Kολοκυθάκια γεμιστά με κολοκύθα και τσουκνίδες

Τσουκνίδα, η αγαπημένη μου! Τη μαγειρεύω ακριβώς όπως το σπανάκι. Ακόμη και μόνη της με λίγη ντοματούλα εντυπωσιάζει η έντονη γεύση της, που θυμίζει κρέας.

Υλικά για 4-5 άτομα
2 μεγάλα μάτσα τσουκνίδες
10 κολοκυθάκια, μεγάλα
1 φλ. έ.π. ελαιόλαδο
150 γρ. κολοκύθα κίτρινη, κομμένη σε κύβους
1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
1 πράσο, σε λεπτές ροδέλες (το λευκό και το τρυφερό πράσινο)
1 κ.σ. ζάχαρη
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
250 γρ. πλιγούρι
100 γρ. γραβιέρα, τριμμένη (προαιρετικά)
λίγο σπορέλαιο
3-4 ντομάτες ώριμες, περασμένες από τον τρίφτη ή 1 κονσέρβα κονκασέ

Εκτέλεση
Αδειάζω τα κολοκυθάκια όπως κάνω για τα γεμιστά. Σε κατσαρόλα με άφθονο νερό που κοχλάζει ζεματίζω τους κύβους κολοκύθας για 5 λεπτά και τους στραγγίζω. Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνω 4 κ.σ. ελαιόλαδο, τσιγαρίζω την τσουκνίδα με το κρεμμύδι για 4-5 λεπτά και αποσύρω από τη φωτιά.

Σε άλλο βαθύ τηγάνι ζεσταίνω 4 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρω τους κύβους κολοκύθας με το πράσο, τη ζάχαρη και αλατοπίπερο για 6-7 λεπτά. Κατόπιν ρίχνω το πλιγούρι, ένα φλιτζάνι νερό, ανακατεύω και το αφήνω να βράσει για 5 λεπτά.

Προσθέτω μέσα και την τσουκνίδα, τη γραβιέρα (προαιρετικά) και ανακατεύω. Δοκιμάζω στο αλάτι και αποσύρω από τη φωτιά. Μόλις κρυώσει ελαφρώς το μείγμα γεμίζω με αυτό τα κολοκυθάκια. Ζεσταίνω λίγο σπορέλαιο σε ένα τηγάνι και περνάω τα κολοκυθάκια για λίγα λεπτά ώστε να πάρουν χρώμα από όλες τις πλευρές.

Προθερμαίνω τον φούρνο στους 170°C. Αραδιάζω τα κολοκυθάκια σε ένα ταψί το ένα δίπλα στο άλλο, περιχύνω με τις ντομάτες, ραντίζω με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, αλατίζω και τα ψήνω για 15 λεπτά. Αν θέλω μπορώ να τα γκρατινάρω πασπαλίζοντάς τα με τυρί.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αφιερώματα