Κίνα: Συντροφικά «μαχαιρώματα» στο Κομουνιστικό Κόμμα

Με μια ιδιαίτερα ασυνήθιστη κίνηση για τα δεδομένα και το πνεύμα μυστικοπάθειας που διέπει την κινεζική πολιτική σκηνή, μια ομάδα «βετεράνων» μελών των Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας συνέταξαν μια επιστολή προς τον πρόεδρο Χου Ζιντάο ζητώντας του να απομακρύνει από το αξίωμά του ένας από τους κορυφαίους πολιτικούς της χώρας και επικεφαλής των μηχανισμών εσωτερικής ασφάλειας της Κίνας, τον Ζου Γιονκάνγκ.

Με μια ιδιαίτερα ασυνήθιστη κίνηση για τα δεδομένα και το πνεύμα μυστικοπάθειας που διέπει την κινεζική πολιτική σκηνή, μια ομάδα «βετεράνων» μελών των Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας συνέταξαν μια επιστολή προς τον πρόεδρο Χου Ζιντάο ζητώντας του να απομακρύνει από το αξίωμά του έναν από τους κορυφαίους πολιτικούς της χώρας και επικεφαλής των μηχανισμών εσωτερικής ασφάλειας της Κίνας, τον Ζου Γιονκάνγκ.
Σε ανοιχτή επιστολή τους προς τον πρόεδρο Χου ο οποίος είναι και Γενικός Γραμματέας του ΚΚΚ, οι βετεράνοι υποστήριξαν ότι ο Ζου αποτελεί μέρος ενός κινήματος που θέλει να αναβιώσει την Κίνα του Μάο Τσε Τούνγκ – μια εποχή κατά την οποία θεωρείται πλέον ότι η συγκεντρωμένη στα χέρια λίγων εξουσία δημιουργούσε διαφθορά, ιδίως εφόσον δεν υπήρχαν πολιτικές μεταρρυθμίσεις. Τον ενθαρρύνουν μάλιστα να τον καθαιρέσει από τη θέση του επικεφαλής της κινεζικής αστυνομίας, των δικαστηρίων και του δικτύου κατασκοπείας, αλλά και να τον απομακρύνει από την πανίσχυρη επιτροπή του ΚΚΚ.

Ορισμένοι από τους συντάκτες της επιστολής εισχώρησαν στο κινεζικό κομουνιστικό κόμμα πριν ακόμη αυτό αναλάβει την εξουσία, το 1949. δεν διαθέτουν σημαντικά αξιώματα και δεν φαίνονται να έχουν ιδιαίτερη επιρροή.

Ομως ένας από αυτούς, ο Γιου Γιονγκίνγκ δήλωσε στο BBC ότι έχουν δεχτεί εκατοντάδες υποστηρικτές επιστολές, αλλά και ορισμένες απειλητικές. Ο Γιου υποστηρίζει ότι ο Ζου πρέπει να φύγει από το πολιτικό προσκήνιο εξαιτίας της υποστήριξής του προς τον έκπτωτο κινέζο πολιτικό Μπο Σιλάι, ο οποίος ενεπλάκη σε ένα σχεδόν πρωτοφανές σκάνδαλο πρόσφατα και έχασε όλα του τα αξιώματα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
  • Ο γρίφος της Μποτσουάνα Οι αγορές είναι προεξοφλητικοί μηχανισμοί, στην περίπτωση της νέας μετάλλαξης , προεξόφλησαν ξανά το χειρότερο, δηλαδή νέους περιορισμούς στις... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
Helios Kiosk