Μετά την πτώση του τείχους, το Βερολίνο εξελίχθηκε στο μεγαλύτερο εργοτάξιο στην Ευρώπη. Η απόφαση μεταφοράς της πρωτεύουσας εκεί δημιούργησε υψηλές προσδοκίες. Κάποιες ικανοποιήθηκαν, άλλες όχι. Το μόνο σίγουρο; Η νέα γερμανική πρωτεύουσα κάθε χρόνο πνίγεται από ορδές τουριστών που καταφθάνουν για να δοκιμάσουν τη θερινή βερολινέζικη εμπειρία, που ξεκινάει με το Ράιχσταγκ, περνάει από την πύλη του Βρανδεμβούργου και το Checkpoint Charlie, αλλά δεν μένει εκεί. Σύμφωνα με στοιχεία της εφημερίδας «Tagesspiegel», περισσότερα από 9 εκατ. άνθρωποι επισκέφθηκαν την πόλη το 2010.

Το Βερολίνο ξεχώριζε πάντα και για τον καλλιτεχνικό χαρακτήρα του και αποτελούσε διαχρονικά σημείο ώσμωσης. Σήμερα, παραμένει πόλος έλξης πολλών νέων «δημιουργικών» ανθρώπων που το επιλέγουν ως εφήμερη ή μόνιμη κατοικία. Οι περισσότεροι αναζητούν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του και το χαμηλό κόστος διαβίωσης. Κάποιοι ωστόσο διατυπώνουν φόβους ότι σταδιακά η πόλη πέφτει θύμα της δημοτικότητάς της και μετατρέπεται σε «boho Ντίσνεϊλαντ». Aγνοήστε τα τετριμμένα tips των ταξιδιωτικών οδηγών και τολμήστε να ανακαλύψετε το γοητευτικό Βερολίνο των ντόπιων.

ΦΟΥΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΟΠΕΡΑ

Η σύγχρονη πόλη κουβαλά ακόμη το βάρος της Ιστορίας. Tα κτίρια στο Βερολίνο είναι μανιφέστα, έργα προπαγάνδας, μνημεία, απομεινάρια μαχών. Εκείνο που δεν μπορεί να αγνοήσει κανείς είναι ο επιβλητικός τηλεοπτικός πύργος – ορατός από τα περισσότερα σημεία του αστικού ιστού, σας βοηθάει να προσανατολιστείτε. Στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος, έργο του Πέτερ Αϊσενμαν, θα βιώσετε μία από τις πιο σπαρακτικές εμπειρίες σε σύγχρονο μνημείο: 2.711 μονόλιθοι γεμίζουν έκταση ίση με ένα οικοδομικό τετράγωνο. Για πιο «ευχάριστη» αρχιτεκτονική επισκεφθείτε το κτιριακό συγκρότημα των πρεσβειών από τις χώρες του Βορρά. Οι μουσικόφιλοι ας μην παραλείψουν ένα πέρασμα από τη φουτουριστική όπερα του 1963, αλλά και από το Neues Museum, το Εβραϊκό Μουσείο, τον πύργο GSW.

ΣΝΙΤΣΕΛ ΒΙΕΝΝΟΥΑ

Tο Café Einstein (Kurfürstenstrasse 58) στεγάζεται σε μια βίλα του 1920 που διατηρεί το προπολεμικό της στυλ και αποτελεί θεσμό για τη βερολινέζικη διανόηση. Τους θερμούς μήνες μπορείτε να διαβάσετε την εφημερίδα σας απολαμβάνοντας ζεστό στρούντελ μήλου στην αυλή της. Η βιετναμέζικη κουζίνα είναι πολύ δημοφιλής στο Βερολίνο. Οι ντόπιοι ξεχωρίζουν το πολυσύχναστο Monsieur Vuong (Schönhauser Strasse 46), γι’ αυτό φροντίστε να κάνετε κράτηση. Μερικά μέτρα παρακάτω θα συναντήσετε το εκκεντρικό μπεργκεράδικο «White Trash» (SchÖnhauser Allee 6-7). Στο μενού του οι πατάτες αποκαλούνται «fuck off fries», ενώ σχεδόν καθημερινά φιλοξενεί γνωστές εναλλακτικές μπάντες που παίζουν από black metal και electro μέχρι jazz. Για βραδινό επιλέξτε το πιο νόστιμο σνίτσελ βιεννουά του Βερολίνου στο κοσμοπολίτικο Borchardt (Französische Str. 47). Και για κάτι εντελώς πρωτόγνωρο, το Ballhaus Gipsy restaurant (Auguststr. 24), που συνδυάζει την επιβλητική αίθουσα χορού (απαράλλαχτη από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο), με το οικονομικό μενού.

