Το Πολυτεχνείο του Μιλάνου αρχίζει να μιλάει… αγγλικά

Ενα από τα κορυφαία πανεπιστημιακά ιδρύματα της Ιταλίας, το Πολυτεχνείο του Μιλάνο (Politecnico di Milano) θα προβεί, εντός δυο ετών, σε μια ριζοσπαστική αλλαγή που ενδέχεται να ξενίσει πολλούς, κυρίως Ιταλούς: θα αρχίσει να μιλάει…αγγλικά.

Ενα από τα κορυφαία πανεπιστημιακά ιδρύματα της Ιταλίας, το Πολυτεχνείο του Μιλάνου (Politecnico di Milano) θα προβεί, εντός δυο ετών, σε μια ριζοσπαστική αλλαγή που ενδέχεται να ξενίσει πολλούς, κυρίως Ιταλούς: θα αρχίσει να μιλάει… αγγλικά.

Από το ακαδημαϊκό έτος 2014-15, η συντριπτική πλειοψηφία των μαθημάτων στο πανεπιστήμιο θα σταματήσουν να διδάσκονται στην ιταλική γλώσσα κι αντ’ αυτής οι παραδόσεις θα γίνονται στην αγγλική.

Φαίνεται πως ο άνεμος της παγκοσμιοποίησης έφερε τα πάνω κάτω. «η αλλαγή εξυπηρετεί την πεποίθηση μας πως τα μαθήματα πρέπει να γίνονται σε μια γλώσσα διεθνή. Η επιλογή μας θα ήταν ευκολότερη αν τα ιταλικά ήταν διαδεδομένα, σε παγκόσμιο επίπεδο, όσο τα αγγλικά, αλλά δυστυχώς δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα σε αυτή τη ζωή», εξηγεί ο πρύτανης του πανεπιστημίου, Τζοβάνι Ατσόνε. Και προσθέτει πως «η αλλαγή αυτή γίνεται ώστε οι σπουδαστές μας, είτε σε προπτυχιακό, είτε σε μεταπτυχιακό επίπεδο, να μπορέσουν στο μέλλον να σταθούν επάξια σε ένα διεθνές και παγκοσμιοποιημένο επαγγελματικό χώρο».
Η προοπτική της εργασίας σε ένα αγγλόφωνο περιβάλλον είναι δέλεαρ για την προσέλευση φοιτητών. «Η αλλαγή αυτή με βρίσκει απολύτως σύμφωνη, αφού μου δίνει περισσότερες πιθανότητες να διεκδικήσω μια καλή θέση εργασίας σε μια αγγλόφωνη χώρα στο μέλλον», επισημαίνει η Αννα Ρεαλίνι, που κάνει το Μάστερ της πάνω στην Ενεργειακή Μηχανική.

Φυσικά το πολυτεχνείο επιθυμεί, με την ριζοσπαστική αυτή αλλαγή, να κάνει ένα «άνοιγμα» σε περισσότερους αλλοδαπούς σπουδαστές, ειδικά αμερικανικής και κινεζικής καταγωγής, που τα τελευταία χρόνια δείχνουν την προτίμηση τους στις ευρωπαϊκές ακαδημαϊκές αγορές.

Αυτό όμως ενέχει κάποιες δυσκολίες. Είναι γνωστό πως οι Ιταλοί δεν έχουν παράδοση στην εκμάθηση ξένων γλωσσών, για αυτό και θα απαιτηθούν μακροχρόνια σεμινάρια στους φοιτητές, αλλά και σε ορισμένους διδάσκοντες, ώστε να μάθουν να χειρίζονται όσο το δυνατόν καλύτερα τα αγγλικά.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος