Την ημέρα που συνάντησα τον Μλάντιτς…

Σήμερα, πρώτη ημέρα της δίκης του Ράτκο Μλάντιτς στη Χάγη, ο πολεμικός ανταποκριτής Αλαν Λιτλ του BBC περιγράφει την συνάντησή του με τον σερβοβόσνιο στρατηγό, που κάθεται στο εδώλιο για εγκλήματα πολέμου στη διάρκεια του εμφυλίου στην πρώην Γιουγκοσλαβία (1992-95)

Σήμερα, πρώτη ημέρα της δίκης του Ράτκο Μλάντιτς στη Χάγη, ο πολεμικός ανταποκριτής Αλαν Λιτλ του BBC περιγράφει την συνάντησή του με τον σερβοβόσνιο στρατηγό, που κάθεται στο εδώλιο για εγκλήματα πολέμου στη διάρκεια του εμφυλίου στην πρώην Γιουγκοσλαβία (1992-95).

«Ηταν Ιούνιος του 1992, και στεκόμουν σε μια σερβική θέση πυροβολικού, στον λόφο Τρέμπεβιτς, στη νότια πλευρά του Σαράγεβο. Εβλεπα την πόλη στα πόδια μου, με τους δρόμους να διακρίνονται καθαρά, σαν σε χάρτη. Κατάλαβα πόσο εύκολο ήταν να πλήξει κανείς τους στόχους».

«Μπορείς να χτυπήσεις το Holiday Inn από εδώ»; Ρώτησα τον σέρβο που καθόταν δίπλα μου. (Το ξενοδοχείο έγινε αργότερα εκείνο το καλοκαίρι η έδρα των ξένων δημοσιογράφων. Μου φαινόταν επικίνδυνα εκτεθειμένο).
Ο στρατιώτης με το πολυβόλο γέλασε. «Διάλεξε όποιο παράθυρο θέλεις!» μου είπε.

Υπήρχε ένας παλιός στρατώνας του γιουγκοσλαβικού στρατού, σε ένα μέρος που λεγόταν Λουκάβιτσα. Πήγα εκεί για να ζητήσω άδεια από τον σερβικό στρατό να περάσω τις γραμμές της πολιορκίας. Βρέθηκα ανάμεσα σε σέρβους παραστρατιωτικούς, νέους άνδρες ζωσμένους με φυσεκλίκια, έτοιμους να ριχθούν στη μάχη, με μια επιθετική αυτοπεποίθηση.

Μερικοί πούλαγαν όπλα. Ενας μου είπε ότι μπορούσες να αγοράσεις μια χειροβομβίδα με ένα δολάριο. Αργότερα έμαθα ότι τόσο έκανε ένα αυγό ημέρας στην πολιορκημένη, πεινασμένη πόλη.
Ηταν εκεί, εκείνη την ημέρα που συνάντησα για πρώτη φορά από κοντά τον στρατηγό Μλάντιτς. Ανταλλάξαμε χειραψία. Κράτησε το χέρι μου σφιχτά, και δεν το άφησε γρήγορα. Με κοίταξε στα μάτια, από πολύ κοντά.

«Ονειρεύομαι έναν ειρηνικό κόσμο, όπου τα μόνα όπλα θα είναι πλαστικά, για να παίζουν μικρά παιδιά αναπαριστώντας τις μάχες που έδωσαν οι πρόγονοί τους», μου είπε.

Καθώς μου μιλούσε, στρατιώτες υπό την διοίκησή του βομβάρδιζαν την πόλη, κάτω από τα πόδια μας. Και κατά κάποιο τρόπο, αυτό δεν ήταν το χειρότερο. Στη βόρεια και την ανατολική Βοσνία, όπου μουσουλμάνοι και σέρβοι ζούσαν ο ένας δίπλα στον άλλον επί αιώνες, μαινόταν ένας διαφορετικός πόλεμος εθνικών εκκαθαρίσεων», γράφει ο Λιτλ.

Ο Μλάντιτς δικάζεται στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) του ΟΗΕ για εγκλήματα πολέμου κατά την πολιορκία στο Σαράγιεβο, που στοίχισε τη ζωή σε 12.000 ανθρώπους. Θεωρείται επίσης από τους βασικούς υπευθύνους για την γενοκτονία της Σρεμπρένιτσα, όπου το 1995 σφαγιάστηκαν περισσότεροι από 8.000 άμαχοι μουσουλμάνοι, άνδρες και αγόρια.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος