Χάγη: Καταπέλτης το κατηγορητήριο για τον Ράτκο Μλάντιτς

Καταπέλτης ήταν το κατηγορητήριο για τον Ράτκο Μλάντιτς σχετικά με την πρόθεσή του να προχωρήσει σε εθνοκάθαρση στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, κατά την πρώτη ημέρα της δίκης του στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τη Γιουγκοσλαβία.

Καταπέλτης ήταν το κατηγορητήριο για τον Ράτκο Μλάντιτς σχετικά με την πρόθεσή του να προχωρήσει σε εθνοκάθαρση στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, κατά την πρώτη ημέρα της δίκης του στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τη Γιουγκοσλαβία.

Ο πρώην στρατιωτικός διοικητής των Σέρβων της Βοσνίας βαρύνεται με 11 αδικήματα για εγκλήματα πολέμου και γενοκτονία που διαπράχτηκαν κατά τη διάρκεια του εμφυλίου το 1992-1995.

Συγκεκριμένα κατηγορείται για τη σφαγή στη Σρεμπρένιτσα το καλοκαίρι του 1995 κατά την οποία εξοντώθηκαν 7.000 Βόσνιοι μουσουλμάνοι όπως και για την τριετή πολιορκία του Σεράγεβο όπου 10.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Ακόμη κατηγορείται για διώξεις, εκτοπισμούς και τρομοκράτηση του πληθυσμού.

Ο Μλάντιτς θεωρεί τις κατηγορίες εναντίον του τερατώδεις.

Ο πολιτικός κατήγορος Ντέρμοτ Γκρουμ, επισήμανε ότι θα αποδείξει τη συμμετοχή του Μλάντιτς στα εγκλήματα για τα οποία κατηγορείται.

Σχεδόν σαν σήμερα πριν από 20 χρόνια, ο Μλάντιτς «έγινε αρχηγός του επιτελείου του στρατού της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας» και άρχισε «την πλήρη προετοιμασία της εγκληματικής επιχείρησης που ήταν ήδη σε εξέλιξη», είπε ο κατήγορος.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Μλάντιτς ήλεγχε τον βομβαρδισμό του Σεράγεβο, πρόσθεσε ο κατήγορος, για να υπογραμμίσει ότι όλες οι επιθέσεις ήταν μέρος ενός μεγάλου σχεδίου για την εθνοκάθαρση των μουσουλμάνων. Μάλιστα, επισήμανε, ότι η επιλογή του Μλάντιτς από τον (επίσης δικαζόμενο στο ICTY) Ράντοβαν Κάραζιτς δεν ήταν τυχαία αλλά ήταν μέρος του στρατηγικού σχεδίου των Σερβοβοσνίων.

Διαπράχτηκαν στο πλαίσιο της εθνοκάθαρσης πολλά εγκλήματα σεξουαλικής βίας με θύματα γυναίκες και άνδρες, συνέχισε ο κατήγορος που επισήμανε, σε άλλο σημείο, τον ρόλο των ελεύθερων σκοπευτών οι οποίοι δολοφόνησαν πολύ μεγάλο αριθμό κατοίκων του Σεράγεβο.

Η ανάγνωση του κατηγορητηρίου συνεχίζεται την Πέμπτη.

Η παρουσίαση των πειστηρίων προγραμματίζεται να αρχίσει στις 29 Μαΐου αλλά μάλλον θα καθυστερήσει, είπε το δικαστήριο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
Σίβυλλα
Helios Kiosk