ΝΥΧΤΑ ΣΤΟ MITTE

Για περπάτημα με ενδιαφέρον πηγαίνει κανείς μια βόλτα στην οδό Kastanienallee, στην περιοχή του Prenzlauer Βerg στο Ανατολικό Βερολίνο. Στα καφέ και στα μπαρ του δρόμου συγκεντρώνεται η «hipster» πιτσιρικαρία της πόλης. Η περιοχή Mitte του πρώην Ανατολικού Βερολίνου αποτελεί επίσης μία από τις πιο δραστήριες και αισθητικά σύγχρονες γειτονιές. Το δρομάκι Gipsstrasse σφύζει από γκαλερί, υποψιασμένες μπουτίκ και καφέ. Μακριά από τους εμπορικούς δρόμους, σε μια κρυμμένη αυλή ενός διατηρητέου, ο Αντρέας Μουρκούδης διατηρεί έναν πολυχώρο με μπουτίκ και αίθουσες εκθέσεων (Potsdamer Strasse 81E). Εκεί εμπορεύεται και τα περιζήτητα ρούχα του αδελφού του Κώστα (www.kostasmurkudis.net).
Για νυχτοπερπατήματα κινηθείτε προς την Oranienburger Strasse, πάλι στο Mitte. Πιο αυθεντική βερολινέζικη εσάνς θα συναντήσετε προς την Dresdener Strasse. Στον αριθμό 122 ξεχωρίζουν το μπαρ Würgeengel και το εστιατόριο Gorgonzola Club.

ΣΤΗ γειτονιά των ΜΠΟΕΜ

Το Κρόιτσμπεργκ πριν από την πτώση του Τείχους ήταν η γειτονιά των μεταναστών, των καλλιτεχνών, των φοιτητών και των καταληψιών, με μια λέξη το περιθώριο του Δυτικού Βερολίνου. Σήμερα διατηρεί σε αρκετό βαθμό τον μποέμ χαρακτήρα και το τούρκικο άρωμά της και παραμένει η γειτονιά που έχει υποστεί τη λιγότερη «αστικοποίηση». Ενα τυπικό μπαρ της περιοχής περιφρονεί τη λαμπερή πολυτέλεια και διακοσμείται με μεταχειρισμένα έπιπλα, φθαρμένες ταπετσαρίες και πατώματα. Χαρακτηριστικό δείγμα θεωρείται το Ankerklause (Kottbusser Damm 104), που βρίσκεται πάνω στο ποτάμι. Φθηνά ποτά, ντόπιοι θαμώνες και πολύς χορός με μουσική από το τζουκ μποξ. Το βράδυ περιδιαβάστε στα μπαρ της Oranienstrasse.

Η λίστα με τα απαραίτητα

Ξεκινήστε με πρωινό στο γκουρμέ ντελικατέσεν Luigi Zuckermann (Rosenthalerstrasse 67, Mitte) ή με πικνίκ στο πάρκο Tiergarten, το μεγαλύτερο του Βερολίνου. Κάντε ποδηλατάδα στη λεωφόρο Καρλ Μαρξ. Αγοράστε διεθνή περιοδικά και αναγνώσματα από το «do you read me?» (Auguststrasse 28, Mitte). Δοκιμάστε κάρι βουρστ, λουκάνικο με κάρι, το πιο δημοφιλές έδεσμα του Βερολίνου (οπουδήποτε στον δρόμο). Εντάξει, φεύγοντας φωτογραφηθείτε και με φόντο την Πύλη του Βρανδεμβούργου.