Τα δύο πρόσωπα του Ευάγγελου Βενιζέλου

ΜΕΓΑΣ ΣΟΦΙΣΤΗΣ

Θεωρείται ένας από τους πιο έξυπνους πολιτικούς. Η ικανότητά του στην αποστήθιση γνώσεων, η «δημιουργική αναδιάταξη» των πληροφοριών και η ολυμπιακών διαστάσεων ευγλωττία του τον ανέδειξαν στον ακαδημαϊκό χώρο, σε καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου στα 28 του, αλλά και σε κορυφαίο σχολιαστή στο Κανάλι 29 το 1989, στα 32 του, από όπου υπεράσπιζε τον Ανδρέα Παπανδρέου με αριστοτεχνικό τρόπο.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν ήταν ποτέ σοσιαλιστής με την πρώιμη «πασοκική» έννοια ενός σοσιαλισμού μαρξιστικού τύπου αφού εντασσόταν στον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας ήδη από φοιτητής τη δεκαετία του ’70. Ο Κώστας Λαλιώτης τον σύστησε στον Ανδρέα Παπανδρέου το 1990. Ο μύθος θέλει τον ιδρυτή του ΠαΣοΚ να εντυπωσιάζεται από την ευστροφία του νεαρού ακαδημαϊκού. Το 1993 τοποθετήθηκε υφυπουργός Τύπου, μια θέση που έμοιαζε φτιαγμένη για αυτόν περισσότερο ίσως από κάθε άλλη που ανέλαβε στο μέλλον.

Η πειθώ με την οποία παρουσίαζε ότι λειτουργούσε μια κυβέρνηση με έναν Πρωθυπουργό κοντά στο τέλος του και μια πρώτη κυρία, τη Δήμητρα Λιάνη, που φοβέριζε τους υπουργούς, ήταν ένα έργο τέχνης. Δεν είναι τυχαίο ότι η Λιάνη δεν τον συμπάθησε και για ένα διάστημα τον «έκοψε». Επειτα από λίγο καιρό, σε ένα garden party των «πράσινων» επιφανών στην αυλή του σπιτιού της οδού Αγράμπελης, ο Βαγγέλης έσκυψε στο γρασίδι μόλις έφτασε κοντά του η Δήμητρα. «Τι ψάχνεις;» τον ρώτησε. «Τις πεσμένες μετοχές μου στην αυλή της Εκάλης» απάντησε.

Για 20 χρόνια παρέμεινε το βαρύ πυροβολικό του ΠαΣοΚ σε όλες τις κρίσιμες τηλεοπτικές και κοινοβουλευτικές αναμετρήσεις. Διαθέτει σπάνιο χιούμορ, είναι πολύ καλός στην παρέα, μπορεί να αντιλαμβάνεται όλες τις όψεις ενός ζητήματος με τεράστια ευκολία, ενώ, παρά την αλαζονεία που σαφώς τον διακρίνει, εξακολουθεί να διατηρεί την ικανότητα να μαθαίνει από την εμπειρία του και να τροποποιεί τις αντιδράσεις του. Για παράδειγμα, η παρουσία του στις πρόσφατες συνεδριάσεις του Eurogroup ήταν υποδειγματικές και δεν είχαν καμία σχέση με τις επιδόσεις του περασμένου καλοκαιριού. Τότε η άγνοια για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούσαν οι ομόλογοί του τον οδήγησε σε δυσάρεστες εκπλήξεις, αφού π.χ. έπεσε θύμα ηχηρής αποδοκιμασίας, όταν μπαίνοντας στο πρώτο του Eurogroup αιφνιδίασε τους πάντες ζητώντας αναδιαπραγμάτευση του μνημονίου…

ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ ΚΥΒΙΣΤΗΣΗΣ

«Οταν είσαι υπουργός, δεν πρέπει να κάνεις τίποτα, επειδή το καλύτερο που μπορείς να κάνεις θα είναι πάντοτε χειρότερο από το τίποτα». H φράση αποδίδεται στον Ευάγγελο Βενιζέλο. Ο ίδιος δεν έχει επιβεβαιώσει την πατρότητά της, αλλά όσοι τον γνωρίζουν θεωρούν ότι του ταιριάζει καθώς αποδίδει με κυνικό και έξυπνο τρόπο το ανέφικτο της άσκησης εξουσίας στην Ελλάδα.

Ισως το σημαντικότερο μειονέκτημά του, λένε όσοι τον παρακολουθούν χρόνια, είναι ότι αλλάζει απόψεις γρηγορότερα από τα πουκάμισα και έτσι δεν επιτρέπει στον εαυτό του να επενδύσει για καιρό σε μια σταθερή πολιτική θέση. Προφανώς είναι θύμα μιας ευφυΐας τόσο ισχυρής, που εντοπίζει ταχύτατα το «ατελές» κάθε αλήθειας και του στερεί το προνόμιο των αδαών οι οποίοι διατηρούν την ψευδαίσθηση ότι ο κόσμος είναι λιγότερο ρευστός. Με τις διαρκείς εναλλαγές απόψεων, όμως, πλήττεται η αξιοπιστία του με αποτέλεσμα οι «αδαείς» να αδιαφορούν για όσα λέει ακόμη και όταν θέτει διλήμματα όπως το «ευρώ ή δραχμή;».

«Ικανός ο φοιτητής σας» είπε συνάδελφος του δασκάλου του Βενιζέλου και αείμνηστου συνταγματολόγου Αριστόβουλου Μάνεση, όταν μαζί με τον Μάνεση παρακολουθούσαν τον φοιτητή Βενιζέλο να υποστηρίζει με ισχυρότατα επιχειρήματα μια ακαδημαϊκή θέση εντελώς αντίθετη από εκείνη που είχε υποστηρίξει λίγες ημέρες πριν. «Πράγματι ικανός» απάντησε ο Μάνεσης. «Ικανός για όλα». Καθώς είναι πράγματι ικανός για πολλά, ο Ευάγγελος Βενιζέλος πέρυσι το καλοκαίρι διαβεβαίωνε ότι «δεν είναι ο λογαριασμός της ΔΕΗ ο μοχλός για να εισπράττεις τέλη ή φόρους», αλλά στις 11 Σεπτεμβρίου έπραξε ακριβώς αυτό προκειμένου να εξευμενίσει τα στελέχη της τρόικας τα οποία ο ίδιος εννέα μέρες πριν, με την υποστήριξη του Γιώργου Παπανδρέου, είχε αναγκάσει να αποχωρήσουν από την Αθήνα αρνούμενος να συναινέσει σε «νέα μέτρα». Η έκτη δόση του Σεπτεμβρίου έφτασε τον Δεκέμβριο και μόνο αφότου η κυβέρνηση είχε αλλάξει.

Στο ΔΝΤ επιμένουν στις ιδιωτικές συνομιλίες τους ότι το επίπεδο οργάνωσης της διαπραγμάτευσης στο «βενιζελικό» υπουργείο Οικονομικών ήταν το χειρότερο στις 40 τριτοκοσμικές χώρες όπου ενεπλάκησαν τα τελευταία 20 χρόνια. Προηγήθηκαν οι «Financial Times» τον Νοέμβριο όπου τον κατέταξαν στην τελευταία θέση μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ. Τέλος, ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ, με τη βοήθεια του Γιώργου, πέτυχε το απόλυτο αρνητικό ρεκόρ για το ΠαΣοΚ (13,3%), μικρότερο από το 13,6% του 1974.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
BHMAgazino
Σίβυλλα
Helios Kiosk