Η νέα αβεβαιότητα αδειάζει τα δημόσια ταμεία

Σε πτωτική τροχιά κινούνται τα φορολογικά έσοδα καθώς όσο εντείνεται η πολιτική αβεβαιότητα ο εισπρακτικός μηχανισμός αδρανεί και οι φορολογούμενοι αναβάλουν τις πληρωμές τους. Σύμφωνα με τις πληροφορίες η εικόνα στα δημόσια ταμεία είναι ίδια – αν όχι χειρότερη – από την κατάσταση του Απριλίου όταν τα έσοδα του κράτους υποχώρησαν κατά 13,5% ανατρέποντας την θετική πορεία του πρώτου τριμήνου, όταν το κράτος είχε έστω και οριακά πρωτογενές πλεόνασμα

Σε πτωτική τροχιά κινούνται τα φορολογικά έσοδα καθώς όσο εντείνεται η πολιτική αβεβαιότητα ο εισπρακτικός μηχανισμός αδρανεί και οι φορολογούμενοι αναβάλουν τις πληρωμές τους. Σύμφωνα με τις πληροφορίες η εικόνα στα δημόσια ταμεία είναι ίδια – αν όχι χειρότερη – από την κατάσταση του Απριλίου όταν τα έσοδα του κράτους υποχώρησαν κατά 13,5% ανατρέποντας την θετική πορεία του πρώτου τριμήνου, όταν το κράτος είχε έστω και οριακά πρωτογενές πλεόνασμα.

Η κατάσταση επιδεινώνεται λόγω των αυξημένων ζημιών που είχαν κατά την περυσινή χρήση χιλιάδες επιχειρήσεις λόγω της ύφεσης. Στο υπουργείο Οικονομικών, υπάρχει έντονος προβληματισμός καθώς στη «τρύπα» των 335 εκατ. ευρώ που είχαν τα έσοδα του πρώτου τετραμήνου μετά την προεκλογική κατάρευση, οι φόροι των νομικών προσώπων θα είναι αισθητά μειωμένοι ενώ πολλές επιχειρήσεις θα έχουν αυξημένες επιστροφές.
Το υπουργείο Οικονομικών σε υπηρεσιακό επίπεδο και προκειμένου να αντιμετωπίσει την κατάσταση, περιορίζει ακόμη περισσότερο τις δαπάνες.
Η εντολή που δόθηκε στις αρμόδιες υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους είναι οι εγκρίσεις μόνο των απολύτως απαραίτητων δαπανών, με ρυθμό αυστηρότερο, ακόμα και σε σύγκριση με το πρώτο τετράμηνο.
Ωστόσο η πολιτική συγκράτησης των δαπανών φρενάρεται από την έκρηξη των ελλειμμάτων των ασφαλιστικών ταμείων, με αποτέλεσμα, στους πρώτους μήνες του 2012, να έχουν απορροφήσει σχεδόν το 50% της ετήσιας κρατικής επιχορήγησης.
Στο πρώτο τρίμηνο του 2012 (δεν υπάρχουν ακόμη επίσημα στοιχεία για το τετράμηνο), οι επιχορηγήσεις των ασφαλιστικών ταμείων κάλυψαν το 37,6% του συνολικού ετήσιου κονδυλίου και, αν συνεχιστούν τα προβλήματα, προς τους τελευταίους μήνες του έτους θα προκύψει ανάγκη πρόσθετων πιστώσεων, που είτε θα εξοικονομηθούν από άλλα κονδύλια είτε θα εξευρεθούν με νέα μέτρα.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα εμφανίζει το ΙΚΑ το οποίο, στο πρώτο τρίμηνο, απορρόφησε το 43,7% ή ποσό ύψους 1.599 εκατ. ευρώ της συνολικής ετήσιας επιχορήγησης (3.659 εκατ. ευρώ). Ο ΕΟΠΥΥ απορρόφησε το 41,6% της ετήσιας επιχορήγησης ή 331 εκατ. ευρώ, από 795 εκατ. ευρώ, και ο ΟΓΑ που απορρόφησε το 37,6% της ετήσιας πίστωσης ή 1.370 εκατ. ευρώ.
Επίσης, στο ΤΑΠ – ΟΤΕ αποδόθηκε ποσό ύψους 231 εκατ. ευρώ ή το 43,2% της ετήσιας επιχορήγησης, που είναι 535 εκατ. ευρώ.
Πάνω από το όριο βρίσκεται και ο ΟΑΕΕ που απορρόφησε το 28,9% ή 390 εκατ. ευρώ των επιχορηγήσεων, από 1.350 εκατ. ευρώ, που είναι η συνολική ετήσια πίστωση.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk