Αφοί Βασιλόπουλοι delicatessen

«Στον Βασιλόπουλο της Σταδίου κοίταξες;» Πάντα εκεί έστελνα όποιον μου έλεγε πως γυρεύει κάτι δυσεύρετο. Και τις περισσότερες σχεδόν φορές ήμουν σίγουρη πως ακόμα κι αν δεν έβρισκε ό,τι ζήταγε σίγουρα θα ανακάλυπτε κάτι ενδιαφέρον, μαγειρικά, που θα τον διαβεβαίωνε πως άξιζε τον κόπο να φτάσει μέχρι εκεί.

Ήταν εκπληκτικό πως στο μικρό εκείνο μπακαλικάκι, όπου, όταν διασταυρωνόσουν με κάποιον στους διαδρόμους του έπρεπε ο ένας από τους δυο σας να πάρει το καλάθι του αγκαλιά, γιατί διαφορετικά γινόταν το αδιαχώρητο, μπορούσες να βρεις μια τόσο μεγάλη ποικιλία γκουρμέ προϊόντων.

Αν κάποιος αποφάσιζε μια μέρα να γράψει την ιστορία της σύγχρονης ελληνικής γαστρονομίας, θα έπρεπε οπωσδήποτε συμπεριλάβει καταρχήν το ιστορικό κατάστημα που άνοιξαν στο 19 της οδού Σταδίου, το 1907 οι επιχειρηματίες Αλεξάνδρου και Τσολίνας.

Μια αγορά εδωδίμων και αποικιακών, όπως αποκαλούσαν τότε όλα τα καταστήματα που πωλούσαν προϊόντα που έρχονταν από εξωτικά, αποικίες των Ευρωπαίων. Το 1950 αγόρασαν το κατάστημα οι αδελφοί Γεράσιμος και Χαράλαμπος Βασιλόπουλος, οι οποίοι το μετέτρεψαν μέσα σε λίγα χρόνια σε μια γαστρονομική σπηλιά του θησαυρού.

Το 2008 η κόρη του Γεράσιμου Βασιλόπουλου επιλέγοντας να διατηρήσει το ιστορικό κατάστημα από όπου ξεκίνησε η οικογενειακή της ιστορία, μετατρέπει την επιχείρηση σε ανώνυμο εταιρία. Και έτσι συνέχιζαν τα πράγματα μέχρι που η καταστροφική πυρκαγιά της 12ης Φεβρουαρίου κατέκαψε ολόκληρο το ιστορικό κτίριο το οποίο στέγαζε και τον κινηματογράφο Αττικόν.

Το μέγεθος των ζημιών ήταν τόσο μεγάλο που οδήγησε την ιδιοκτησία στην απόφαση να μεταφέρει το «μικρό Βασιλόπουλο της Σταδίου» σε όσο το δυνατόν πιο κοντινή διεύθυνση, στο 3 της οδού Παπαρηγοπούλου, δηλαδή, απέναντι από την πλατεία Κλαυθμώνος.

Μόλις δυόμισι μήνες μετά την πυρκαγιά που «έκλεισε» τον μικρό Βασιλόπουλο της Σταδίου, όπως τον αποκαλούσαν οι παλιοί του πελάτες, μια νέα εποχή ξημέρωσε για αυτό το ντελί-μπακάλικο. Στην καινούργια του στέγη διαπιστώνει κανείς πως η έννοια delicatessen, διευρύνθηκε έτσι ώστε να συμπεριλάβει και προϊόντα που ορίζουν με σημερινούς όρους την γαστρονομία.

Καθώς το νέο κατάστημα εξαπλώνεται πια σε έναν ενιαίο ισόγειο χώρο 200 τ.μ. προστέθηκαν δύο καινούργια εξειδικευμένα τμήματα, που ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της εποχής μας: ένα με βιολογικά προϊόντα, που εστιάζει μάλιστα και σε ειδικές κατηγορίες καταναλωτών. Αφενός σε αυτούς που αποφεύγουν τη γλουτένη ή τη λακτόζη και αφετέρου σε αυτούς που αναζητούν εναλλακτικές οδούς στη διατροφή τους.

Το δεύτερο καινούργιο τμήμα περιλαμβάνει προϊόντα μαναβικής. Εδώ προτείνονται, σε συσκευασίες, σαλάτες και φρούτα. Αξίζει να πούμε ότι και στα ήδη υπάρχοντα τμήματα προστέθηκαν, φυσικά, περισσότερα προϊόντα.

Μεγάλωσε η κάβα, πλήθυναν οι επιλογές όχι μόνο στις σάλτσες, τα ζυμαρικά, τα αλλαντικά, τα τυριά, τις μαρμελάδες και τα μπισκότα, αλλά στα ποτά και τα κρασιά. Ευτυχώς όμως δεν άλλαξε τίποτα ως προς το έμψυχο υλικό και τη δομή του μαγαζιού. Οι ίδιοι ευγενικοί υπάλληλοι, η ίδια υποδοχή, οι ίδιοι προμηθευτές -αν και λίγοι περισσότεροι πια- και η ίδια έμφαση στο ελληνικό γκουρμέ προϊόν, που έτσι απλωμένο πλέον στις καλαίσθητες προθήκες σε κάνει να αισθάνεσαι περήφανος για τη γαστρονομία του τόπου σου.

Αφοί Βασιλόπουλοι Παπαρηγοπούλου 3 & Σταδίου (απέναντι από την πλατεία Κλαυθμώνος), Αθήνα, τηλ. 210 3222 405

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αφιερώματα
Σίβυλλα
Helios Kiosk