Γαλλία: Δεν μετέχει στη νέα κυβέρνηση η Μαρτίν Ομπρί

Ανέλαβε και επίσημα τα καθήκοντά του ως πρωθυπουργός της Γαλλίας ο Ζαν-Μαρκ Ερό. Ο 62χρονος Ερό, πρώην επικεφαλής των Σοσιαλιστών στην Εθνοσυνέλευση, θα ασχοληθεί χωρίς καθυστέρηση με τη σύνθεση της κυβέρνησής του, η οποία αναμένεται να ανακοινωθεί ως το τέλος της ημέρας.

Ανέλαβε και επίσημα τα καθήκοντά του ως πρωθυπουργός της Γαλλίας ο Ζαν-Μαρκ Ερό. Ο 62χρονος Ερό, πρώην επικεφαλής των Σοσιαλιστών στην Εθνοσυνέλευση, θα ασχοληθεί χωρίς καθυστέρηση με τη σύνθεση της κυβέρνησής του, η οποία αναμένεται να ανακοινωθεί ως το τέλος της ημέρας.

Μετά από μια σύντομη τελετή μεταβίβασης της εξουσίας από τον προκάτοχό του, τον Φρανσουά Φιγιόν, οποίος ηγήθηκε της κυβέρνησης στα πέντε χρόνια της θητείας του Νικολά Σαρκοζί, οι δύο άνδρες είχαν συνομιλία μισής ώρας στο πρωθυπουργικό Μέγαρο Ματινιόν.

Στο μεταξύ, από το περιβάλλον της Μαρτίν Ομπρί, το όνομα της οποίας είχε αναφερθεί επίσης για την πρωθυπουργία, έγινε γνωστό πως η επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος δεν θα μετάσχει στη νέα κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το περιβάλλον της, η παρουσία της Μαρτίν Ομπρί στην κυβέρνηση «δεν θα είχε νόημα» από τη στιγμή που δεν διορίσθηκε πρωθυπουργός από τον Φρανσουά Ολάντ. «Ο Ολάντ έκανε μια πολιτική επιλογή» τόνισε.

Επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος από το 2008, η δήμαρχος της Λίλλης (βόρεια Γαλλία) είχε διατελέσει ήδη δεύτερη στην ιεραρχία μιας σοσιαλιστικής κυβέρνησης, αυτής του Λιονέλ Ζοσπέν (1997-2002).

Ο Φρανσουά Ολάντ αναμένεται να επιλέξει μετριοπαθείς «φωνές» για κρίσιμα υπουργεία. Ο συνεργάτης και σύμβουλός του, Μισέλ Σαπέν, θεωρείται ότι θα αναλάβει καθήκοντα υπουργού Οικονομικών, αναλαμβάνοντας το δύσκολο έργο της μείωσης της ανεργίας και της μείωσης του ελλείμματος στη Γαλλία.

Και ο Σαπέν, όπως και ο Φρανσουά Ολάντ, έχει ταχθεί υπέρ της ανάπτυξης, θέλοντας να απομακρυνθεί από τα αυστηρά μέτρα λιτότητας.

Δεν είναι γνωστό ποιος θα αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών από τον Αλέν Ζιπέ. Πιθανός υποψήφιος είναι ο 54χρονος Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος ήταν υπεύθυνος της προεκλογικής καμπάνιας του Γάλλου προέδρου.

Ωστόσο, στράφηκε αρκετά αργά στο στρατόπεδο Ολάντ, καθώς ήταν γνωστός υποστηρικτής του Ντομινίκ Στρος-Καν.

Άλλη επιλογή είναι ο Λοράν Φαμπιούς που διετέλεσε πρωθυπουργός το 1984 επί προεδρίας Φρανσουά Μιτεράν. Ωστόσο, ο Φαμπιούς έχει κατά το παρελθόν συγκρουστεί με τον Ολάντ. Μάλιστα, ερωτηθείς από δημοσιογράφους εάν περιμένει εναγωνίως τηλεφώνημα που θα τον ενημερώνει για την ανάληψη χαρτοφυλακίου, δήλωσε ξερά: «Όχι».

Το υπουργείο Εσωτερικών αναμένεται να αναλάβει ο Μανουέλ Βαλς. Επικρατέστερος για το υπουργείο Άμυνας είναι ο Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, ενώ το υπουργείο Πολιτισμού ενδέχεται να αναλάβει η 38χρονη Ορελί Φιλιπετί. Για το υπουργείο Βιομηχανίας οι επιλογές είναι δύο: είτε ο Αλέρ Ρουσέ, είτε ο αριστερός επικριτής της παγκοσμιοποίησης, Αρνό Μοντεμπούρ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
Σίβυλλα
Helios Kiosk