30%.

Ως βασική αιτία της πτώσης θεωρούνται οι αναφορές στον ισπανικό Τύπο πως οι καταθέτες της τράπεζας προχώρησαν σε αθρόες αναλήψεις παρά την πρόσφατη απόφαση για κρατικοποίησή της.

Η ισπανική κυβέρνηση διέψευσε πως η τράπεζα έχει πέσει θύμα «εφόδου καταθετών». Η διοίκηση της ίδιας της τράπεζας καθησύχασε πως οι αναλήψεις κινούνται στα συνηθισμένα επίπεδα -μηνύματα όμως που φαίνεται πως αγνόησε το Χρηματιστήριο της Μαδρίτης.

Το σχετικό δημοσίευμα υποστήριζε πως οι καταθέσεις στην Bankia μειώθηκαν κατά ένα δισ. ευρώ από την περασμένη εβδομάδα, οπότε και η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως θα μετατρέψει τις κεφαλαιακές ενισχύσεις προς τη μητρική της τράπεζας σε κοινές μετοχές -παίρνοντας έτσι, εμμέσως, το 45% της Bankia.

Από την αρχή του Μαΐου, η μετοχή της Bankia έχει χάσει το 52% της αξίας της. O φόβος για την κατάσταση του ισπανικού χρηματοπιστωτικού τομέα ενισχύει και την ανησυχία για την ίδια την Ισπανία -η οποία μπορεί να «λυγίσει» εάν χρειαστεί να στηρίξει τον τραπεζικό της τομέα, όπως είχε περίπου συμβεί με την Ιρλανδία.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk